Amur w stawie

/ 16 odpowiedzi
Cześć mam problem.Łowię od jakiegoś czasu na stawie u kolegii staw ma 4 m głębokości i ma 15x10m długości.Są tam amury takie po 70 cm ale niestety też male karpiki po 10-20cm i onne zawsze biora i trudno dostac sie do amurów.moje pytanie jest takie na co łowić o której łowic i całą reszte aby wyeliminowac te male gady
Wasieek

Nęć kukurydzą i grubym ziarnem, żeby te małe karpiki nie mogły tego zjeść to odpłyną. Łów na kukurydzę.  (2014/03/20 21:43)

baits

sprobuj na pływajacą skórke od chleba. (2014/03/20 22:00)

Wasieek

Skórka od chleba na 4 metrowym stawie ? Musiały by się wygrzewać chyba.  (2014/03/20 22:10)

Roxola

Boile special amur lucni trava i Atrakt Dip Special Amur z Jet Fish - podobno bardzo dobrze wabią amury. (2014/03/20 22:18)

baits

Skórka od chleba na 4 metrowym stawie ? Musiały by się wygrzewać chyba. 

to amur bierze z powierzchni tylko wtedy jak sie wygrzewa?:) (2014/03/20 22:50)

TrickOrTreat

Wypowiedź o kukurydzy i grubym ziarnie żeby karpiki ok 20cm nie mogły tego zjeść dość poprawiła mi humor :D (2014/03/20 23:28)

baits

Wypowiedź o kukurydzy i grubym ziarnie żeby karpiki ok 20cm nie mogły tego zjeść dość poprawiła mi humor :D

tak,to też było niezłe:) (2014/03/20 23:45)

Wedkarstwomazowieckie

Też miałem taki problem ale znalazłem rozwiązanie.Łów na zatopioną skórkę chleba,a dokładnie tak,jak masz zestaw spławikowy to daj na przypon największą śrucinę i obniż ją do samego haczyka wtedy dajesz kawałek skórki chleba na hak(hak musi być duży 4-8) i skórka się zatapia na taki grunt jaki ustawiłeś.Skórka się zatapia bo przy haczyku jest śrucina.Ja amury łowię na spławki 3-4 gram,one się nie bawią tylko do razu jest branie. (2014/03/21 07:11)

SVT

Też miałem taki problem ale znalazłem rozwiązanie.Łów na zatopioną skórkę chleba,a dokładnie tak,jak masz zestaw spławikowy to daj na przypon największą śrucinę i obniż ją do samego haczyka wtedy dajesz kawałek skórki chleba na hak(hak musi być duży 4-8) i skórka się zatapia na taki grunt jaki ustawiłeś.Skórka się zatapia bo przy haczyku jest śrucina.Ja amury łowię na spławki 3-4 gram,one się nie bawią tylko do razu jest branie.

To Twoje rozwiązanie jest mało prawdopodobne, że złowi tego amura. Na swoim stawku o takiej wielkości, musi zacząć karmić tego małego karpika, zwabić (nauczyć go) pobierać pokarm z jednego miejsca. Następnie kupić lub zasiać sałate.

Sparzyć, posiekać i uczyć Amura do roślinności. Następnie po tej procedurze, sałatę lekko sparzoną w całych liściach. Składamy w kostkę i na hak. Amur bez problemów zacznie pobierać pokarm. A jak wiadomo karpik będzie poszukiwał drobnych zanęt. (2014/03/21 08:20)

Blitz

Ja bym się nie bawił w przyzwyczajanie ryby do sałaty... może do sushi zaczniemy przyzwyczajać? hehe
Tak na poważnie to załóż jakąś kulkę proteinową (tylko większą, żeby karpiki jej nie łyknęły) i masz po problemie, ja zawsze zakładam duże kule żeby mi się nie wieszały karpiki, amurki poniżej 1-2kg
Pzdr (2014/03/21 09:10)

zbynio 33

Cześć mam problem.Łowię od jakiegoś czasu na stawie u kolegii staw ma 4 m głębokości i ma 15x10m długości.Są tam amury takie po 70 cm ale niestety też male karpiki po 10-20cm i onne zawsze biora i trudno dostac sie do amurów.moje pytanie jest takie na co łowić o której łowic i całą reszte aby wyeliminowac te male gady

Hehe dobre. Oczko wodne 15 x 10m i amury 70cm.Przy takiej wielkości stawku nie trudno zauważyć jaki pokarm pobierają amury. Dobre podpowiedzi wyżej. ;)) (2014/03/21 16:06)

baits

Sałate to Ty masz w glowie,ale hardcore sie robi....:-) (2014/03/21 17:57)

lynx

Nęć kukurydzą i grubym ziarnem, żeby te małe karpiki nie mogły tego zjeść to odpłyną. Łów na kukurydzę. 

!0 - 20 cm karpik z powodzeniem polknie każdą kukurydzę. (2014/03/21 18:42)

baits

Sparzyć,posiekać i uczyć :-D  (2014/03/21 18:53)

SZUWARdragon2

Szczaw i mirabelki sa w modzie tuskowej wyspy! (2014/03/21 19:16)

alien19999

Ja osobiście uważam, że w słoneczne dni pływająca skórka od chleba jest najlepsza. Mam trochę doświadczenia w łowieniu amurów. Wystarczy wrzucić co jakiś czas do stawu parę skórek i obserwować. Jak amur będzie żerował to złowisz go bez problemu, jak nie będzie to nawet złoto na haczyku nie pomoże.
ps. Możesz wejść na mój profil i zobaczysz zdjęcie z pięknym amurem :) trochę większy niż 70cm
pozdrawiam (2014/03/25 07:04)