Zaloguj się do konta

Boczny trok - jakie obrotówki?

utworzono: 2009/02/26 15:16
bogly44

jakie najlepsze....hmmm,to tak jakby zapytał o liczby w totkao.A powaznie to ja łowie na meppsy(aglia long ...2,3),zalezy od akwenu.Przekonalem sie ,że za wieksza blachą idzie wieksza ryba,a i okonki po 9 cm tez potrafia sie uczepic na kotwice nr.1.Dziwne to ale prawdziwe.Zacznij od 'comet"nr.1,2(białe),jak nie będa brały to próbuj na aglie 2(bardzo wolno ciągnij).Powiem Ci jak należy "sprawdzać blachy,otóż,jesli rzucisz i widzisz jak za blacha goni stadko okonków,to znaczy ze blacha jest ok,jesli nie to próbuj podgiąć skrzydełko,jezeli to nic nie da,to wyrzuc te blache.Próby przeprowadzaj tam gdzie wiesz że są ryby a łów ryby w miejscach gdzie moga być.Pozdrawiam [2009-02-27 18:49]

von_trzmielke

Przypony stosuję tylk przy połowie szczupaków.
Czy nadawał się do jedzenia?
- Ten trafił na wolność - bo rzeka, gdzie był złowionyn nie należy do czystych.
Ale okonie tej wielkości z czystej wody nadają się do jedzenia. [2009-02-27 19:27]

Przemek238

A Meppsy też przerabiasz? [2009-02-28 19:07]

komosa11

moim zdaniem som to jaxona [2009-03-02 16:06]

bogly44

Zasadnicze pytanie:na jaka rybę chcesz zapolować?Opisz akwen(rzeka, jezioro) a ja podrzuce pare ciekawostek(sprawdzonych) [2009-03-02 17:02]

Przemek238

witaj jezioro duże sielawowe, głebokie duża przejzystość. interesują mnie przede wszystkim okonie a w drugiej kolejnosci szczupaki [2009-03-03 14:39]

bogly44

No tak,jeziora sielawowe są głebokie,przejrzystość wody swiadczyc może o małej ilosci planktonu i zooplanktonu ,którym odzwywiaja sie małe rybki(narybek) za którym uganiaja sie drapiezniki.Jezeli nie znasz akwenu,nie znasz lokalizacji podwodnych górek trudne bedzie zlokalizowanie gdzie w danym czasie znajduja sie drapiezniki.Okonie to ryby stadne czesto nazywane "wilkami toni",poluja stadami o czym swiadczy wyskakująca nad wode drobnica. Jesli dysponujesz łodzią to masz fajny akwen i duze pole do popisu a to ze wzgledu na to ze mozesz dotrzec w kazde praktycznie miejsce.Zaczynaj lowic od brzegu nawietrznego i pamietaj ,że wiatr zawsze napedza jakies kąski smakowite dla ryb,do tych kąsków ciągnie drobnica a za nia jak pisalem drapiezniki.Duzo zalezy od pogody,okon lubi wiatr i fale,jest wtedy mniej widzialny i bardziej agresywny.Przy brzegu szukaj zakoli porosnietych trzcina,blaszke(obrotowke) Meppsa(comet nr.0(zaczynaj) lub 1 albo 2(jak nic nie trąca) rzucaj zawsze do brzegu a sciagaj na wode(powoli).Jezeli na dnie nie zalega zielsko to po rzucie odczekaj chwile az blacha spadnie na dno,poderwij lekko i sciagaj,jak nie ma brania to znowu popuść aby spadla na dno(na 2-3 sekundy)i powtórka.Chodzi oto abys zaczal penetracje od dna do powierzchni i powoli,okon to nie szczupak czy sandacz.Dlaczego Mepps comet,ano dla mnie tylko te blaszki sie sprawdzily(chodzi o cometa srebrnego w czerwone kropki i szesciokątnym korpusem) jak zadne inne.Dobra blacha to taka za która uganiaja sie male okonki(jak pisalem) i w której podczas prowadzenia nie obraca sie kotwica.Nowe blachy trzeba czesto poprawic(strzemiaczko-to na ktorym zawieszone jest skrzydelko trzeba poluzowac aby bardzo luzno chodzilo na drucie(najlepiej dużą igłą rozgiąć). Jezeli nie masz lodzi to zostaje brzeg i wodery ,wtedy rzucasz wzdłuż brzegu pamietajac by wolno sciagac.Najlepsza pora to wieczór i mżawkowy dzień,wtedy idzie dorwac prawdziwe okoniowe kabany,kiedy woda jest zmącona od wiatru i deszczu okonie zaczynaja intensywniej zerowac,chociaz i od tego bywaja odchylenia jak od kazdej innej nibyzasady.Jednym slowem trzeba szukac okonia.Okon odzywia sie rybami i rakami...ktorych szuka w porze linienia raka tj.w czerwcu,wtedy tylko przy dnie i powoli sciagac.Tylko gdzie szukac raka,ano tam gdzie sa muszelki(kolonie racicznic),piasek i malo przejrzysta woda,nie duza glebokosc,do 2m.Co do szczupaka to wali on we wszystko co sie blyszczy i ucieka.W deszczowe dni nigdy nie zlapalem szczupaka,tak samo jak w bezwietrzne.Wiatr, falka lekka no i słońce,to jest eldorado.Zaczynam penetracje przy dnie-wolno,szybko,wolno itd(z przeskokami),jak nic ,to "jade wierzchem"-po rzucie bardzo szybko sciagam.Kilkanascie rzutow i zmiana miejsca o jakies 50 m.Lowie na Meppsy aglia long nr.2 .3, skrzydelko biale z nalepka bialą,lub mosiądz z biala nalepka albo miedź tez z biala nalepka,inne jakos sie nie sprawdzily.Z wahadlowek polecam Alge,stara poczciwa blache nr.2 i 3.I jeszcze jedno porozginaj lekko kotwice(mniej bedzie schodzic ryb).Mepsa stosuj raczej na zarosnietych wodach,na otwartych bez zielska -Alge.W algach wymieniaj od razu kotwice,tak aby chociaz o milimetr byla szersza od blachy.Jakby co jeszcze to pisz.
No tak,jeziora sielawowe są głebokie,przejrzystość wody swiadczyc może o małej ilosci planktonu i zooplanktonu ,którym odzwywiaja sie małe rybki(narybek) za którym uganiaja sie drapiezniki.Jezeli nie znasz akwenu,nie znasz lokalizacji podwodnych górek trudne bedzie zlokalizowanie gdzie w danym czasie znajduja sie drapiezniki.Okonie to ryby stadne czesto nazywane "wilkami toni",poluja stadami o czym swiadczy wyskakująca nad wode drobnica. Jesli dysponujesz łodzią to masz fajny akwen i duze pole do popisu a to ze wzgledu na to ze mozesz dotrzec w kazde praktycznie miejsce.Zaczynaj lowic od brzegu nawietrznego i pamietaj ,że wiatr zawsze napedza jakies kąski smakowite dla ryb,do tych kąsków ciągnie drobnica a za nia jak pisalem drapiezniki.Duzo zalezy od pogody,okon lubi wiatr i fale,jest wtedy mniej widzialny i bardziej agresywny.Przy brzegu szukaj zakoli porosnietych trzcina,blaszke(obrotowke) Meppsa(comet nr.0(zaczynaj) lub 1 albo 2(jak nic nie trąca) rzucaj zawsze do brzegu a sciagaj na wode(powoli).Jezeli na dnie nie zalega zielsko to po rzucie odczekaj chwile az blacha spadnie na dno,poderwij lekko i sciagaj,jak nie ma brania to znowu popuść aby spadla na dno(na 2-3 sekundy)i powtórka.Chodzi oto abys zaczal penetracje od dna do powierzchni i powoli,okon to nie szczupak czy sandacz.Dlaczego Mepps comet,ano dla mnie tylko te blaszki sie sprawdzily(chodzi o cometa srebrnego w czerwone kropki i szesciokątnym korpusem) jak zadne inne.Dobra blacha to taka za która uganiaja sie male okonki(jak pisalem) i w której podczas prowadzenia nie obraca sie kotwica.Nowe blachy trzeba czesto poprawic(strzemiaczko-to na ktorym zawieszone jest skrzydelko trzeba poluzowac aby bardzo luzno chodzilo na drucie(najlepiej dużą igłą rozgiąć). Jezeli nie masz lodzi to zostaje brzeg i wodery ,wtedy rzucasz wzdłuż brzegu pamietajac by wolno sciagac.Najlepsza pora to wieczór i mżawkowy dzień,wtedy idzie dorwac prawdziwe okoniowe kabany,kiedy woda jest zmącona od wiatru i deszczu okonie zaczynaja intensywniej zerowac,chociaz i od tego bywaja odchylenia jak od kazdej innej nibyzasady.Jednym slowem trzeba szukac okonia.Okon odzywia sie rybami i rakami...ktorych szuka w porze linienia raka tj.w czerwcu,wtedy tylko przy dnie i powoli sciagac.Tylko gdzie szukac raka,ano tam gdzie sa muszelki(kolonie racicznic),piasek i malo przejrzysta woda,nie duza glebokosc,do 2m.Co do szczupaka to wali on we wszystko co sie blyszczy i ucieka.W deszczowe dni nigdy nie zlapalem szczupaka,tak samo jak w bezwietrzne.Wiatr, falka lekka no i słońce,to jest eldorado.Zaczynam penetracje przy dnie-wolno,szybko,wolno itd(z przeskokami),jak nic ,to "jade wierzchem"-po rzucie bardzo szybko sciagam.Kilkanascie rzutow i zmiana miejsca o jakies 50 m.Lowie na Meppsy aglia long nr.2 .3, skrzydelko biale z nalepka bialą,lub mosiądz z biala nalepka albo miedź tez z biala nalepka,inne jakos sie nie sprawdzily.Z wahadlowek polecam Alge,stara poczciwa blache nr.2 i 3.I jeszcze jedno porozginaj lekko kotwice(mniej bedzie schodzic ryb).Mepsa stosuj raczej na zarosnietych wodach,na otwartych bez zielska -Alge.W algach wymieniaj od razu kotwice,tak aby chociaz o milimetr byla szersza od blachy.Jakby co jeszcze to pisz. [2009-03-03 23:34]

Przemek238

Dzięki za radę. Wiesz płotki, ukleje to zawsze brały. Wszystko drobne. Ja tam spininguje tylko z 2 miejsc. nie ma tam pomostów trzeba sobie samemu zrobicPowiedz a na okoniechciałbym kupić sobie wklejankę na gumki i obrotówki. Na boczny trok nie łowię. Powiedz czy warto? Oprócz tego mam spining na szczupaki [2009-03-04 15:22]

adriano47

Niezawsze drogi sprzęt jest najlepszy. Czasami byle co się lepiej sprawdza ja akurat łowie na droższy sprzet i jak widaćw mojej galeri wyniki są niezłe [2009-03-04 20:03]

bogly44

Wklejanka to klejony bambus,wedka dla konesera.Jej wada jest ciężar,ładnie sie prezentuje jest mocna,niewiem co tobie doradzić.Popatrz w sklepie,wez do reki,czy dobrze lezy w dłoni,jak sie spodoba to....w koncu wedkarstwo to nie tylko ryby...
Na gumy i obrotówki polecalbym Mikado dł.240-260 cm,ciezar wyrzutu 5-25 gram,kosztuje okolo 170 zł.Popatrz na http://www.sklepmikado.pl/?module=Katalog&func=katalogview&katid=897 . [2009-03-05 00:18]

rysiek38

Bogly to o czym piszesz to klejonka a nie wklejanki - sa to super muchowki stosowane czesto do dzis a wklejanka to spin z wlokna [2009-03-05 00:29]

rysiek38

a nie bambusa -zapomnialem dopisac [2009-03-05 00:30]

adam1982

ja tez Ci polece obrtowki mepps ale nikt ci nie napisal jakie i naco kazda obrotowka inaczej pracuje polecam strone mepps .ja uzywam najczesciej mepps comet dlatego ze jego praca jest uniwersalna praca . na szczupaka uzywam comety z niebieskimi kropkami 2,3lub czasami 4. na okonia i klenie comety z czerwonymi kropkami 1.2lub na wieksze okazy3 lub male longi z odblaskiem.a co do dama to moge polecic 1.2 z odbaskami na konia lub klenia tez sa dobre. ale tak jak pisalem wejcz na strone meppsa i poczytaj o pracy tych blaszek [2009-03-27 00:09]

adam1982

sorki za bledy :) klawitura mi szwankuje:) [2009-03-27 00:11]

lol09

Na okonie używam takich blaszek: http://www.glangliwa.republika.pl/album6/c4811holo.jpg na nie zawsze coś weżnie. Ryby bardzo dobrze je czują w wodzie. [2009-03-27 17:28]

Przemek238

witaj ja tą stronę znam. Powiedz a black fury albo aglia mouche ub inne stosujesz. bo mnie interesują okonie garbusy oraz szczupale. mógłbyś coś jeszcze polecić na te gatunki z meppsa sprawdzone. Dzięki z góry [2009-03-27 18:28]

lol09

Niestety z meppsów mam tylko jedną wirówkę Aglia Long http://www.mepps.pl/images/stories/articlesy/alo01.jpg na nią łowie głównie szczupaki w porze przed wieczornej lub o świcie. Proponuje Ci wypróbować te co wcześniej wymieniłem http://www.glangliwa.republika.pl/album6/index.html Wisiały na nich okonie do 1kg. Pozdrawiam [2009-03-28 10:44]

Przemek238

powiedz a te meppsy to jak kupowałeś to były na miejscu w sklepie czy musiałeś zamówć a coś ci wiadomo na temat obrotówek glangliwia? [2009-03-28 14:15]

lol09

Wszystkie błystki kupiłem w sklepie wędkarskim ale jak chcesz to możesz zamówić przez internet. Podaj maila to Ci prześle cennik błystek Gliva bo jestem akurat w posiadaniu. tam masz wszystko wyjaśnione co do wysyłki. [2009-03-28 19:30]

Przemek238

bumbus83@wp.pl [2009-03-28 23:42]