Witam,
Przymierzam się w tym roku do zakupu bolonki oraz odpowiedniego kołowrotka. Nie potrzebuję jakiegoś "wypasionego" zestawu, a ryby jakie będę łapał na ten zestaw nie będą przekraczały 1kg wagi.
Chciałbym stworzyć w miarę lekki zestaw w przystępnej cenie - adekwatnej jakości do ceny.
Wędka interesuje mnie o długości 5m (wiem, że to minimum na bolonkę, ale łowisko raczej wyklucza operowanie dłuższym zestawem). Cena jaką mogę przeznaczyć to okolice 200zł. Czytałem trochę różnych wpisów na forach i sporo pozytywów znalazłem na temat Mikado serii Ultraviolet, ale są one już obecnie niedostępne. Wstępnie padło na Kongera o ile opinie dotyczące serii Arcus nie są zbyt pochlebne (delikatne szczytówki) to więcej na plus znalazłem na temat Konger Impact, którą znalazłbym w cenie jaką mogę przeznaczyć. Korzysta ktoś z tego kija? Jak na swoją cenę jest dosyć lekki, co przy tej metodzie ma spore znaczenie. Macie może jakieś inne propozycje w tej cenie? Chodzi mi o sprawdzone kije, które możecie polecić.
Drugi zakup do tego zestawu to kołowrotek. Sporo pozytywnych opinii do jako kołowrotka poleconego do bolonki czytałem na temat kołowrotka Shimano Catana, ale tutaj jest kwestia jaka seria (2500, 3000) i jakie literki - tutaj nie wiem za bardzo co one oznaczają. Z tego co czytałem to bardzie sprawdzi się młynek z przednim hamulcem - potwierdzacie to? Dużo dobrego jest tez na temat kołowrotków SPRO, ale tez nie wiem jaki model wybrać. Żyłka jaką będę używał to 0,16-0,18. Jaki model byście polecili w cenie do 200-250 zł. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i opinie.