Boczny trok - co to właściwie jest?

/ 15 odpowiedzi / 4 zdjęć
co to jest boczny trok? czy możecie wrzucić zdjęcia proszę z góry thx
Lony1

Ja mam takie pytanie odnośnie bocznego troku, przy zarzucaniu nie plącze się bo w sumie nigdy nie stosowałem tej metody ale mam co do tego wątpliwości? (2010/09/06 22:02)

celkowski

Nie stosuj potrójnych krętlików,tylko tradycyjne wiązanie i nie będzie ci się plątać (2010/09/07 00:44)

Dubik

Nie stosuj potrójnych krętlików,tylko tradycyjne wiązanie i nie będzie ci się plątać

tylko jak zawiązać t tradycyjne wiązanie kiedyś coś próbowałem kombinować ale mi się rozwiązywało (2010/09/07 08:13)

stalk75

Witam, moje - subiektywne - wrażenia z bocznego troka: 1. stosowałem "tradycyjny" węzeł tzn. wiązałem pętlę ok. 1 m. obwodu, przecinałem żyłkę w 1/3 długości pętli i do krótszego końca dowiązywałem oliwkę (ciężarek), do dłuższego haczyk muchowy z twisterem (ripperem itp.). Przy wyrzucie nie plątało się, ale dość szybko żyłka skręcała się i trzeba było bawić się w montaż zestawu od nowa... 2. mimo krytyki, spróbowałem najmniejszych i najlżejszych krętlików potrójnych i problem ze skręcaniem się (odkształcaniem żyłki) zniknął, zestaw też mi się nie plącze - Rewelacja:)   Szczerze polecam tę metodę, ale musisz pamiętać także o odpowiednim doborze wędziska - ja stosuję wklejankę i nie narzekam na widoczność brań, skuteczność zacięć i częstotliwość spięć. (2010/09/07 08:38)

gusto

Zrób dużą pętlę tak jak do połączenia żyłki głównej i przeponu zastosuj węzeł ósemkowy i powstało pentle przetnij tak aby krótszy koniec miał 10-20cm , a drugi 50-80cmhttp://www.pzw.strzegom.eu/images/art/2009/trok5_d.jpg (2010/09/07 08:49)

Dubik

dzięki gusto  widzę że nie ten węzeł stosowałem teraz to już wszystko jasne (2010/09/07 09:04)

tomu

mój zestaw wygląda tak
-plecionka
-krętlik z agrafką
-i na agrafkę zakładam sobie osobno przypon z przynętą i ciężarkiem (zarówno przynęta jak i ciężarek uwiązany na węzeł Palomar a z drugiej strony węzeł chirurgiczny)
Jestem zadowolony, nic się nie plącze i szybciutko zmieniam sobie czy przynęte czy ciężarek :)

POWODZENIA (2010/09/07 12:14)

rimbo28

rozwinąłem duuuuuuuuży temat heheh dziękuje za odpowiedzi (2010/09/09 16:42)

jmakd

A szczupaki nie tną przynęt?, czy można na przynętę stosować fluorocarbon taki ze szpuli i jakim węzłem je łączyć? (2010/09/10 13:53)