Akumulator
utworzono: 2014/01/23 21:18
Zrobiło się zimowo. Wracając z pracy miałem problem z odpaleniem auta, trzecia próba się powiodła. Już jakiś czas wcześniej przy rozruchu były dziwne objawy- na chwilę zapalały się samoczynnie światła pozycyjne, włączały wycieraczki- auto żyło swoim życiem. Wizyta u elektryka nie wykazała żadnej usterki, diagnostyka komputerowa również nie wykryła błędów
a elektryka głupiała.
I co się okazało? Akumulator na niby był sprawny- nieznacznie gubił prąd ale miał 9 lat- po wymianie wszelkie usterki jak ręką odjął. Jeżeli wystąpią podobne objawy w Waszych samochodach- warto zacząć od kontroli akumulatora....
[2014-01-23 21:18]
ha- ja mialem to samo w moim fiacie stilo- tylko bylem lepszy bo moj akumulator wytrzymal od nowosci auta- 2002 r. czyli 11 lat. ja go mam 3 lata a wczesniej byl w italy- pewnie zimy nie widzial i przez to tyle wytrzymal- nie wiem.
przy paleniu na starym cuda sie dzialy- wspomaganie nie chodzilo (elektryczne), ladowanie swiecilo, ogolne bledy komputera- choinka na desce rozdzielczej.(duzo elektroniki w nim) i co chwile z kablami gonilem na sepa za pradem na rozruch (zimą) . po co ?? (...)
wystarczylo nowa baterie zakupic (miesiac temu) i po problemie.
a stary wloski kreci teraz renie clio- 1,4 benzin- daje rade (moje wozidelko na ryby)
[2014-01-23 22:04]przed zimą w ogole sprawdzić poziom elektrolitu (wiekszość akumuatorów nawet bezobsługowych sięotwiera :) ) ew ubytki uzupełnić wodą destylowaną i naładować aku.
Spradzić ładowanie alternatora jak wszystko jest sprawne to nie powinno być problemów zimą :)
[2014-01-23 22:14]
przed zimą w ogole sprawdzić poziom elektrolitu (wiekszość akumuatorów nawet bezobsługowych się otwiera :) ) ew ubytki uzupełnić wodą destylowaną i naładować aku.
Spradzić ładowanie alternatora jak wszystko jest sprawne to nie powinno być problemów zimą :)
Dobra rada! Nawet w bezobsługowych w czasie wysokich temperatur woda odparowuje z akumulatora.
[2014-01-24 05:14]
Wczoraj czytałem ten wątek i mówie sobie, a dwu letni akumulator odpali rano, i co ? wsiadam o 9 rano do autka -15 na dworze, i się skończyło ładowaniem aku, nawet od kabli nie załapał
[2014-01-25 22:31]
Ja się tam nie znam za bardzo na dzisiejszych akumulatorach.Ja mam 110 AH ŻELOWY.Przy dzisiejszych -10 zapalił bez problemu na gaz....Opel Frontera.
[2014-01-25 22:39]
no ja niestety jestem od dziś lżejszy o 2 stówki ,aku mi siadł po 5 latach i trza było doładować
[2014-01-26 00:19]
heh pogoda robi swoje:) Z akumulatorem odpukac u mnie na razie oki, tylko raz w ostatnim czasie musiałem podładowac serducho w mojej asterce przez noc, ale teraz daję radę. Trzeba zaznaczyc, że już nie zle mrozi. Za to wczoraj u żonki w vectrze wycieraczki sie zbuntowały- w opini fachowców z serwisu Opla to zużyta tulejka i łącznik czyli drobnostka... wyceniona na ponad 4 stówy....!!! Fuck dopiero zaczeło mrozic a już problemy... Muszę poszukac bardziej "ludzkiego" warsztatu w pobliżu bo synki z opla przesadzili... Generalnie witamy ZIMĘ 2014;/
[2014-01-26 03:38]
heh pogoda robi swoje:) Z akumulatorem odpukac u mnie na razie oki, tylko raz w ostatnim czasie musiałem podładowac serducho w mojej asterce przez noc, ale teraz daję radę. Trzeba zaznaczyc, że już nie zle mrozi. Za to wczoraj u żonki w vectrze wycieraczki sie zbuntowały- w opini fachowców z serwisu Opla to zużyta tulejka i łącznik czyli drobnostka... wyceniona na ponad 4 stówy....!!! Fuck dopiero zaczeło mrozic a już problemy... Muszę poszukac bardziej "ludzkiego" warsztatu w pobliżu bo synki z opla przesadzili... Generalnie witamy ZIMĘ 2014;/
aż samo się na usta narzuca:
"sorry ale taki mamy klimat"...
[2014-01-26 03:40]
Reasumując- akumulator 4 góra 5 lat- bezwzględnie wymienić aby uniknąć niespodzianek
w sezonie zimowym.....
[2014-01-30 17:34]
Jeżeli będziemy kontrolować stan elektrolitu(dolewać wode destylowaną) przynajmniej raz w roku
i przed zimą raz ładować prądem, to będzie nam służył nawet 10 lat. Ale to również zależy od tego, ile razy na dzień odpalamy pojazd i ile przejeżdżamy kilometrów.
[2014-01-30 23:57]Zakupiłem w listopadzie nowiznę JENOX GOLD 45ah produkcja w Chodzieży za 170zł.Dobra cena i jakość.Stary służył mi 7latek.Miałem go od nowości Motorcraft 45ah.
[2014-01-31 11:18]
Dziwne zachowanie instalacji elektrycznej w samochodzie może być spowodowane uszkodzonym przewodem „masowym” pomiędzy silnikiem a karoserią. [2018-03-21 10:12]
Prostownik z rozruchem nie polecam używać do sprawnego akumulatora sam zajechałem w ten sposób bardzo dobry aku odpalając na rozruchu przy -27. Warto pamiętać aby nie dopuścić do głębokiego rozładowania np jak się zapomni wyłączyć świateł albo radia to na akumulatory źle działa. Mam tego cteka co kolega wspominał co prawda nie robi gęstości elektrolitu bo dociągnie do 1,25 ale od czasu do czasu warto doładować aku tym bardziej jak się jeździ na krótkich odcinkach ja jak się spodziewam dużego mrozu to podpinam na noc rozrusznik kręci jak szalony. Polecam takie rozwiązanie nie trzeba maski podnosić mam poprowadzony kabel do akumulatora zakończony taką wtyczką wystarczy kilka sekund i się ładuje . [2018-03-21 17:36]