Witam
Zaczynam łowić na spinning i zastanawiam się jaką blaszkę wybrać chodzi mi głównie o połów okoni.Proszę o porade.
Pozdrawiam
HAMBERT
Witam
Zaczynam łowić na spinning i zastanawiam się jaką blaszkę wybrać chodzi mi głównie o połów okoni.Proszę o porade.
Pozdrawiam
HAMBERT
Witam ponownie jeśli będe lowił okonia na obrotówke co załozyć na kotwiczke?Może gumę tylko wjakim kolorze?
Proszę o odp. z góry dziękuje.
(2011/04/17 13:25)
Witaj HAMBERT
Jeśli zaczynasz przygodę ze spinningiem wkrótce odkryjesz,że większość ryb a w szczególności okoń jest strasznie nieprzewidywalny. Co to oznacza? Właśnie to, że jednego dnia będzie brał na gumkę w kolorze "herbatki" a innego na woblerka czy też blaszę w roizmiarze 3 itp.Blaszkę którą Ci wcześniej doradzono czyli tzw COCA COLĘ, polecam z czystym sumieniem, jest po prostu wyśmienita, szczególnie w rozmiarze 2 i 3.Ponadto gumki, szczególnie kopytka, ja z wiosny używam takich z brokatem, które imitują wiosenny wylęg, jak również w kolorach żółtych, czerwonych z brokatem oraz perłowych,czarnym koniem wiosennych wypraw często są czarne.Teraz wczesną wiosną oczywiście niwielkie woblerki na płytkie łowiska jak również boczny trok i małe ''paproszki''.Jednak pamiętaj, że każde łowisko rządzi się swoimi prawami i to co każdy Ci doradzi nigdy nie będzie regułą ale napewno wiele Ci podpowie.Pamiętaj tez że w wielu wodach w tej chwili okoń przystępuje do tarła lub też do niego się przygotowuje i trzeba się należycie z nim obchodzić albo w miarę możliwości "zapolować" na niego troszkę później.Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów wędkarskich.
JAQU
(2011/04/17 14:06)...zainwestuj jeszcze w Mepsa Aglie longa 1+ srebrna( BEZ FOLII ), znakomita na okonie i szczupaki....
Pozdrawiam JAQU
(2011/04/17 17:39)Witam , na spining najlepsze najmniejsze przynety, okonie biora na wszystkie przynety im jest bardziej dziwna tym chetniej w nia atakują, przynety od 2,5 do 5 cm. najlepsze przynety powinny byc jaskrawe to powinno zaciekawic okonia.
(2011/04/19 09:12)Ja najczęściej, jeśli sięgam po blaszkę to na okonie stosuję wirówki DAM EFFZETT lub Mepps Aglia rozm. 0-2 kolor srebrny i złoty, czasem miedziany, najgorzej sprawdzały się u mnie kolory fluo.
(2011/04/22 12:03)