Co mozecie powiedziec o kolowrotkach Abu zastanwiam sie nad zakupem Abu Garcia Cardinal BC 30R Przełożenie - 5,1:1 Pojemność szpuli: 0,20/245m 0,25/165m 0,30/115m Łożysk 5+1( oporowe) Waga 290g szpula zapasowa grafitowa korbka o tzw. podwójnym wyważeniu, wyposażona w dwa uchwyty kołowrotek z tylnim sprzęgłem hamulcowym łożyska 5+1 12 miesięczna gwarancja
Przeznaczenie lekki spinning chcialem zapytac o jakosc wykonania bo w zadnym okolicznym sklepie nie moge znalezc kolowrotkow tego producenta a cena jest bardzo umarkowana. Do tej pory uzywam 2 kolowrotkow dragona: Magnum light (splawik) i Viper RD 820iT z 2008 roku (grunt)
... Abu chcial bym zestawic z kijem Mikado Purple Rain Telespin (10-40) dlugosc 240 ilosc sekcji 7 c.w 10-40 dlugosć trans. 64 waga 181 ... ewentualnie z tym samemy modelem z cw do 20
Wiele dobrego słyszałem i czytałem o kołowrotkach ABU GARCIA . Należy jednak podkreślić fakt iż jakość obecnych produktów w porównaniu do dawnych majstersztyków tej firmy odznacza się nieporównanie niższą jakością .Pozdrawiam. (2009/09/25 19:45)
Drogi Kolego,kołowrotki m-ki Dragon tak się mają w stosunku do kołowrotków m-ki Abu jak Syrenka do Mercedesa.Ja osobiście używam kołowrotków Abu cardinal-44-66 C-3-4oraz 154 od bez mała 30-stu lat i w tym czasie nie miałem żadnych kłopotów z naprawami.Firma ABU jest firmą solidną i rzetelną i w razie awarii sprzętu bez żadnych kłopotów masz zagwarantowaną naprawę lub wymianę zepsutej części ,doświadczyłem jak przy moim cardinalu pękła szpula Zadzwoniłem do firmy i przysłano mi nową (do 30 -sto letniego) . Od niedawna zacząłem używać sprzętu firmy Shmano i jestem również zadowolony,zresztą zobacz ceny kołowrotków ABU na aukcjach w Wędkarskim Świecie .Pozdrawiam maksymilian 42 (2009/09/26 16:41)
Max,masz rację ale nie do końca.ABU w Szwecji nie robi już nic a te o których piszesz i używasz to było mistrzostwo świata.Aktualnie ABU robi w tych samych zakładach co Dragon,Robinson czy Mikado.Shimano w Japonii robi 2 czy 3 rodzaje reszta to Malezja i Chiny a Daiwa w Japonii robi 5 czy 6 modeli,reszta Tajlandia i Chiny.Mam 2 Shimano w wieku więcej niż pełnoletnim i są nie do zaj......a. Daiwy kupione w Kanadzie 5 lat temu są wyprodukowane w Tajlandii. Co by nie było ale robione w Japonii kosztuje w zasadzie od ok.1000plz w górę. (2009/09/26 17:06)
Nie chcę byż złośliwy ale kształt korpusu tego kołowrotka jest łudząco podobny do wielu tanich konstrukcji. Jakby je gdzieś w Chinach z tej samej formy odlewali i tylko nazwy dawali inne. Bardzo mi przypomina dawny Mikado Greychound - szybko się psuły szczegónie hamulec. Osobiście do spinningu polecam kołowrotki z przednim hamulcem - nie zapiekają się. W tej cenie np Shimano Catana 4000 FA. Używałem go prócz normalnego szczupaczego spinningu też do łowienia belon a ojciec nawet do łowienia dorszy (tego akurat nie polecam). Mam 2 od kilku lat, nic sięnie zepsuło a belona potrafi zniszczyć wiele kołowrotków w tej cenie. (2009/09/26 22:04)
Okoniu,ależ masz 100% racji.Fabryka robi model bez napisu a później przedstawiciel np. Shimano zamawia 100tys. sztuk na których każe napisać Alivo a Daiwa na tych samych kołowrotkach każe napisac np.Caprice. Jakiś czas temu byłem z kolegą na rybach i słyszę pytanie: -kupiłeś Spro? Okazało się że moje Mikado wygląda identycznie tyle że ma inny kształt korbki,no i mój był o ok.100plz tańszy. (2009/09/26 23:23)
Z tych trzech moim zdaniem SHIMANO ale Shimano Exage 3000 FB. Modele 1000 są za małe. Do tego polecam przedni hamulec, nie zapiekają sie jak tylne i są precyzyjniejsze. Przestawiasz się na przedni po dwóch dniach łowienia. Od czasu jak kupiłem pierwszy kołowrotek z przednim hamulcem (ABU Cardinal Tournament 4000 - całkiem solidny i trwały za wyjątkiem gumy na korbce, którą rozpuszczają twistery) nie kupiłem już kołowrotka z tylnym hamulcem. Polecam wiec Shimano, które nie ma zbędnych łożysk czyli wabia na wędkarza, jest solidne ale polecam większy model. (2009/09/27 12:08)