W listopadzie wybieram się do Ustki/Orzechowa i chciałbym odpocząć wędkując. Jako, że nigdy nie wędkowałem w Bałtyku mam kilka wątpliwości co do aspektów związanych z zakazami i nakazami w wędkarstwie rekreacyjnym (w interenecie jest sporo informacji na te temat, ale mam wątpliwości czy aktulanych):
1) Do wędkowanie rekreacyjnego uprawnienia mnie wniesienie opłaty na konto Urzędu Morskiego. Czy są jakieś inne opłaty za wędkowanie w Bałtyku z plaży?
2) W listopadzie obowiązuje sezon ochronny troci? Czy mogę spiningować z plaży w poszukiwaniu innych drapieżników (belona, okoń)?
3) Czy wędkując w poszukiwaniu dorsza mogę na przyponie stosować więcej niż jeden haczyk?
4) Czy mogę łowić z molo w Ustce? Czy obowiązują na nim takie same obostrzenia jak dla wędkowanie w porcie (zakaz spiningu i wędkowanie w godzinach od 7 do 17)?
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie. Sz.
PS Jeśli macie jakieś swoje sugestie co do samego łowienie również chętnie poczytam w tym temacie.
1) Jest tylko jedna opłata za wędkowanie w Bałtyku: 7 zł/tydzień, 11 zł/m-c, 42 zł/rok. Nic więcej nie trzeba płacić, no chyba że za jakieś wejście na molo itp. Chociaż wybierasz się nad morze poza sezonem, więc wątpię.
Dziękuję za odpowiedź. W zasadzie wszystko mi się wyjaśniło. Jeśli masz jakieś własne przemyślenia i sugestie dla początkującego to będę wdzięczny. (2019/09/14 20:15)