Zaloguj się do konta

Bat na leszcza

utworzono: 2011/10/31 23:09
turinturambar

Witam wszystkich i proszę o pomoc!

Chcę kupić 6 lub 7 metrowy bat na leszcza - proszę o pomoc w wyborze. Będę łowił na wodzie stojącej. Fundusze to 200-300zł. Nie jestem bardzo doświadczonym wędkarzem, ale fascynuje mnie łowienie na bata. Wiem, że mogę zapomnieć o rekordowych okazach niektórych gatunków ryb, ale niesamowicie kręci mnie "prostota" połowu batem.

Pozdrawiam

Cezar/turinturambar

[2011-10-31 23:09]

piotrcarp

Siedmio metrowy na pewno bedzie lepszy bo daje mozliwosc wyciagniecia wiekszej rybki do tego mozesz zamatowc gume zeby byla wieksza amortyzacjai szansa na jeszcze wiekszy okaz przy zastosowaniu cienszych zyleczekkilka lat temu tez sie bawilem z batamijeszcze mi zostaly zostaly trzy 3m , 6m , i 8m fajna zabawa kiedys nawet wnocy lapalem na bata ze swietlikiem na szescio metrowa germine i efekty byly nawet dwu kilowe leszce
[2011-10-31 23:31]

szczepcio

Chcę kupić 6 lub 7 metrowy bat na leszcza - proszę o pomoc w wyborze. Będę łowił na wodzie stojącej. Fundusze to 200-300zł. Nie jestem bardzo doświadczonym wędkarzem, ale fascynuje mnie łowienie na bata. Wiem, że mogę zapomnieć o rekordowych okazach niektórych gatunków ryb, ale niesamowicie kręci mnie "prostota" połowu batem.

Polecam

Mikado  TEMPTATION POLE 600 cm

Rewelacyjny bat wykonany z włókna węglowego IMX-9+. Doskonale zbalansowany, lekki, sztywny i szybki.

Wyczynowy kij najwyższej klasy przeznaczony do wędkarstwa sportowego. Polecany do połowu małej i średniej ryby techniką "pełnego zestawu".

[2011-11-01 08:54]

szczepcio

Polecam

Mikado  TEMPTATION POLE 600 cm

Rewelacyjny bat wykonany z włókna węglowego IMX-9+. Doskonale zbalansowany, lekki, sztywny i szybki.

Wyczynowy kij najwyższej klasy przeznaczony do wędkarstwa sportowego. Polecany do połowu małej i średniej ryby techniką "pełnego zestawu".

Mała poprawka.Chodziło mi o długość 700cm.
[2011-11-01 08:56]

mati121

Co chcesz lapać na ta wędkę ?? Ja łowie głównie leszcze takie do 3 kg i nie ma co schodzić z długością poniżej 7 metrów do takich połowów . Osobiście mam kilka starych kijów (jakieś daiwy i inne badziewia mające po 20 lat ) ale 2 sezony temu dokupiłem kij Mistrall Amundson . Polecam Ci go jest cienki ale zarazem bardzo giętki i wytrzymały a ta waga 7 metrów 311 gram . Cena waha się w granicach 280-300 zł . A co ważne nie miałem żadnego problemu z tą wędką i doskonale czuć na niej brania polecam .;)
[2011-11-01 11:16]

gustaw1300

Witam. Ja rowniez podpisuje sie pod kolega Mati121 bo tez posiadam takiego bacika i nie mialem zadnych problemow z wiekszymi rybami o mniejszych juz nie wspominajac. Mysle ze w tej cenie bedziesz mial dobry kijek i przede wszystkim leciutki jak na 7 metrow. Pozdrawiam
[2011-11-01 12:10]

turinturambar

Dziękuje za porady i muszę powiedzieć, że ten Mistrall Amundson to robi wrażenie.Kolego mati121 mówisz żeby nie schodzić poniżej 7 metrów to może zastanowić się nad 8 metrowym batem. Myślałem właśnie o takich leszczach do 3 kilo to może jakieś sugestie co do zestawu? I jeszcze czy montować amortyzator, a może power gum, o którym czytałem ostatnio w "Wędkarskim świecie"? [2011-11-01 23:21]

Jędrula

Ja też polecam bat M. Amudson gdyż od paru lat jestem jego szczęśliwym posiadaczem w rozmiarze 8 m . Przerobiłem w swojej karierze już kilka batów i mogę śmiało powiedzieć , że ten jest najlepszy choć cena już nie jest tak atrakcyjna jak kiedyś gdy wchodził do sprzedaży . Jeżeli chodzi o duże leszcze to naprawdę nie jest potrzebna Ci guma do tego bata , osobiście łowiłem nim takie ponad 3 kg , czasem '' zmoczyły mi jajka '' ale jakie emocje . Do Amudsena na oryginalnej szczytówce nie zamontujesz gumy gdyż jest tam wklejka tzn. szczytówka składa się z dwóch części zespolonych ze sobą , musiałbyś kupić dodatkową i tam zamontować gumkę co jest świetnym pomysłem gdyż przez ten prosty trick otwiera się przed Tobą druga opcja wędki na większą rybę .

W sumie guma jest do zestawów skróconych ale przyznam , że w bacie uratowała mi wiele zestawów i pozwoliła wyholować sporo dużych ryb , nie wspomną jakiego karpia w ten sposób złowiłem bo i tak mi nie uwierzysz . Reasumując , na twoim miejscu kupiłbym 8 – semkę , na razie nie montowałbym gumy i chwilowo zaufałbym samej wędce aż się wprawisz .

[2011-11-02 07:57]

turinturambar

Dziękuję wszystkim za pomoc-jestem bardzo zadowolony z uzyskanych rad i opinii. Chciałbym się jeszcze zapytać o taki bat, pytam ponieważ kuzyn chce sprzedać tanio i mnie namawia, chodzi o wędkę Jaxon Crystalis Ace Pole 7m. Czy to dobra wędka, warto się tym interesować? Mi udało się tylko znaleźć informację, że waży on 350g i jest wykonany z włókna grafitowego CARBON 24T. Nada to się do czegoś? [2011-11-02 22:35]

Jędrula

No nada się ale to stary kijaszek i nie jest wcale lekki jak na 7 metrów , ja znalazłem , że waży 370 .

Jeżeli już to szukałbym 7 – emki w granicach 300 gr a 8 – semki w granicach 400 .

[2011-11-03 07:38]

mkarolus

Witam szanownych Kolegów.

Właśnie nabyłem Bata Mistrall Aqua 8m i chciałem się Was zapytać, czy wędeczka ta nadaje się na większe leszcze jak w temacie ?

Dadam, że w życiu nie łowiłem na bata i trochę mam obawy, aby go podczas pierwszego wędkowania nie połamać. Mam nadzieję, że nie jest aż tak delikatny :)

Może mi podpowiecie jakie są sposoby, aby nie doszło do tak przykrego zdarzenia, jakie środki ostrożności mam przedsięwziąć itp.

Za wszystkie porady będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

[2012-03-12 22:33]

89krzysztof

Bata złamać nie jest łatwo. Biorąc pod uwagę fakt, że łowimy na żyłkę 0.12 i przypon 0.08 to raczej żyłka nie da rady. Myślę, że nie masz się czego obawiać. Też zdarzyło mi się kilka większych ryb wyciągnąć. A były też takie, że nawet nie podniosłem ich z dna. Wtedy pozbywałem się haczyka, nie całego bata.  [2012-03-12 23:08]

Jędrula

Bata złamać nie jest łatwo. Biorąc pod uwagę fakt, że łowimy na żyłkę 0.12 i przypon 0.08 to raczej żyłka nie da rady.  Myślę, że nie masz się czego obawiać. Też zdarzyło mi się kilka większych ryb wyciągnąć. A były też takie, że nawet nie podniosłem ich z dna. Wtedy pozbywałem się haczyka, nie całego bata. 

Tak jak Kolega pisze wyżej , zgadzam się . Bata ciężko złamać – uszkodzić na rybie , prędzej przez nieostrożne obchodzenie się z kijem .Co do zestawu głównego to jestem zwolennikiem grubszej żyłki i stosuję 0,16-14 ale przypony już stosuje 0,12 – 0,10 . Cienki przypon przy pełnym zestawie jest takim '' wentylem bezpieczeństwa '' przy holu wielkiej ryby albo twardym zaczepie , wiele razy doświadczyłem działania tego wentyla :)))

[2012-03-13 09:45]

endzi63

ja polecam baciki z serii tournament Mikado , posiadam kijaszki 7 i 8m , uważam że w tej klasie nie ma lepszego sprzęciku, od roku były braki z 7m, ale już są w sprzedaży, do bacików zakładam dość mocne zestawy, jako żyłka główna Trabucco T-Force XPS Match Reel 0,148mm, a na przyponik TRABUCCO T 1 ELITE TOURNAMENT_0,10, .
Bez problemu na ten zestaw wyciągam rybki w granicach 3kg, większe podejrzewam też bym dał radę, ale jakoś mi nie podchodzą, na koniec dodam że w bacikach tournament jest seryjnie pusta szczytówka ,co umożliwia zastosowanie amortyzatora, chodź ja osobiście na początek odradzam.
[2012-03-13 12:14]

mkarolus

Bardzo dziękuję za rozwianie moich obaw :))

Właśnie dzisiaj kurier dostarczył mi ten bat Mistralla, więc mogłem nim na sucho pomachać :)

Jest niesamowicie leciutki (366g) i fajnie wyważony, a przy tym naprawdę sztywny. Podczas zacinania (na sucho) uginają się trzy najcieńsze sekcje (chyba,że coś źle zaobserwowałem), reszta jest sztywna. Właśnie o takie wędzisko mi chodziło. Już nie mogę się doczekać, aby go przetestować nad rzeczką. Jak pokażę go mojemu teściowi, to padnie z wrażenia :)  On ma bata Shimano, ale jakiś stary i ciężki model z przed lat.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, jak ktoś ma jeszcze przydatne porady, to chętnie poczytam i będę się do nich stosował.

Serdecznie pozdrawiam.

[2012-03-13 19:55]