Boczny trok - jak zacząć?

/ 13 odpowiedzi
Witam wszystkich. Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z bocznym trokiem... Przeczytałem wiele artykułów i schematów - typu "jak łowić na boczny trok" oraz "idealny zestaw do bocznego troku". Niestety, każdy opis był inny. To który jest ten właściwy?! Zrozumiałem, że wszystko zależy od naszych preferencji - od tego jaki mamy sprzęt, co chcemy łowić, jak oraz od łowiska - bo przecież każde jest inne... Przepełniony różnymi teoriami, narysowałem schemat bocznego troku dla mnie [patrz na dołączone zdjęcie]. I tu nachodzą mnie pytania - czy taki zestaw będzie dla mnie dobry? Proszę o wsparcie w postaci komentarzy, porad i oceny.

Kijek: 2.7m,  5-25g (wiem, że lepsze byłoby delikatniejsze wędzisko)
Żyłka: spinningówka Robinsona - 0.25mm, ciężarek i przynętę zaczepiłbym na 0.20 lub 0.18.
Łowisko na którym będę łowił: żwirownia, głębokość od 1. do 4.5m, silnie porośnięta moczarką kanadyjską!!
Pozdrawiam, Mateusz

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kaban

(2014/04/02 20:53)

kaban

Zestaw jeden z popularniejszych ,ale zawsze można wydłużyć przypon z przynętą i zmieniać wagę ciężarka. Można kombinować z wabikami i zamiast gumy zawiązać nimfę bądź swój własny wynalazek stworzony z "czegoś". Ja bocznego troka używam dość rzadko i głównie w rzekach. Pozdrawiam. (2014/04/02 20:53)

u?ytkownik69248

Schemat ogólnie poprawny, lecz w miejscach mocniej zarośniętych zrezygnowałbym z potrójnego krętlika. Można też odwrócić proporcje troka, by nieco wyżej prezentować przynętę. (2014/04/02 21:30)

89krzysztof

Jakiś czas korzystalem z potrójnego krętlika i wiem, że jest niepotrzebny, a nawet przeszkadza. Dużo lepiej wiązać trok na żyłce. Fakt przy zerwaniu więcej roboty, ale mimo to wolę nie wiązać krętlika. (2014/04/02 21:47)

przemyslaw-misi

musisz eksperymentować z długoscia troka i przyponu, ja tez chodze na boczniaka i stosuje różne długosci , w zaleznosci od łowiska. zalezy jak wysoko chcesz prezentowac przynete. zobacz jaka jest specyfika łowiska, czesto najlepszym spodobem jest prowadzenie przynety powoli, by ciezarek sunął po dnie, robi dodatkową chmurke mułu co bardziej zwraca uwage ryby, zatrzymuj zestaw, by przyneta swobodnie opadała - opad jest tez mega skuteczny na sandacza i okonia, ale pamietaj o napietej zyłce głównej , bo branie sandacza jest ciezko wyczuwalne. ostatio byłem nad jeziorkiem na okonia sie nastawiłem , a brały same szczupole, 2 wyciągnąłem, trzeci przegryzł plecionke 0.12 , wiec łapałem potem ze stlką, bo szkoda straconej przynety i szkoda ryby okaleczonej... miałem 9 szczupaków, nie za duze, ale zawsze cos. jakas przygoda była, ryby wokresie ochronnym oczywiscie wypuszczone. a pierwszego okonia na boczniaka złapałem w tym roku juz 02 marca :) (2014/04/03 00:21)

Krul-Mateusz

Dziękuję bardzo za wszelkie komentarze. W łowisku sandaczy nie ma - jeśli chodzi o drapieżniki to głownie okonie, czasem trafi się jakiś szczupak.

Co do wiązania zestawu -  z Waszych komentarzy wynika, że krętliki to nie najlepszy pomysł. Wnioskuję, że nie mając za delikatnej wędki powinienem przynętę zawiązać jak najbardziej "bezpośrednio" do żyłki głownej. Aczkolwiek chciałbym mieć możliwość wymiany  przynęty bez konieczności psucia całego zestawu. Ciekawym sposobem wydaje mi się zawiązanie ciężarka na żyłce głównej, a przynęty na zwykłym krętliku - zabezpieczonym stoperami. Tylko czy wtedy ewentualne przesuwanie się stoperów - nie niwelowałoby czucia brań? Może coś takiego: [patrz zdjęcie] Co myślicie? (2014/04/03 18:21)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik69248

Trochę przekombinowałeś z tymi szkicami. Chodzi o jak najprostszą konstrukcję zestawu. Pamiętaj, że wleczesz go po dnie zbiornika i nigdy nie wiesz na co trafisz. Kilka zrywek w ciągu jednego wypadu to norma. Więc po co dodatkowe elementy prócz przynęty i ciężarka. Sposób jaki ja stosuję jest tu  http://www.youtube.com/watch?v=JWC02_CGeLk  Najprostszy i najszybszy, a równie skuteczny co inne. Kijek wklejanka do 25g, żyłka 0,16-0,18 mm, młynek lekki 1000-2000 i wio! Poszukaj też innych filmów na "youtube".Powodzenia. (2014/04/04 18:52)

Zibi60

Około 100 wpisów w temacie:
http://www.wedkuje.pl/pokaz.php?pokaz=archiwum&autor=&szukaj=bocznytrok&data1=&data2=&sTresc=&sTytul=&sAutor= (2014/04/04 20:11)

Krul-Mateusz

Zrobiłem zestaw bez krętlików - strasznie się plącze. Muszę dalej kombinować. (2014/04/06 12:21)

Pitusek

Cześć

Tutaj jest fajnie opisane.

http://www.lodzkiprzewodnikwedkarski.pl/index.php/9-porady/15-boczny-trok-czyli-cuda-na-kiju

(2014/04/07 08:41)

GrzesQ

Który element zestawu się plącze? Stosowane przynęty do "bocznego" muszą być miękkie czyli gumki dobrych producentów, tak aby dobrze pracował sam ogonek twisterka bądź riperka. W przeciwnym razie przynęta zamiast "zamiatać-pracować" samym ogonkiem będzie skręcać cały zestaw i w efekcie tego po kilka rzutach wszystko zacznie się plątać. Dodatkowo ważnym jest też sposób założenia przynęty na haczyk. Proponuję Ci Abyś po założeniu przynęty najpierw na płytkiej wodzie tuż pod nogami sprawdził jak założona przynęta pracuje, jak będzie się kręcić to musisz ją poprawić na haczyku. Takie bywają początki - jak będziesz stosował tę metodę kilka miesięcy to dojdziesz do wprawy. Na pewno masz ( jak widzę ) wędkę która nie sprawdzi się kiedy okonie będą słabo żerować. Ja osobiście łowię na wędzisko 0-10 gr i żyłkę 0,12mm, odcinek do przynęty minimum 100cm do 130cm, do ciężarka od 10cm do 40cm. Łowię na wielu zbiornikach na Górnym śląsku i na brak wyników nie narzekam. Pozdro....    (2014/05/20 11:12)

u?ytkownik102837

Kolego takich tematów był mnóstwo trzeba tylko trochę poszukać. Na you tubie masz kilka filmów instruktażowych z których można się trochę dowiedzieć.

https://www.google.pl/search?q=boczny+trok+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=7Gl7U6CfLMGd_wa-4oCACw

https://www.google.pl/search?q=boczny+trok+jak+%C5%82owi%C4%87+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=Omp7U91LwZ3_Br7igIAL

Pozdrawiam Boczny trok (2014/05/20 16:45)