Boczny trok - innowacje

/ 6 odpowiedzi

Witam kolegów

chciałbym zapoznac sie z Waszymi pomysłami co do zmian w zestawach Bocznego troka.

Kazdy z Nas cos zmienia,kombinuje,wymysla.

Ja w swoim zestawie np wprowadziłem ruchomy a nie na stałe jak w wiekszosci ciezarek co umozliwia mi wystawienie przynety na róznej wysokosc od dna.Kółko ciezarka delikatnie zcisnołem a do zabezpieczenia zyłki by cie nie przesówał ciezarek urzywam zapałki albo kawałka patyka.Zyłka ma ok metra wiec mam duze pole do popisu.

Pozdr

patryk-kociemba

witaj,

pomysł swietny lecz takie ciężaki które są zacikane na zyłce i jest możliość ich przesuwania( choć nie o to w nich chodzi) dostepne są w każdym sklepie wędkarskim. Jeżeli się mylę to przepraszam.

Więc pomysł niezły lecz nie potrzebnie roboty sobie zrobiłeś, choć patrzac z drugiej strony robiąc takie ciężarki sam można zaoszczędzić pare groszy. 

pozdrawiam

(2014/03/13 13:59)

blqazejos

Akurat nie maialem pod reka a tylko 8 gramowe wiec je wykorzystałem bo po co maja lezec praca wykonana to tylko delikatne zacisniecie drutu :) a mozliwosci ustawienia teraz jest mnogo (2014/03/13 14:44)

nata

Mowa o ciężarkach do drop-shota które maja mozliwość zmmiany położenia. Niestety są dość drogie dlatego przy pomocy kleszczy i i kawałka druta można to zrobić za free. (2014/03/13 15:53)

blqazejos

No własnie :) to nie watpliwie jest dobry pomysł bo wystawiamy przynete na roznej wysokosci od dna :)

Zastanawiam sie nad wymiennym trokiem tj zylka z dwoma agrafkami i kazdy trok róznej długosci...

(2014/03/13 15:58)

miecz-gaz

Można też stopować składając żyłkę tak jak robimy oczko, złożoną żyłkę przekładamy przez oczko krętlika, a następnie ciężarek przez to oczko zrobione z żyłki. Tak też można zmieniać pozycję ciężarka na troku.  (2014/03/18 21:19)

Lujski

a czy łowienie metodą bocznego troka muchą, nimfą ( zamiast paprochów itd. gumowych)na jeziorze jest dozwolone ?? (2014/07/29 06:14)