tworzono: 2013/08/16 15:04
Kilka pytań dot. połowu szczupaków
![]()
turkatoSiemka. Bez zbędnego przedłużania mam kilka pytań dot. połowu szczupaków.
1. Mam jakąś wędkę z włókna węglowego, spinning, nie pamiętam wyrzutu, myślę, że 10-30, albo 10-40. Długość chyba 240cm. Leży w Polsce więc nie mogę teraz sprawdzić. Chcę do niej dokupić dobry kołowrotek na spinning. Powiedzmy do 150-200zł. Możecie mi coś polecić?
2. To pewno będzie głupie, śmieszne dla niektóych, ale mam pewien problem. Nie lubię szczupaków zabierać, wolę wpuścić je z powrotem do wody. Tylko, że .... boję się chyba ich zębów. :D Nie ugryzł mnie nigdy, ale kiedyś przy wyciąganiu woblera złapał mojego ojca na kotwicę i zaczął skakać, musiało boleć. Problem zaczyna się już przy podbieraniu, bo zazwyczaj biorę na rękę. Później jest 10-20minut wyciągania woblera, a jak weźmie na obrotówkę, czy blache to wgl masakra, bo potrafi głęboko połknąć. Z pistoletami wiadomo, radzę sobie, ale przy takim 55-60+ już jest ciężej, bo czasami po prostu je zabijam, rzadko, bo rzadko, ale zabijam je, żeby sobie jakoś z tym poradzić.
3. W jaki sposób zabijacie szczupaki? Żeby to było szybko i w miarę bez cierpień dla niego?
To chyba tyle narazie, jak sobie coś przypomnę będę pisał. Proszę o zrozumienie, wiem, że 2, a może nawet i 3 pytanie będzie się wydawać głupie i śmieszne dla wielu osób, ale to jest po prostu mój problem, który muszę wyleczyć, wydaje mi się, że w miarę dobrze radzę sobie z połowem zębaczy, tylko jeszcze to jest do poprawienia. Połamania kija!
http://www.wedkuje.pl/g,szczupak-na-spinning-szczupakowcy,43.html
(2013/08/16 16:20)