Zapraszam na mój najnowszy film "Bolenie 2011"
Zapraszam na mój najnowszy film "Bolenie 2011"
Pierwsze ujęcie to Solina. Reszta Wisła w różnych miejscach. Ryb jest dużo więcej ale musiałem ostro skrócić film bo byłby nudny. Ryby padają często bo mam ponad 30 lat doświadczenia z boleniami. Jak się je rozszyfruje, czym i jak, to są bezbronne.
Zibi, u Ciebie łatwo na pewno nie jest, ale jak na razie nie było wody której by się nie dało rozpracować. Kwestia czasu. Ile by się ich łowiło, to kwestia liczebności populacji. Na stojącej wodzie nigdy się tak ryb nie znokautuje jak w rzece, ale za to jest większa szansa na okazy. A przynety? Trzeba pisać do mnie na priva tak za miesiąc to powiem gdzie i jak. (2012/01/24 14:25)Do RH 12 jaki optymalny rozmiar kotwicy?
(2012/01/24 19:07)Pierwsze ujęcia pochodzą z tamy nad Soliną ale ja tam nie łowiłem. Widzieliśmy tam słownie jednego bolenia którego sfilmowałem. Łowiliśmy na drugim końcu zalewu gdzie ryb było bez porównania więcej. Można by to nazwać zgrupowaniem. I jeśli jeden z Kolegów twierdzi, że łatwo je wówczas złowić to ja go tam zapraszam i niech to udowodni. Są sytuacje, że biorą na prawie wszystko ale nawet na zgrupowaniu bardzo szybko się cwanią i się łatwo kończy. W jednej z miejscówek na której łowiliśmy było faktycznie sporo boleni. Łowiło tam też sporo ludzi. Nam się udało złowić 30 grubych bolków a po za tym widzieliśmy tylko jednego złowionego. Nie łowili bo nie wiedzieli jak a ryby reagowały na bardzo cwany numer. Można go było wykonać kilkoma przynętami ale jak się tego nie zrobiło to ryby olewały wszystko. Inne ryby też łowiliśmy za zgrupowaniach ale było to miejsca potwornie skatowane bo się spóźniliśmy. Dzięki temu, że używamy inne przynęty i nie znane techniki prowokowania, udało nam się tam złowić sporo ryb. W żadnym, z miejsc nie było tak z rzut i siedzi. Może to tak wygląda na filmie ale było inaczej. Raz łowiliśmy tylko dzięki temu, że mewy nam zdradzały gdzie aktualnie jest stado uklei za którym kursowały boleki. Bez tego byśmy sobie nie połowili. Jak by było tak łatwo to na YT by takich filmów było mnóstwo, a jakoś nie widać. Większość to przypadkowe pojedyncze ryby. Rotacja wśród łowiących też spora :)
Do RH12 na bolki kotwiczka nr 6 wystarczy. Na sumy raczej nr 4 i to gruba. (2012/01/25 07:51)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ołówek mój, ale cena - kosmos :)
(2012/01/29 02:24)