Amur - jak łowić te ryby?
utworzono: 2011/07/31 12:38
Mam zamiar wybrac sie na stawy gdzie sa amury. Z tym ze jeszcze nigdy nie robilem zasiadki na te ryby.Gdyby ktos doradzil mi jak sie do nich dobrac tj.czym necic,jak necic i na co najlepiej je łowic byl bym niezmiernie wdzieczny. [2011-07-31 12:38]
Z reguły gdy nęcisz zanętą karp amur dodaj kukurydzy. Puszka wystarczy i załóż kukurydze na haczyk. Jak wędkujesz na kulkę proteinową to nęć kulkami.
[2011-07-31 12:53]
Na moim stawie amur dobrze bierze na banana.Polecam ci łapać na spławik niedaleko trzcin gdyż amur żywi się pędami tych roślin.Jego obecność można poznać po powalonych trzcinach lezących na wodzie.Amur lubi słodycze więc neć na słodko(np.kukurydzą ugotowaną na słodko) lub bananami,to zależy od wody
[2011-07-31 12:56]
Ja w tym roku złowiłem kilka amurków i wszystkie na kukurydze.Na nęcenie zawsze paczka słodkiej karpiowej zanęty i 3/4 puszki kukurydzy.Całość zanęty wrzucałem na początku,później donęcałem tylko kukurydzą. [2011-07-31 13:10]
ja łowię na kukurydzę parzoną łowiąc na zestaw włosowy ale pamiętaj że do amura musisz mieć cierpliwość i nęcić łowisko regularnie a amury wejdą w łowisko ja sypie koło 10l kuku na rzekę ale na staw możesz sypać po 4litry kuku co 3 dzień jeśli są amury i jest ich sporo to wyczyszczą dno jak odkurzacz pozdrawiam
[2011-07-31 15:02]
Ja np. złapałem amura na spinning (blacha Gnom nr 2) ale to chyba nie jest sposób na ta rybę. Ogólnie rzec biorąc sprawdzają się owoce np. śliwki mirabelki. Kolega łowił na wiśnie i tez miał jakieś rezultaty. Chciarz jeśli chodzi o wiśnie to są niezawodne na klenie z dorzecza Koprzywianki.
[2011-07-31 16:50]
Czesć :)
Bardzo dobrą metodą, na złowienia amura, jest metoda "powierzchniowa" ,czyli zakładanie skórki chleba lub miękiszu na haczyk, i łowienie z powierzchni. Metoda, ta jest skuteczna na duże amury.
tylko na niektórych łowiskach (komercyjnych) metoda powierzchniowa jest zabroniona.kulasy korzenne i tyle.polecam lub banan
Bardzo dobrą metodą, na złowienia amura, jest metoda "powierzchniowa" ,czyli zakładanie skórki chleba lub miękiszu na haczyk, i łowienie z powierzchni. Metoda, ta jest skuteczna na duże amury.
[2011-08-10 22:27]
twardo, przede wszytskim twardo sypać, gdyż ten gatunek ryby lubi zjeść. Ja osobiście najlepsze wyniki mam na kukurydzę, choć też się nasłuchałem o różnych 'owocowych' przynętach. Mój największy ważył 9,2 kg.
[2011-08-14 17:44]
To prawda ale pod warunkiem że są już przyzwyczajone do tak podawanej przynęty
[2011-08-14 18:40]
witam chcialem zapytac co do tej metody powiezchniowej na chleb jak uzbroic zestaw toma byc splawik ale bez obciazenia srutowego?? a karpia tez mozna tak zlapac??
[2011-08-15 13:13]
witam chcialem zapytac co do tej metody powiezchniowej na chleb jak uzbroic zestaw toma byc splawik ale bez obciazenia srutowego?? a karpia tez mozna tak zlapac??
Bez spławika i obciążenia.Do żyłki wiążesz kolego haczyk, na hak skóra i do wody. Gwarantuje ci że branie będzie widoczne.Karpie oczywiście też.
[2011-08-15 14:58]
Polecam kulki proteinowe o smaku owocowym (banan, truskawka itp), możesz próbować też na wanilie. Jeśli nie lubisz łowienia na kulki polecam kukurydzę którą gotujesz dodając jakiegoś słodkiego aromatu i słyszałem że można do tego dodać nieco miodu. Połamania
[2011-08-15 16:32]
Ja mam na niego sposób kiedy poszedłem na stawek był straszny upał około +30 stopni brały same karpie około 0.5 kg a kiedy się tak przyglądam widze ciemny grzbiet duzej ryby od razu obnizylem grunt do okolo 10 cm ulepilem z polowy opakowania kupnego ciasta kulke Traper smak waniliowy kiedy spogladalem na splawik widzialem jak karpie tylko skubaly ta kulke ale kiedy poczekalem jeszcze troche splawik agresywnie poszedl na dno kiedy zacielem poczulem mocny odjazd na 2 strone stawu meczylem sie okolo 30 min kiedy wyciagnelem byl to amur 11kg wagi
[2013-02-19 20:22]
najtańszy i prosty sposób to nęcenie kukurydzą (obfite )i łowienie z gruntu na kukurydzę na włosie ;)
[2013-02-19 21:20]
mnie amur wziął na kukurydze i białego robaka zanęta uniwersalna amur 48cm.3kg.
[2013-02-22 03:20]
Musiał byc na proteinach chowany (karmiony)
[2013-02-22 05:44]
Musiał byc na proteinach chowany (karmiony)
53 cm 3.30 kg też nie dowierzałem, ale to z mojego stawu, a karmię je systematycznie dużą ilością kuku;) a są i większe;P
[2013-02-22 15:34]
Może nie na temat ale dziwne jest to, że ktoś kolejny raz "podnosi" temat (dzień po rejestracji) z przed kilku lat i właściwie czego oczekuje?
Kolejnej dyskusji?
Może pomocy?
[2013-02-22 17:43]Zasiadka na rzeczne torpedy (amur) [2013-02-22 20:22]
Tak karpia też można złapać. Co do zestawu to na końcu żyłki zamocuj kule wodną dzięki której troszkę dalej rzucisz no i przypon z fluorocarbonu, hak karpiowy minimum 4;)
[2013-03-01 20:20]