Bolenie 2011

/ 50 odpowiedzi
Zibi60

Esencja wędkarstwa, mistrzostwo świata. Robercie jeśli pokażesz mi coś podobnego u mnie na Poraju to będziesz Mistrzem Galaktyki.
Pozdrawiam serdecznie. (2012/01/24 11:57)

u?ytkownik221

Gdzie można kupić owe gumy, może spróbowałbym na swojej rzece ich skuteczność.

Pozdr (2012/01/24 12:16)

Zander51

To chyba jakaś hodowlana woda, bo te bolki biorą jak głupie. Kapitalny filmik. (2012/01/24 13:34)

Robert55

Pierwsze ujęcie to Solina. Reszta Wisła w różnych miejscach. Ryb jest dużo więcej ale musiałem ostro skrócić film bo byłby nudny. Ryby padają często bo mam ponad 30 lat doświadczenia z boleniami. Jak się je rozszyfruje, czym i jak, to są bezbronne.

Zibi, u Ciebie łatwo na pewno nie jest, ale jak na razie nie było wody której by się nie dało rozpracować. Kwestia czasu. Ile by się ich łowiło, to kwestia liczebności populacji. Na stojącej wodzie nigdy się tak ryb nie znokautuje jak w rzece, ale za to jest większa szansa na okazy. A przynety? Trzeba pisać do mnie na priva tak za miesiąc to powiem gdzie i jak. (2012/01/24 14:25)

u?ytkownik221

Ładny film, ciekawy jestem czy ryby łowione były jak żerowały w stadzie czy to były pojedyncze sztuki w swoich rewirach. Wszystko zależy od żerowania, złowienie bolenia żerującego w stadzie nie stanowi wyzwania, wyzwaniem jest złowienie samotnika latem. Jednakże film robi wrażenie ilością ryb.

Pozdr. (2012/01/24 17:36)

obcy91

Tak myślałem że to właśnie Solina :)
Bolenie pewnie łowione tuż przy zaporze ;) hehe
kilka ujęć bolka zapewne zostało robionych z zapory? Z tego co pamiętam sporo ich się kręci i czeka aż ktoś wrzuci jakiś chlebek.
Filmik bardzo fajny, fajnie zrobiony jedynie brakowało mi w nim jakiegoś przedstawienia przynęty, którą reprezentujecie, na jakie wędziska łowicie itp. Coś od Was :)
Ale ogólnie dużo pracy włożone w filmik. (2012/01/24 18:31)

jacenty75

Fajne, gratuluje umiejętności wędkarskich i nie tylko........ Życzę kolejnych sukcesów. (2012/01/24 18:33)

toten

Do RH 12 jaki optymalny rozmiar kotwicy?

(2012/01/24 19:07)

Robert55

Pierwsze ujęcia pochodzą z tamy nad Soliną ale ja tam nie łowiłem. Widzieliśmy tam słownie jednego bolenia którego sfilmowałem. Łowiliśmy na drugim końcu zalewu gdzie ryb było bez porównania więcej. Można by to nazwać zgrupowaniem. I jeśli jeden z Kolegów twierdzi, że łatwo je wówczas złowić to ja go tam zapraszam i niech to udowodni. Są sytuacje, że biorą na prawie wszystko ale nawet na zgrupowaniu bardzo szybko się cwanią i się łatwo kończy. W jednej z miejscówek na której łowiliśmy było faktycznie sporo boleni. Łowiło tam też sporo ludzi. Nam się udało złowić 30 grubych bolków a po za tym widzieliśmy tylko jednego złowionego. Nie łowili bo nie wiedzieli jak a ryby reagowały na bardzo cwany numer. Można go było wykonać kilkoma przynętami ale jak się tego nie zrobiło to ryby olewały wszystko. Inne ryby też łowiliśmy za zgrupowaniach ale było to miejsca potwornie skatowane bo się spóźniliśmy. Dzięki temu, że używamy inne przynęty i nie znane techniki prowokowania, udało nam się tam złowić sporo ryb. W żadnym, z miejsc nie było tak z rzut i siedzi. Może to tak wygląda na filmie ale było inaczej. Raz łowiliśmy tylko dzięki temu, że mewy nam zdradzały gdzie aktualnie jest stado uklei za którym kursowały boleki. Bez tego byśmy sobie nie połowili. Jak by było tak łatwo to na YT by takich filmów było mnóstwo, a  jakoś nie widać. Większość to przypadkowe pojedyncze ryby. Rotacja wśród łowiących też spora :)

Do RH12 na bolki kotwiczka nr 6 wystarczy. Na sumy raczej nr 4 i to gruba. (2012/01/25 07:51)

u?ytkownik221

Twierdząc, że złowienie bolenia żerującego w stadzie nie stanowi wyzwania miałem na myśli,że łatwiej je złowić niż samotnika. Nie chodzi mi o żadne udowadnianie, bo jak kolega napisał jest to tylko kwestia czasu rozpoznanie łowiska i zachowania ryb. Byłoby nieprawdą, gdybym napisał że idę i od razu złowię choć i tak mogłoby być. Boleń jest kapitalną rybą do spinningu, ale też wymagającej cierpliwości i uczącej pokory. Nie łowię boleni przypadkowo, wiem jak je łowić więc dlatego tak napisałem a nie inaczej.

Pozdr. (2012/01/25 09:02)

obcy91

obcy91 te bolenie które zbierają chleb przy tamie to klenie :) Przyglądnij się im dokładnie na tym filmie i porównaj.  http://www.youtube.com/watch?v=6Rp9CnFgE84&feature=related

To że tam są klenie to ja wiem a właściwie to kleniska :)
Ja będąć w lipcu właśnie na zaporze naliczyłem dziesiątki boleni.

Pierwsze ujęcia pochodzą z tamy nad Soliną ale ja tam nie łowiłem.
Śmieje się :)
(2012/01/25 09:36)

kwasek

napewno to nie były bolenie:) i nie dziesiatkami:) to sa klenie,ktore sporymi ławicami czekaja pod tama az cos spadne.:) (2012/01/25 10:00)

obcy91

dobrze, ja wiem co widziałem.
Pozdrawiam i uciekam z tego tematu. (2012/01/25 10:51)

Bernard51

Zgadza sie tyle lat jezdze ale pod tama -szczerze- nie widzialem BOLKA?
Film moze fascynowac nawet wytrawnych, ciekawe te przynety ?? Chociaz wczesno z rana i pod wieczor pod tama rzadko przebywalem (2012/01/25 10:52)

Robert55

Ja się nie wypowiadam bo zacząłem tam łowić po wielu latach przerwy. Maiłem szczęście zobaczyć jednego bolka z tamy w drodze powrotnej. Natomiast po lewej stronie w okolicy kei kilka bolków grasowało. No ale tam była ukleja a pod tama ani jednej. Będzie ukleja będą bolki. Myśmy złowili 8 boleni w jednej z odnóg. W maju zawitam tam znowu bo ryby są i to duże a po za tym tam jest pięknie. Szkoda, że tak daleko. (2012/01/25 11:17)

Bernard51

Jezeli czytam ze z Polanca to nie jest znowu tak daleko,mieszkalem 21 lat w Gliwicach i Soline odwiedzalem przynajmniej 2 razy w roku przewaznie koniec czerwca i koniec wrzesnia na pare dni wpadalismy bo to byl zbiornik zasobny w kazda rybe ktora nas interesowala.Mam teraz blizej ale tez nie zaczesto jezdze bo w tym roku to bylo slabo z kazda ryba. Pozdrawiam (2012/01/25 11:36)

covent

Ciekawe gumy - trochę przypominają popery czy sie mylę? (2012/01/25 14:13)

Tom998

Super film ;)

Bolenie mają coś w sobie magicznego,pierwszą moją rybą na złoty medal
był właśnie Boleń,niesamowita ryba i bardzo waleczna.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów i udanych filmików,które mam nadzieje udostępnisz
 Połamania kija. (2012/01/25 14:27)

Chomikus

Super filmik piękne rybki :))
Jeżeli to nie tajemnica to co to za przynęty w  8:50s oraz 19:45s (2012/01/25 15:43)

Robert55

Przynęty to nie tajemnica. W filmie występują oprócz znanej już Uklei RH12 wobler „Ołówek” oraz blaszka którą wymyśliłem w 1992 r a opisałem i pokazałem w WP w 1997 r. Jest ona nadal nie do pobicia na jesiennych przykosach. Ponieważ większość przykos które odwiedziliśmy była już potwornie schlastana to wiliśmy na zmianę łamańcem i różnymi wahadłówkami aby się ryby nie wycwaniły za szybko. Metodę szybkiej rotacji stosuje od dawna jak mam na łowisku trudne bolki. Zawsze w końcu nie wytrzymują i w coś przywalą z czystej ciekawości. (2012/01/26 10:09)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Chomikus

Podobna trochę do bransoletki od zegarka :) najważniejsze że skuteczna
Jeżeli chodzi o ołówek czy to jest ten :
http://allegro.pl/rh-olowek-rakieta-na-bolenia-i2072560461.html
Dzięki za odp (2012/01/26 21:19)

wojtek75

porównaj nazwiska z opisu i kolegi a bedziesz wiedział hehe (2012/01/26 21:59)

Robert55

Ołówek mój, ale cena - kosmos :)

(2012/01/29 02:24)

covent

A czy można się gdzies zaopatrzyć w Twoje przynęty w cenie  "nie kosmos" ?:) (2012/01/29 12:23)