dzisiaj bylem z znajomym na jednym opuszczonym duzym stawie stalismy na brzegu po chwili widze i mowie zobacz jakas duza ryba, starch w oczach lecimy zobaczyc nie stety nie zdazylismy uciekla no nic wracamy stoimy dalej nad brzegiem i szukamy jakis rybek widzymy nagle kolo wyspy ktora byla jakies 10m od nas karpie takie po ok. 3-4kg. obok 2 karpie ktore mogly miec dobre 10-15kg. rozgladamy sie w boki i tylko o kur** zobacz te amury 2szt. mialy spokojnie z 1m odrazu tylko musimy tu przyjechac. kolega mogl ja nie, gralem w noge:(,:) pozrywalo mu 2x sprzet zylka do 15kg. i nalapal karasi
czy jest szansa zlapania takiej ryby na powieszchni wody o tej poze roku? czy moze karp odbywa talo a amury sie wygrzewaly?
o pewnie że tak. najlepszy i najstarszy sposób jaki znam to chleb na powierzchni a w chlebie haczyk zamocowany. ja tylko tak łapie karpie na stawach (2010/06/06 12:50)
Możesz spróbować łowić z powierzchni wody,metodą na świeczkę lub z kulą wodną oczywiście na haczyku skóra z chleba lub bułki.Możesz też spróbować z gruntu ale wcześniej musisz przygotować łowisko w jak najlepszym położeniu,żeby nie było konarów drzew i zarośniętego brzegu,po wybraniu miejsca musisz co najmniej tydzień nęcić dość grubą zanętą,ja stosuję ziemniaka pokrojonego w kostkę 1-2cm i kukurydzę pastewną ugotowaną,porcja dzienna przy dużym zarybieniu to 1-2 litr. wiaderko,w trakcie łowienia 3-6 kostek ziemniaka garść kukurydzy nie często przez 2godz.łowienia 2-3 do nęcenia ale tylko przy sporym zarybieniu.Połamania kija życzę bacik65 (2010/06/06 15:51)
dziękuje :) bede prubowal sam mam sta ale maly ok.150m2 i karpie zdychaja mi mialem z 15 0,5kg i 5szt. 1-2kg teraz mam moze z 3 0,5kg i z 2szt. 1-2kg:( amury mam nie wiem jakie rok je mam wyskozcyl ostatnio na trawe to bys spory:) i jeszcze sie 3maja a i tak jak bym zlapal amurka z 10kg to bym go wpusil jak by zdechl to by byl swiezy i zdrowy mozna by bylo go zjesc:):P wielkie dzieki bede prubowal:) (2010/06/06 22:10)