Bałałajka czy standardowa wędeczka?
utworzono: 2013/12/12 19:33
Mam dylemat czym będę łowił spod lodu... czy używać wędek z kołowrotkiem czy ''bałałajek'' Łowię na zbiornikach o powierzchni 10/30 ha najcześciej okonki... Jakim sprzętem wy łowicie?
[2013-12-12 19:33]
Pierwsza moje pytanie to na jakiej głębokości będziesz łowił? Drugie pytanie czy będziesz łowił większe ryby czy mniejsze? Bałałajkę głownie stosuje się do połowu małych ryb, ale i dużymi też się nie pogardzi. Jeżeli twoje łowisko nie przekracza 5 m i będziesz łowił w większości nie duże ryby to polecam tobie bałałajkę. Przy głębokości większej niż 5m łowienie bałałajką raczej nie będzie sprawiało tobie przyjemności, bo będziesz musiał wyciągnąć dużo żyłki ręcami, a w mrozie nie jest to ciekawe. Ja osobiście wolę łowić bałałajką mniejsze ryby, a większe na wędke z kolowrotkiem. Dlatego bałałajką łowi się na zawodach podlodowych, np. MŚ czy MP. Bałałajką można szybko wyciągnąć rybę i zobaczyć każde branie, nawet najdelikatniejsze puknięcie.
[2013-12-12 20:25]
Jeżeli masz taki dylemat to mniewam, że nie masz większego doświadczenia w połowie pod lodem a tym bardziej w operowaniu bakałajką tak więc póki co proponuje Tobie użyć wędki z kołowrotkiem - bakałajka to raczej wyczynowa metoda. [2013-12-12 20:55]
wędka samoróbka z kołowrotkiem . zrobisz sobie najbardziej jaka ci pasuje . materiał :szczytówka za 3-4 zł Kilka korków po winie przewierconych nałożonych na szczytówkę sklejonych ja miałem pod ręką klej wicol ,rurka termokurczliwa ,przelotka przewiercona tak by wystawał koniec szczytówki około 2 cm. [2013-12-13 11:01]
Zrób wedki sobie sam będa najbardziej poreczne ,Potrzebny materiał :szczytówka za 3-4 zł korki po winie z (korka nie sztuczne) ,klej (wicol lub super glue,czy distal obojętnie)Przelotka . [2013-12-13 11:08]