posiadam 40 litrowa pusta banke wiec po przeczytaniu pewnego forum zachaciałem miec taki baniak jednak posiadam tylko 40 litrow:(
co mi zaproponujecie do niego
posiadam 40 litrowa pusta banke wiec po przeczytaniu pewnego forum zachaciałem miec taki baniak jednak posiadam tylko 40 litrow:(
co mi zaproponujecie do niego
Ja to bym proponował koledze wpakować tam z 10 do 15 kg pocietych jabłek (bo teraz jest na nie sezon), zasypać to wszystko 5 kg cukru, zalać do 3/4 objętości wodą, dodać troche drozdży, poczekać z miesiąc i przedestylować. Powinno być z tego około 5 litrów :)
Co do rybek to gupiki, mieczyki, platki i molly - dużo nie wymagają
Pozdrawiam
(2011/10/01 11:28)nie mówiłem że cierniki zmasakrują dno i roślinność, na myśli miałem karasia, płoć, wzdręgę itp.
może faktycznie akwa z ciernikami to fajna alternatywa dla skalarów itp. ogrzewanie odpada, rośliny w kazdym jeziorze są dostępne, troche żwiru, jakiś korzeń i po sprawie
a swoją drogą to ciekawe czy ktos posiada taki baniak ? może by sie podzielił fotkami ?
(2011/10/01 13:36)Witam. Pozwalam sobie zabrać głos w tej dyskusji jako akwarysta z 40-to letnim doświadczeni em.A my tylko tak sobie gdybamy, ja mam platki w akwarium i mi wystarczy. Kolega zagadnął to grzecznie skrobnąłem pare słów
Rodzimy biotop, jest bardzo trudny do utrzymania w akwarium. Nie jesteśmy w stanie (w warunkach domowych)zapewnić odpowiednio niskiej temperatury wody, która to decyduje o możliwości nasycenia wody tlenem. Nasze ryby rodzime, a zwłaszcza drapieżniki,potrzebują wody nasyconej bardzo dużą ilością tlenu. Jeżeli zapewnisz ciernikowi poniżej 20 stopni wody, będziesz ją intensywnie napowietrzał,do tego rogatek i wywłócznik to może 1 parka Ci się uchowa.
Mam tylko pytanie - PO CO ?
Pozdrawiam i polecam neonki.
dobranoc
Takie akwa pięknie możesz urządzić w stylu japońskim - mchy, niskie roślinki, małe rybki i krewetki.
no i to jest chyba jedyne zastosowanie dla baniaka 40 l no chyba że kotnik dla dużego zbiornika ewentualnie szpital
(2011/10/05 21:50)pielęgniczka motylowa-Ramireza to jest dla Ciebie rozwiązanie tak małego akwa
1samiec+3 samiczki drobny żwirek dużo zielska i kilka kamiennych kryjówek
rybka naprawde nie wymagająca zbyt wiele a bardzo interesująca
(2011/10/08 07:10)pielęgniczka motylowa-Ramireza to jest dla Ciebie rozwiązanie tak małego akwa
1samiec+3 samiczki drobny żwirek dużo zielska i kilka kamiennych kryjówek
rybka naprawde nie wymagająca zbyt wiele a bardzo interesująca
(2011/10/08 07:10)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
wiem ze 40 litrow to maly zbiornik, tak samo jak moja 112 z bojownikiem ale nie mam nic innego,
kurcze a moze taki holender z naszymi roslinami fajnie by sie prezentował
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.