Boczny trok- porady
utworzono: 2011/04/30 22:21
witam dzis po raz pierwszy lowilem metada bocznego troku. spedzilem na warcie 4 godziny i nie zanotowalem ani pukniecia! czy to efekt ze ryby nie zeruja? kij mam od3-15g z wklejka olow 10g. 2,5cm paproch. przynete prowadzilem powoli. boczny trok 30cm tam gdzie gumka70cm czy cos zle zrobilem? czy musze cos poprawic? [2011-04-30 22:21]
Łowiłeś prawidłowo,być może w miejscu w którym łowiłeś nie było okoni lub nie żerowały, zmieniaj kolory kiedy okonie nie biorą,często tak jest że okonie biorą raz na ciemne gumki a innym razem na jasne,wielkość też trzeba dopasować do gustu ryb,ważna jest też twardość gumy w paprochach,kiedy okonie nie chcą współpracować skuteczna może okazać się gumka zmiękczona która pracuje już przy najwolniejszym prowadzeniu,tak miękką gumkę uzyskasz przez chwilowe zanurzenie we wrzątku,powodzenia. [2011-04-30 23:11]
możesz zmieniać kolor i kształt paprochów. oraz sposób prowadzenia bo powolne ściąganie to tylko jedna metoda , możesz łowić agresywniej takim pseudo opadem. a nie napisałeś nic o lince jakiej używasz, może jest za gruba?
[2011-05-01 09:19]
uzywam 0,16 a na koncu robie duzy wezel i przecinam w proporcji 1/3 dzis juz bylo lepiej mialem 2 okonie 16,5 i 21cm 1 szczupaka 35cm i niestety 2 obcinki [2011-05-01 15:02]
moim zdaniem masz dobra zyłke. mozesz wiazac petke i ja rozcinac albo stosuj tak jak ja agrafke i po bolu .
obcinki tez sie zdarzaja ale to nie jest zestaw na szczupaka
[2011-05-02 12:03]
Witam. A sprawdzałeś czy twisterek się nie kręci jak sciągasz zestaw? Ja tak nie raz miałem, że się kręcil i nie chciały brać, wtedy trzeba poprawić hak. Pzdro.
[2011-05-02 13:08]
Mazak - metodę na boka stosujemy przede wszystkim jesienią (październik-grudzień). Teraz przynosi marne rezultaty. O tej porze proponuję więcej agresji - wobler, obrotówka. Pozdr. [2011-05-02 13:16]
witam tak jak moi poprzednicy pisali próbuj kolorami możne wtedy coś się trafi ja ogólnie jeszcze wędką nadaje agresywny ruch tzn tak jak bym zacinał...połamania
[2011-05-03 14:36]
z gumami wszystko ok tylko haczyk czasem zamiast ustawic sie na gore to ustawia sie dolem i zaczepia o dno. wiazalem haczyk raz tak i raz tak i nie wiem od czego to zalezy [2011-05-03 22:06]
z gumami wszystko ok tylko haczyk czasem zamiast ustawic sie na gore to ustawia sie dolem i zaczepia o dno. wiazalem haczyk raz tak i raz tak i nie wiem od czego to zależy
Może to Ci pomoże :
http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1212&Itemid=55
[2011-05-04 00:29]
Mazak - metodę na boka stosujemy przede wszystkim jesienią (październik-grudzień). Teraz przynosi marne rezultaty. O tej porze proponuję więcej agresji - wobler, obrotówka. Pozdr.
Dziwne bo ja lowie na boczny trok prawie caly rok, moze u ciebie sa takie jakies wymagajace rybki wiosna czy latem :P
Co do haczenia o dno haczykiem to moze odwrotni zakladasz twistera na haczyk?
Ogonek musi byc do gory jak i koniec haczyka
[2011-05-04 10:08]
dzieki za rady napewno wyptubuje wszystkie. w koncu ja dopiero zaczynam lowic ta metoda. a moze ktos sie pochwali jakie ma osiagniecia na boczny trok? szczeze mnie to interesuje a slyszalem nawet ze zdazaly sie takie pasiaki pod 2kg. nawet [2011-05-04 12:25]
no ja az takich wielkich grubasow nie trafilem......jeszcze :P
a lapie od maluckich niestety i takie do kilograma
a boczny trok czesto sie trafia tez leszcz :)
[2011-05-04 14:05]
do kilo to tez ladne sztuki i pewnie ladnie walcza. a jakich duzych gum uzywasz? [2011-05-04 22:40]
no ja az takich wielkich grubasow nie trafilem......jeszcze :P
a lapie od maluckich niestety i takie do kilograma
a boczny trok czesto sie trafia tez leszcz :)
Chętnie bym zobaczył w twojej galerii te kilogramowe okonie :-))) (leszcza 110g. widziałem)
Weż sobie do ręki kilo cukru i przyjrzyj sie temu. I co...?
[2011-05-04 23:21]
ale nie mozesz tak poruwnywac wez sobie kilo cukru a kilo pierza? hehe
hehe albo kilo cukru a kilo pierza ;D
[2011-05-08 22:08]
ja tez uzywam troka cały sezon. jak mówili forumowicze- Kombinować z kolorami gumek i sprawdzać prace przynęty. jak nie okoń to szczupły junior. osobiście na boczny zawsze mam brania okoni. czesem małe czasem coś cos konkretniej. próbować, nie poddawać się. czytać opinie innych. Wedkuje.pl to kopalnia wiedzy [2011-05-09 09:56]
Witam
Skusiłem się ostatnio na tego bocznego troka więc łowiłem na 3,5 cm gumeczki i praktycznie co rzut mały okonek, prowadzenie bardzo zróżnicowane, raz powolne szorowanie dna następnie tzw opad w zależności od gruntu a czasem lekkie poszarpywanie i to dawało mi co rzut małego okonka :] nie wiem może trafiłem na same maluszki ale następnym razem użyje większe bardziej selektywne od 4-5cm gumeczki.
pzdr
[2011-05-09 11:16]
Mazak - metodę na boka stosujemy przede wszystkim jesienią (październik-grudzień). Teraz przynosi marne rezultaty. O tej porze proponuję więcej agresji - wobler, obrotówka. Pozdr.
Dziwne bo ja lowie na boczny trok prawie caly rok, moze u ciebie sa takie jakies wymagajace rybki wiosna czy latem :P
Co do haczenia o dno haczykiem to moze odwrotni zakladasz twistera na haczyk?
Ogonek musi byc do gory jak i koniec haczyka
A Ty nie dostrzegasz różnicy w rezultatach w zależności od pory roku? Bo ja tak.
[2011-05-09 15:04]
każde łowisko jest inne. i na jednym boczny trok będzie skuteczny jesienią ,a na innym cały rok.
u mnie jesienią czy wiosna nie ma różnicy okonki biorą cały rok.
ale na konkretne ryby lepsze jest jigowanie
[2011-05-09 15:26]