Zaloguj się do konta

Biotop polskich jezior w akwarium

utworzono: 2011/10/01 10:20
Klosu31

Kolego żeby w akwarium rosły nasze krajowe rośliny wodne, trzeba by schładzać wodę, a takie urządzenie kosztuje.... Przy takim małym zbiorniku to się raczej nie opłaca. Osobiście sam kiedyś o tym myślałem, mam akwa 350 litrów zabudowane w ścianie, i temperatura wody bez ogrzewania 27 stopni. Jak się dowiadywałem o ogniwo do chłodzenia w specjalistycznej firmie to wyszło kilka tysiaków. I tak poległa moja wizja pięknych okonków w zbiorniku biotopowym. Teraz żyją sobie w nim pielęgnice szmaragdowe. Też fajnie..... [2012-02-19 22:50]

spokojny

Trochę pomyślunku i schłodzisz takie małe akwarium przyklejając do ścianki filtra kaskadowego moduł Peltiera, zastosowany w lodówkach turystycznych, a cierniki będą miały jak w raju.
Nie bój się wyzwań, nawet jak wszyscy mówią że się nie da. [2012-02-20 06:46]

pstrag222

No a moje akwarium bedzie sobie domem dla parki p. ramireza
[2012-02-20 10:19]

Klosu31

Niestety, raczej nie uda się z tym modułem.... Woda w akwarium szybciej będzie pobierać ciepło z otoczenia niż moduł oddawać.  A tu jeszcze trzeba ochłodzić wodę  chociaż kilka stopni w dół. Ale gdyby odpowiednio zaizolować akwarium to kto wie ... [2012-03-21 20:16]

maciekn

Zawsze możesz wychłodzić mieszkanie do tych 15 stopni ;D. Nikt nie mówił, że będzie lekko hehehehe.... ^^
[2012-03-21 23:21]

Artur z Ketrzyna

posiadam 40 litrowa pusta banke wiec po przeczytaniu pewnego forum zachaciałem miec taki baniak jednak posiadam tylko 40 litrow:(
co mi zaproponujecie do niego

Jeżeli maja być to nasze rodzime rybki, to ciernik i różanka, oraz kiełbik. Choć akwarium troszkę małe... Ale się da tam trzymać do 10 rybek po zamontowaniu filtra z napowietrzaczem.
[2012-10-21 11:49]

posiadam 40 litrowa pusta banke wiec po przeczytaniu pewnego forum zachaciałem miec taki baniak jednak posiadam tylko 40 litrow:(
co mi zaproponujecie do niego

Jeżeli maja być to nasze rodzime rybki, to ciernik i różanka, oraz kiełbik. Choć akwarium troszkę małe... Ale się da tam trzymać do 10 rybek po zamontowaniu filtra z napowietrzaczem.

Jesień przyszła , zimny deszcz ...
Wiatr wieje ,ale w główkę  grzeje ... też.

Tę fraszkę spisaną na jednym tchu , dedykuję wszystkim tym , którzy nie wiedzą co to jest : "biotop" ( środowisko , sfera życiowa danej biocenozy, która wraz z nią tworzy ekosystem : biotop + biocenoza = ekosystem) a przede wszystkim ,zaś tym , którzy nie wiedzą ,że  :

Różanka jest gatunkiem objętym w Polsce ścisłą ochroną gatunkową - toteż można ją sobie jedynie  pooglądać w naturalnych ( powoli ginących już ) siedliskach ekologicznych a także w atlasie ryb słodkowodnych ....
[2012-10-21 14:50]

Artur z Ketrzyna

A dlaczego różanka ginie? Ponieważ jak rak lubu czystą wodę....
Jak tak dalej pójdzie to rybki tylko na okładce czasopisma wędkarskiego sobie pooglądasz...bo będą wszystkie pod ochroną a przynajmniej te szlachetniejsze...
[2012-10-21 23:27]