Kilka dni temu zamówiłem kilka rzeczy przez stronke Wish.com działającej na tej samej zasadzie, czyli oferującej tzw "chińszczyzne". Ceny znacznie niższe niż w Polsce i duzy wybór, minus - na dostawe trzeba trochę poczekać (nawet do 1,5 mies). W związku z tym, że zamówienie dopiero poszło jeszcze nie miałem okazji wypróbować produktów nad wodą. Jako wędkarza spinningowy na pewno nie kupił bym tam wahadłówek, obrotówek czy cykad, bo zakładam że nie pracowałyby w wodzie tak jak należy. Nie zamówiłbym też żyłki czy plecionki - tej muszę być pewien i musi być markowa. Zamówiłem natomiast różnego rodzaju przynęty gumowe, myślę że i tak większość tych które kupujemy w Polsce zostało wyprodukowane w Chinach. Zamówiłem też imadełko do przytrzymywanie żyłki podcas nawijania na szpule (od dawna potrzebowałem czegoś takiego), kilka pudełek na przynęty i dla próby - kilka woblerów. Jestem ciekaw jak będą pracować w wodzie, nawet jeśli dobrze to i tak nie ma pewności co do samej konstrukcji. Kółeczko łącznikowe jest przymocowane do steru a ten może być wklejany do korpusu - przy holu większej ryby wyciągniemy na żyłce sam ster. Z drugiej strony kupując woblery w sklepach wedkarskich w PL lub zamawiając przez internet też nie mamy pewności że kółczko łącznikowe jest zamontowane na solidnym stelażu przechodzącym przez cały korpus woblera. Być może poświęce jednego woblera żeby sie przekonać - jeśli jest wykonany solidnie a praca w wodzie będzie prawidłowa to chetnie zamówie ich wiecej przez Wish-a, ponieważ woblery są w PL bardzo drogie. Ile to razy zdarzyło mi się zapłacić słono za wobler i urwać go na pierwszej wyprawie wedkarskiej, ba - nawet w pierwszym rzucie. (2017/10/29 10:37)
Proszę. Nie wyciągałem wszystkich bo nie było takiej potrzeby. Proszę wierzyć na słowo, ze pracują w wodzie bardzo dobrze. (Nie każe wam kupować) to tylko moje skromne zdanie :)
Dorzucę jeszcze jedno zdanie - wszyscy mi mówili. że PVA z Ali to lipa bo się xle rozpuscza i takie tam cuda. Nic podobnego :-) Mam zamiar zamówić plecionkę - 1000 m, ośmio splotowa za około 130 zł. Oczywiście z polecenia a nie w ciemnio. W ciemno zamówiłem sobie pleckę GOAL https://pl.aliexpress.com/store/product/LineThink-GOAL-500M-100-PE-Spectra-Dyneema-Braid-line-X4Strands-Braided-Fishing-Line-Free-Shipping/1170474_1698856870.html Polecam niedowiarkom zakup :-)
Polecam obrotówki ''Meeps'' Long, Ja używam od dwóch lat rozmiarów 3,4 i 5, praca nienaganna, jedyny mankament do czego można sie przyczepić to kotwiczki ale dają rade. Pozdrawiam. (2017/10/29 18:35)
Meppsy na pewno sÄ skuteczne, kupiĹem koledze i w maju podczas pierwszego wÄdkowania padĹy 3 szczupaki, 70, 60 i 50 cm. MaĹo tego to nawiniÄta byĹa chiĹska ĹźyĹka. OsobiĹcie maĹo spinninguje a jak juĹź to preferujÄ gumy, ale praca woblerĂłw jest fajna. (2017/10/31 08:16)
Myślę, że temat jest godny uwagi. Możemy się wymieniać opiniami co warto kupić, a czego lepiej nie ruszać. Część tych tanich chińczyków jest pewnie produkowana w tych samych fabrykach co markowy sprzęt. Zachecam więc do pisania opini o zakupionym towarze. (2017/11/01 10:45)
O ile wedki czy jakis tam inny sprzet jest OK to woblery i cala reszta ta tania to to jak napisalem totalny syf szkoda kasy. A szczupak to nawet na stara skarpete potrafi wziac. Nic innego raczej sie na te oceaniczne wynalazki nie zlowi ja te swoje woblery a mialem ich kilkanasci poprostu oddalem facetowi ktorwego bardzo nie lubiłem. (2017/11/01 18:32)
Sporo kupuję na aliexpress. I mogę powedzieć, że zakupy są bezpieczniejsze niż na alledrogo. Odnosnie podróbek-na aliexpress mozna normalnie kupić oryginały. Oczywiście w cenach zblizonych do cen w polsce. Ale co jest warte uwagi na ale ali to ich rodzime marki. W niczym czasami nie odstajace od naszych marek z górnej półki. Na prawdę warto kupowac na ali tylko trzeba wiedzieć co. Jakby ktos potrzebował pomocy odbośnie zakupów to służę pomocą. Pozdrawiam. (2018/03/02 23:40)
Ja kupywalem osobiscie wiele rzeczy na ali i cla nie placilem ani razu. Rzeczy tam pomimo ceny nie sa wcale zle mozna kupic wobler za 3 zl ktory zachowuje sie jak normalny wobler ze sklepu wedkarskiego. Odlecam jednak kupowanie tam wedek ja osobiscie mialem 1 i jak sie przewrocila to szczytowka pekla :/ (2018/03/03 13:54)
Skusiłem sie na kupno na Aliexpress echosondy. Phiradar FF 668c czyli ichniejsza podróba Fish Findera FF 668c. Nastawiłem sie na dwa miesiące czekania, przesyłka przyszła po dwóch tygodniach. Sama echosonda - naprawde fajna zabawka, kolorowy wyświetlacz, jej odpowiednik w Polsce niecałe 600 zł na alledrogo, ja zapłaciłem 107 dolarów. Jestem jak najbardziej zadowolony, nie mogę doczekac sie kiedy lody zejdą :-) (2018/03/04 00:35)
Kupilem na Ali fajnÄ wedke, sporo gumowych i metalowych przynet za calkiem malÄ kase i uwazam,ze jak najbardziej jakosciowo adekwantne do ceny. Nie ma co kupowac raczej rzeczy po 100$, bo to juz raczej ryzyko i malo wiarygodne jesli chodzi o rownanie cena=jakosc. (2018/03/05 18:40)
Polecam wędki ultra light i super ultra light KUYING TETON za ok 250 zł niezły kijek na komponentach FUJI. mam do 10g a teraz jedzie do mnie kijek do 3 g (2018/03/05 19:20)
Kupuję tam od dawna. Głównie są to "podzespoły" do lurebuildingu. W porównaniu z ebayem, na Ali wszystko, lub większość jest o kilka lub kilkanaście razy tańsze. Podam zwykły przykład - oczka 3d, ebay - 100 szt kosztuje mnie 20 zł, na Ali też płacę 20 zł, ale za 500 oczek. Wkrętki do jerkbaitów, ściągałem kiedyś z USA, kosztowały fortunę, na Ali są o 70 - 80 % tańsze. Dodam, że wybrane towary z Chin, w cale nie są gorsze od tych z Europy czy Ameryki, bo są to czasem dokładnie te same towary, z tym, że jak wspomniałem wyżej, na ebayu są również sprowadzane z Chin, tyle że są dzielone na mniejsze działki. (2018/03/05 21:10)
Panowie mam pytanie.Jeśli już miałbym zapłacić cło za coś co kupiłem na Ali to w jaki sposób mam to cło zapłacić?Przychodzi do mnie jakieś pismo od celników z informacją że mam opłacić cło czy jak to wyglada? (2018/03/06 09:52)
W kontekście przygotowań do sezonu: https://pl.aliexpress.com/item/Adjustable-Fly-Fishing-Vest-Premium-Gear-Packs-and-Vests-Mesh-Fishing-Vest-for-Fly-Fishing-for/32784842382.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.EwPBvT (2018/03/06 11:40)
Od dwóch lat kupuję na ali i są to głównie akcesoria wędkarskie oraz przynęty sztuczne. Fakt trzeba czekać, czasami 40 dni, czasami tylko 20. Ostatni większy zakup za 120 zł - 130 zł. Różnego rodzaju woblery, łącznie ponad 35 sztuk. Przykład: https://pl.aliexpress.com/item/10PC-Minnow-Fishing-Lures-4-33-11cm-0-486oz-13-77g-Fishing-Tackle-10-Color-Bass/32729689941.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6UGYDp Powiem szczerze, byłem zaskoczony jakością i pracą w wodzie. Naprawdę za tą cenę, super. A niedawno dotarły do mnie przypony karpiowe. 18 sztuk za około 20 zł. Dodam, że te same zauważyłem ostatnio w sklepie wędkarskim po 2,50 za sztukę. https://pl.aliexpress.com/item/18pcs-Carp-Fishing-Hair-Rigs-Braided-Thread-Curve-Shank-Hook-Swivel-Boilies-Carp-Rigs-Carp-Fishing/32716496496.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.hcrMPi (2018/03/07 23:14)