Bat z gumą czy bez gumy?
utworzono: 2012/03/06 18:44
Witam brać wędkarską! i mam pytanie na temat konstrukcji bata . Spotkałem się z batem który miał wmontowaną w siebie gumę . I teraz stawiam takie pytanie czy ta guma jest konieczna w bacie czy wystarczy bezpośrednio do agrafki zamontować zestaw i wędkować. Zaczynam dopiero przygodę z batem i z tond moje pytanie czy wieksze szanse bede miał na wycholowanie ryby jak bat będzie miał tą gumę czy to nie ma różnicy... Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam;)
[2012-03-06 18:44]
Witam.No gdyby nie było różnicy nikt by nie kombinował z gumą.Batem łowisz cienko albo bardzo cienko więc żeby mieć jakiekolwiek szanse na wyciągnięcie nieco większej ryby zakładasz amortyzator.
[2012-03-06 19:10]
Niektórzy wolą z gumką, niektórzy bez. Większe 'ryzyko' ale też frajda większa. [2012-03-06 19:20]
dziękuję bardzo za odpowiedzi a jak miałbym np wmontowac ta owa gume w bata????
[2012-03-06 19:53]
Gumę do bata montujesz tak samo jak w tyczce. Proponuje poszukać tematu z solidnym opisem w necie. Jeżeli łowisz duże ryby w rzece to warto mieć amortyzator. Bat z gumą używany na zawodach będzie Cię spowalniał. [2012-03-06 20:02]
dziękuję bardzo za odpowiedzi a jak miałbym np wmontowac ta owa gume w bata????
Kolego w kazdym powaznym sklepie wedkarskim,tokowy amortyzator Ci zamontuja,nie widze zadnego z tym problemu.
Powodzenia.
[2012-03-06 20:55]
Szczerze mówiąc moim zdaniem to żenada wstawiać gumę do bata . Bat to bat a tyczka to tyczka to są 2 różne światy , Batem łowisz szybkościowo a tyczka trochę na grubszą rybę.Ryba też musi mieć jakieś % szansy ucieczki zerwie się nam to trudno. O to moje zdanie ;)ale znając portal zaraz będą wąty jakieś [2012-03-06 21:11]
Szczerze mówiąc moim zdaniem to żenada wstawiać gumę do bata . Bat to bat a tyczka to tyczka to są 2 różne światy , Batem łowisz szybkościowo a tyczka trochę na grubszą rybę.Ryba też musi mieć jakieś % szansy ucieczki zerwie się nam to trudno. O to moje zdanie ;)ale znając portal zaraz będą wąty jakieś
Będą bo źle myślisz.
Ryba ma być wyholowana i wyczepiona a nie odpływać z hakiem w pysku.
O to moje zdanie.:)
[2012-03-06 21:16]
W niepoważnym też sztuka to żadna
Ja wiem kolego ze sztuka to zadna,ale w sklepie mniej profesionalnym np. zoologiczno-wedkarskim klienta moga poprostu olac,poniewaz sprzedawca mogl takiego amortyzatora nigdy na oczy nie widziec.O taka sytuacje mi chodzilo.
Zgadza sie???
[2012-03-06 21:26]
Szczerze mówiąc moim zdaniem to żenada wstawiać gumę do bata . Bat to bat a tyczka to tyczka to są 2 różne światy , Batem łowisz szybkościowo a tyczka trochę na grubszą rybę.Ryba też musi mieć jakieś % szansy ucieczki zerwie się nam to trudno. O to moje zdanie ;)ale znając portal zaraz będą wąty jakieś_________________________________________________________________________________
Jesteś w błędzie. Niepokoi mnie Twoje bojowe nastawienie...
Masz 15 lat i doświadczenie raczej znikome, wnioskując po Twoim wpisie, ale buńczuczny jesteś bardzo.
[2012-03-06 21:32]
Witam. Najlepiej to jest miec 2 szczytowki jedna pusta z guma druga pelna wklejanke. Co do montazu gumy to na pewno potrzebna jest guma polecam 1,0 najbardziej uniwersalna, korek blokujacy i lacznik guma-zylka i mysle ze w kazdym sklepie wedkarskim pomaga Ci to sklepac w calosc. Pozdrawiam [2012-03-06 22:05]
W zasadzie to ma rację. Ale ton wypowiedzi znamionuje małego aroganta i zaroumialca. Nie wiem, czy się "uchowasz" w wędkarskim towarzystwie młody i nadęty zarozumialcze... Zapewne sporo już wygrałeś...
[2012-03-06 22:06]
Witam. Najlepiej to jest miec 2 szczytowki jedna pusta z guma druga pelna wklejanke. Co do montazu gumy to na pewno potrzebna jest guma polecam 1,0 najbardziej uniwersalna, korek blokujacy i lacznik guma-zylka i mysle ze w kazdym sklepie wedkarskim pomaga Ci to sklepac w calosc. Pozdrawiam
No cóż. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ściętą szczytówkę bata pod gumę. To dla mnie coś w rodzaju gwałtu. Rzadko ryby spadają, by robić takie "operacje" na bacie. No, ale ja się nie znam.
[2012-03-06 22:12]
Szczerze mówiąc moim zdaniem to żenada wstawiać gumę do bata . Bat to bat a tyczka to tyczka to są 2 różne światy , Batem łowisz szybkościowo a tyczka trochę na grubszą rybę.Ryba też musi mieć jakieś % szansy ucieczki zerwie się nam to trudno. O to moje zdanie ;)ale znając portal zaraz będą wąty jakieś_________________________________________________________________________________
Jesteś w błędzie. Niepokoi mnie Twoje bojowe nastawienie...
Masz 15 lat i doświadczenie raczej znikome, wnioskując po Twoim wpisie, ale buńczuczny jesteś bardzo.
Spokojnie, panowie. Powiem tak, czasami łowie na stawie , gdzie nie potrzebna mi wędka z kołowrotkiem, więc używam bata. Zdarza się , że przynęte pochwyci karpik, ot taki 1,5kg i teraz zapytam co jest większą żenadą, guma pozwalająca rybę wyholować,czy trzask żyłki , albo co gorsza szczytówki na oczach obserwatorów nie mówiąc o haku ,który zostawiam rybie w pysku?
Guma w bacie pełni rolę amortyzatora, coś jak hamulec w kołowrotku. Jeśli kolega twierdzi , że guma to żenada, to niech dokręci na beton hamulec w wędce z kołowrotkiem i spróbuje na zestawie 0,14>0,10 wyholować choćby kilową rybę. Życzę powodzenia.
[2012-03-06 22:12]
Odwieczny dylemat..z gumą czy bez?
Jak masz pewność a partnerkę znasz conajmniej 15 minut to bez.
Jak jesteś na imprezie a ona jest pijana w trzy pupcie i sam wchodzi na .....haczyk to zakładaj chłopie gumę. Dalej jest tak samo..do upadłego ;-)
A znam się na tym najlepiej.
[2012-03-06 22:21]Czy zamontowanie amortyzatora jest konieczne zależy od tego jakiej wielkości ryby będziesz łowił. Jak koledzy wyżej Ci już napisali amortyzator pełni podobną funkcje jak hamulec w kołowrotku, więc w wypadku złapania większej ryby będzie częściowo amortyzował jej odjazdy. Ale w przypadku zakładania gumy proponuje wyposażyć Ci się w drugą pełną węglową szczytówkę.
A co do kolegi 'wedkarz' jeśli zakładanie gumy w bacie to żenada to na zawodach nie dało by się zobaczyć batów z wmontowanymi amortyzatorami... Mówisz także, że jeśli ryba się zerwie to trudno, ale jeśli taka ryba nie pozbędzie się haka to w większości przypadków kończy się to jej śmiercią. Nie chce Cię krytykować ale jeśli masz źle radzić to już lepiej nic nie mów, a swoje zdanie zachowaj dla siebie, ponieważ takie rady mogą bardzo namieszać w głowie początkującego wędkarza. [2012-03-06 22:39]
Trudno odnosić się do wiedzy 15 latków dających rady w profesjonalnym wędkarstwie spławikowym.Nazwać Cię bufonem Kolego wędkarz to zbyt duży zaszczyt dla Ciebie.Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to nie zabieraj głosu i nie mąć w głowach kolegom którzy chcą się czegoś nauczyć. [2012-03-06 22:56]
na bacika (8,00m ,żyłka 0,16) bez problemu wyciągałem 1,5kg liny a samczyki potrafią walczyć
kupując bata też zastanawiałem się nad amortyzatorem jednak stwierdziłem że im mniej do zepsucia tym pewniej
[2012-03-07 00:05]
Witam brać wędkarską! i mam pytanie na temat konstrukcji bata . Spotkałem się z batem który miał wmontowaną w siebie gumę . I teraz stawiam takie pytanie czy ta guma jest konieczna w bacie czy wystarczy bezpośrednio do agrafki zamontować zestaw i wędkować. Zaczynam dopiero przygodę z batem i z tond moje pytanie czy wieksze szanse bede miał na wycholowanie ryby jak bat będzie miał tą gumę czy to nie ma różnicy... Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam;)
http://forum.wedkuje.pl/post/jak-zwiazac-zestaw-na-takiej-szczytowce-bata/419159/0
[2012-03-07 06:39]