Atraktory do zanęt i przynęt
utworzono: 2009/04/02 08:11
Witam . Co sadzicie o atraktorach i jakie atraktory na jaką rybę stosujecie , chodzi mi o zapachy, które lubią ryby, co lubi, np. wanilie, kopr, melasę, miód, kolendrę, anyż, siemię lniane, itp. Proszę o napisanie w miarę możliwości wszystkich bardziej popularnych zapachów. [2009-04-02 08:11]
Ja osobiście raczej spininguje i używam świetnego atraktora który ojciec dostaje od zaprzyjaźnionego klijęta który przyjeżdża do niego na myjnie. Jest to atraktor robiony z jętki, świetny na okonie, a kiedy wytrzemy białe robaki w kilku kropelkach brania rosną o 100%. Niestety bardzo trudno go dostać w normalnej sprzedaży. [2009-04-02 12:02]
anyż, czosnek, karmel, kolendra, krew suszona, miód, truskawka, tutti- frutti, wanilia, czerwony robak, orzech tygrysi, melasa, kopr, siemię lniane, piernik, banan, krab, kiełbasa, czekolada, konopie, kozieradka, nostrzyk, kminek, goździk, cynamon, kurkuma, kokos, imbir, gałka muszkatołowa, żółtko, śmietana. To na pewno jeszcze nie wszystko. Pozdrawiam [2009-04-02 18:42]
Na karasia słodycz,
karp - wanilia, czekolada, tutti-frutti, miód
No najczęściej w przepisach zanętowych są podane jakie atraktory mają zostać użyte.
Pozdrawiam [2009-04-02 19:56]
warto pytać,po to jest między innymi ten portal,ale nie ma 100% pewności,że to co sprawdza się na jednym łowisku sprawdzi się na innym.czasami na tej samej wodzie ryby na inne atraktory reagują w różne dni.ja używam śmierdziuchów(krab,ośmiornica,kałamarnica)albo wanili,truskawki.trzeba samemu znależć co i kiedy podać [2009-04-02 20:44]
ja używam głównie uniwersala własnej produkcji. Chcesz to potestuj :) u mnie się sprawdza :) Atraktor uniwersalny do zanęt [2009-04-03 13:10]
Najczęściej stosowanym przeze mnie atraktorem np. na płoć jest czosnek, następnie wanilia i piernik. Na leszcza coś słodkiego (może być melasa) i nostrzyk. Na lina tutti frutti i atraktor z ochotki - śmierdzi jak cholera ale skuteczny. Ale w wielu przypadkach okazuje się że ryba też ma apetyty jak kobieta w ciąży i cały nasz misterny plan diabli biorą. Tak naprawdę to nie zawiodłem się na czosnku. [2009-04-03 14:32]
Za wiele nie próbowałem ale najczęściej na leszcza to zapach czosnku, wanilia.Czosnek też ładną płoć przyciąga . [2009-08-19 19:18]
jest coś takiego jak DIP w płynie o zapach (smaku) ochotkowym, nazwa produktu to BAITS MEGA produkowany przez znaną nam firmę DRAGON. Jest bardzo dobry na białą rybę (leszcz-płoć). Sposób stosowania jest bardzo prosty, wystarczy namoczyć pinki lub białe i założyć na haczyk. Efekt jest naprawde super. (Sprawdzone na rzece PILICA) pozdrawiam [2009-08-20 15:39]
Uniwersalnym zapachem jest wanilia
Anyż lubi płoć i karp,truskawka dobrze działa na większość dużych ryb.Na leszcza coś słodkiego np. piernik,miód.Karpie i amury reagują dobrze też na zapachy egzotyczne np.tutti-frutti,banan,ananas.Ale zdarza się że na jednym łowisku np.karpie lubią wanilię,a na innym miód.Trzeba samemu eksperymentować. [2009-08-20 19:14]
Bardzo mądrze odpowiedział spines21 dlatego go popieram.Atraktorów jest mnóstwo i samemu można eksperymentować.Natomiast lol09 nie wiadomo o co mu chodzi.Jeśli ktoś grzecznie pyta to można mu grzecznie odpowiedzieć,a na głupoty chyba nie ma tutaj miejsca.Jeśli mogę coś doradzić ,to ja tak stosuję atrakt. Kolendra-Leszcz Wanilia jest uniwersalna więc do wszystkich zanęt Anyż-płoć Copra Melasa-Leszcz Kozieradka-płoć Piernik -Leszcz Konopie-płoć czosnek-Leszcz Siemię lniane nie jest atraktorem-stosowane jest jako spulchniacz i do tworzenia słupa zanętowego,dobrze komponuje się z wiórkami kokosowymi. To na razie tyle.Powodzenia [2009-08-20 20:16]