Brak dorsza .

/ 10 odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH

KOLEDZY MOŻECIE NAPISAĆ CO DZIEJE SIĘ W TYM ROKU Z DORSZEM. BYŁEM W TYM ROKU JUŻ CZWARTY RAZ I BARDZO CIENKO - OCZYWIŚCIE NIE TYLKO JA ALE WSZYSCY Z KUTRA. W PORCIE KOLEDZY Z INNYCH KUTRÓW MÓWILI TO SAMO. PŁYWAM Z DARŁÓWKA KUTER -  NORTH STAR -  OSTATNIO DAR45, PONIEWAŻ POPRZEDNI MA AWARIĘ

X

No wiesz kolego Dorsze to nie grzyby więc po deszczu nie rosną.Kiedyś musiał nadejść taki czas że się skończy Dorsz w Bałtyku bo na żadnym polskim kutrze nie przestrzega się limitu połowu ani tego że łowimy na max. jedną przewieszkę. (2010/05/10 16:50)

belo2

zgadza się ale żaden wędkarz nie jest w stanie wyłowić dorsza, to nie jest jezioro. na jesień brały jak głupie, to nie jest brak ryby, coś dzieje się niedobrego z rybą. ale napewno to nie jej brak. prawda jest taka że osobiście łowie na dwie przywieszki, nie zaprzeczam, ale prawda jest też taka że nie łowię na tzw. szarpanego, bo takie energiczne podrywanie z dna pilkera to nic innego, tak można łowić dorsze na same kotwice, pod warunkiem że jesteśmy nad ławicą a jest to nagminne ( podrywanie ). (2010/05/10 19:06)

irek z

Ja dorsze mam okazje łowić w Norwegi,ale w tym roku jest kiepsko.Sami Norwedzy narzekają.Jeszcze w styczniu i lutym łapałem takie do 4kg,ale teraz jest lipa. (2010/05/10 19:28)

pikur

Witam kolegów.
Ja myślę że po tegorocznej zimie coś się zmieniło i dorsz zmienił miejsca żerowania. No i jest problem bo szyprowie bazują na swoich pewniakach i nie trafiają. Ja byłe w kwietniu 4 razy - 4szt, 1szt, 4szt, i motorówka 44szt. Zdzisiu z motorówki był niezawodny.
Pozdrawiam
PS.
4 szt - nowy szyper na Sirocco
1 szt i 4 szt - nowy szyper na Korneli Zuzie
to nam tłumaczyło słabe wyniki - ale i tak atmosfera była super -  lubię ludzi z którymi pływam (2010/05/11 09:26)

Szymon14

powody moga byc 3:) albo i wiecej

1. nie umiejętności wedkarza :)
2. zle pikery i zawieszki
3. tak jak mowicie :ryby nie przybywa a jest ciagly jej odlow:)

ale na stwierdzenie tego faktu nie wydaje mi sie zeby wystarczylo kilka wyjazdow tylko przynajmniej 1 sezon. i opinia kilku osob  jesli wszystko sie bedzie zgadzalo to trzeba juz sobie samemu odpowiedziec na to pyatnie: co teraz bedzie? co teraz robic?.  NIE GDYBAJCIE!!  moze jeszcze zaczną brac!

pozdrawiam. (2010/05/11 23:13)

Szymon14

powody moga byc 3:) albo i wiecej

1. nie umiejętności wedkarza :)
2. zle pikery i zawieszki
3. tak jak mowicie :ryby nie przybywa a jest ciagly jej odlow:)

ale na stwierdzenie tego faktu nie wydaje mi sie zeby wystarczylo kilka wyjazdow tylko przynajmniej 1 sezon. i opinia kilku osob  jesli wszystko sie bedzie zgadzalo to trzeba juz sobie samemu odpowiedziec na to pyatnie: co teraz bedzie? co teraz robic?.  NIE GDYBAJCIE!!  moze jeszcze zaczną brac!

pozdrawiam. (2010/05/11 23:13)

ppawi78

Co prawda w tym roku byłem tylko 2 razy ale uważam iż powodem "słabych wyników" jest migracja ryb. Na potwierdzenie podam przykład z rejsu z 11.05 gdzie ryby znaleźliśmy na łowisku, z którego do portu we Władysławowie wracaliśmy przeszło 4 godziny. Nie każdy szyper a już na pewno nie każdy armator chce pływać tak daleko.

ps.

pozdrowienia dla załogi Neptuna

(2010/05/13 12:43)

mar83

Wróciłem z Norwegii tydzień temu Tam jeszcze zima koleś u którego miałem dach twierdzi,że za wcześnie na połowy ryba jeszcze nie wpłynęła do fiordów,ale trochę nałapaliśmy to prawda.że nie tak jak w ubiegłym roku.Ponownie lecę we wrześniu (2010/05/13 20:27)

belo2

witam

możesz kolego napisać jka długo byłeś i jakie są koszty ?

(2010/05/13 21:06)

mar83

Samolot Tanie linie Rayner w dwie strony 350 zł. (ale trzeba polować na duże obniżki w ubiegłym roku leciałem w obie strony za 80 złociszy) Trzeba  zabrać jedzenie w Norwegii dość drogie Dach miałem za darmo a i sprzęt na miejscu, w kraju kupiłem tylko 10 pilkerów.Byłem tydzień Całkowity koszt ok 700 zł plus dwa napoje (nie było to mleko) Pozdrawiam (2010/05/13 21:51)