Akumulator do silnika łódki?
utworzono: 2010/09/09 22:05
witam, padł mi akumulator do silnika do łódki- moje pytanie,czy mogę podłączyć zwykły akum.np 120Ah czy musi byc jakiś specjalny o tz wolnym rozladowaniu czy cos takiego. [2010-09-09 22:05]
Zalecane są akumulatory żelowe tzw. głębokiego rozładowania . Pojemność zależy od tego jaki masz silnik (uciąg). Ale żeby nie zniszczyć za szybko akumulatora żelowego należy zafundować sobie ładowarkę impulsową do ładowania żeli. Wtedy dopiero możesz długo cieszyć się akumulatorem. Wiem , to jest koszt ale wyszedłem z założenia że lepiej raz i wysoką jakość niż 5 razy byle co. W konsekwencji wychodzi taniej. pozdrawiam [2010-09-10 10:58]
i własnie to jest ten problem ze jak nie kombinuję to na żelową baterię nie dam rady się sypnąc,a plywam na minikocie 30 [2010-09-10 15:00]
tylko żelowy + ładowarka ,wtedy masz gwarancję że akumulatora nie przeładujesz. na żelowym 90aph pływam już 2lata i jest ok.warto jest kupić urządzenie które powoduje samo rozłączenie silnika z akumulatorem kiedy napięcie akumulatora spada poniżej określonej wartości. osobiście nie posiadam takiego urządzenia ponieważ nie znam jego dokładnej nazwy.
[2010-09-11 12:15]
żelowy odpada finansowo nie dam rady,używałem aku 105Ah MARINE a chcialby wiedzieć czy ktoś używa zwyklego akumu.o dużej pojemności i czy się nadaje [2010-09-11 15:17]
Możesz bez problemu używać tego akumulatora, tylko jest jedno ale nie możesz go rozładowywać do końca(żelowych zresztą też) bo się szybko zasiarczy. A to znacznie skróci jego żywotność, trzeba pilnować żeby zawsze był naładowany, po każdym wędkowaniu.
Na Allegro za kilkanaście złotych można kupić diodowy wskaźnik naładowania akumulatora i stosując go będziesz miał problem z głowy.
[2010-09-11 15:51]
Siema Domin!!!
Też mam taki silnik i ostatnio zapiąłem go do zwykłego akumulatora 140 Ah. Dymałem na nim ponad 4 godziny i nie był jeszcze padnięty. Myślę, że z braku laku może być. Silnik tyka nadal, a bateria trzyma prąd. Pozdrawiam
[2010-10-20 19:11]