Zaloguj się do konta

1200 martwych świń w chińskiej rzece

utworzono: 2013/03/12 12:23
piotr-strzalkow

Czego to ludzie do wody nie wyrzucą?! - "1200 martwych świń w chińskiej rzece"

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WY72UcXavwM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
[2013-03-12 12:23]

ryukon1975

Przed momentem wróciłem znad rzeki.Byłem popatrzeć jaki jest stan wody.
Nie robiłem zdjęć ale potem zrobię.Zobaczysz co wrzucają u nas bo brzegi po opadnieciu wody są usłane wszelkimi śmieciami jakie można sobie wyobrazić.
Nie trzeba nam Chińczykom wytykać błędów najpierw spójrzmy na siebie.
[2013-03-12 12:36]

grisza-78

Z tych świniaków to by dało ze 20 przyczep kotletów ;)
[2013-03-12 13:24]

grisza-78

Ryukon takie skarby masz w rzece?? Bo ja tak ;( Gdybym złapał na gorącym uczynku, to jak by koleś w lampę dostał, to w wakacje by na ziemię powrócił !
[2013-03-12 13:25]

odixonex

Gdy byłem na Narwi kilka lat temu to na płyciznach leżały dwie rozkładające się krowy...Widok i smród przerażający..Nie polecam...Trzeba walczyć z przeciwnościami i tym syfem nad wodą
[2013-03-12 14:52]

new-blaszak-bar

to nie tylko u was u mnie jak idziesz nad warte musisz przedostać się przez hałdy śmieci żeby dotrzeć do brzegu ! a jak koszą trawy to wtedy dopiero widać co tam leży ! [2013-03-12 14:59]

ryukon1975

Ryukon takie skarby masz w rzece?? Bo ja tak ;( Gdybym złapał na gorącym uczynku, to jak by koleś w lampę dostał, to w wakacje by na ziemię powrócił !

Chodź i bij tylko pamiętaj ze jesteś sam a śmiecących w świetle prawa tysiące.
Tak dziś wyglądają brzegi po tym jak woda opadła po przyborze.Sam plastik ale w sumie to tez Chińczycy winni bo w większości oni to wyprodukowali.:)
[2013-03-12 20:30]

karolpolawiacz

lepiej było dać te świnie mi i tacie jak były zdrowe mieli byśmy zapasy na cale życie ;d
[2013-03-12 21:16]

grisza-78

O ja Cię kręcę ! Ale syf. Na śmieciarzy nad wodą i w lasach mam tylko jedno lekarstwo - STRZAŁ OSTRZEGAWCZY W TYŁ GŁOWY ;)
[2013-03-12 21:18]

ryukon1975

O ja Cię kręcę ! Ale syf. Na śmieciarzy nad wodą i w lasach mam tylko jedno lekarstwo - STRZAŁ OSTRZEGAWCZY W TYŁ GŁOWY ;)

Oj syf.Mamy Wydziały Ochrony Środowiska ,mamy PSR,mamy Policję a mieszkańcy z wiosek nad rzeką sypia wszystko do wody i są kompletnie bezkarni więc niereformowalni.
Zmian w najbliższej przyszłości nie przewiduję.
[2013-03-12 21:56]

Jack14

Co do śmieci z gospodarstwa domowego to już jakieś "światełko w tunelu" widać.

[2013-03-13 15:37]

Na Oławie w Siechnicach też pływają 2 martwe dziki - jak co roku wpadają pod lód - i po jakimś czacie straż je usuwa - na razie fetor nie do wytrzymania. [2013-03-13 15:44]

ryukon1975

Co do śmieci z gospodarstwa domowego to już jakieś "światełko w tunelu" widać.

Ja nawet tunelu nie widzę.:)
Wystarczy przejść brzegiem rzeki i wszędzie gdzie w odległości 150-300 m od rzeki jest dom jest na brzegu wysypisko.Nie trudno domyśleć się kto wysypuje śmieci w danym miejscu ale nikt kto ma prawo by spróbować coś z tym zrobić nie widzi tego lub udaje że nie widzi.
[2013-03-13 16:05]

Jack14

Nie jest moim zamiarem dawanie podpałki do kolejnej "pyskówki" ale dlaczego ludzie wyrzucają worki ze śmieciami na pobliskich brzegach i w lasach?

Jak nie znasz odpowiedzi to podpowiadam bo za wywóz śmieci trzeba zapłacić !

Jak nie płacić?

Właśnie walić wszystko do i gdzie się da.

O "zwykłych" brudasach co to nie mają siły zabrać po sobie kilku pustych puszek po napojach "i to nie tylko wędkarze" nawet nie wspominam".

Nowa ustawa "śmieciowa" może wreszcie coś zmieni.

(Światełko w tunelu)

[2013-03-13 16:57]

ryukon1975

Tu się mylisz.
W moich stronach w każdej wiosce każde gospodarstwo czy rodzina mająca tu dom płaci "abonament" miesięczny za wywóz śmieci.Każdego miesiąca śmieci są odbierane z pod bramy.
Cena jest stała niezależnie czy  wystawi się kosz śmieci czy pięć koszy. Ludzie i tak sypią nad rzekę.
Dodam że do lasu już od dawna nie wożą śmieci bo tam są ludzie którzy tego pilnują.Wystarczyło kilka mandatów i wszyscy zostali "wyleczeni" z zaśmiecania lasów.

[2013-03-13 17:38]

piotr-strzalkow

Tu się mylisz.
W moich stronach w każdej wiosce każde gospodarstwo czy rodzina mająca tu dom płaci "abonament" miesięczny za wywóz śmieci.Każdego miesiąca śmieci są odbierane z pod bramy.
Cena jest stała niezależnie czy  wystawi się kosz śmieci czy pięć koszy. Ludzie i tak sypią nad rzekę.
Dodam że do lasu już od dawna nie wożą śmieci bo tam są ludzie którzy tego pilnują.Wystarczyło kilka mandatów i wszyscy zostali "wyleczeni" z zaśmiecania lasów.

Taka tradycja?!

Zwyczajnie ręce opadają, jak się o takich "ludziach" czyta.
[2013-03-13 17:44]

Jednak szala śmieciarzy przychyla się na stonę " wędkarzy " - głównie tych typowych niedzielnych , którzy wcześniej zaopatrują się w posiłek z MCDonalda , czy KFC i napoje w sklepie monopolowym  wychodząc z założenia , że i tak już tu więcej nie przyjadę bo nic nie bierze dają upust swojemu prymityzmowi zostawiając po swoim pobycie syfilisko [2013-03-13 17:56]

ryukon1975

Dla mnie tez jest to kompletnie niezrozumiałe ale tak jest.
Może nie tradycja bardziej nawyk starych ludzi którzy tak postępowali przez całe życie.
Dla mnie prościej,łatwiej,szybciej i taniej jest wystawić kosz i parę worków z śmieciami jak gdzieś wywozić bo za "wywózkę" niezależnie czy śmieci sie wystawi danego dnia i tak trzeba zapłacić.
[2013-03-13 17:58]

ryukon1975

Jednak szala śmieciarzy przychyla się na stonę " wędkarzy " - głównie tych typowych niedzielnych , którzy wcześniej zaopatrują się w posiłek z MCDonalda , czy KFC i napoje w sklepie monopolowym  wychodząc z założenia , że i tak już tu więcej nie przyjadę bo nic nie bierze dają upust swojemu prymityzmowi zostawiając po swoim pobycie syfilisko

"Wędkarze" tez nie są bez winy to prawda.
Z jesieni jak chodziłem ze spinningiem mam zapas wkładów do zniczy które pozostawiali na brzegach który mi wystarczy na dwa lata nocnych połowów.O innych rzeczach nawet nie wspomnę.
[2013-03-13 18:12]

Jack14

Czytam i tylko pozostaje gratulować, że płacicie za wywóz śmieci bo jeśli prawdą jest to co podają statystyki to co trzecie gospodarstwo nie płaci i wówczas wiadomo czego przez komin puścić się nie da to do lasu nad rzękę lub podrzutka.

Oczywiście "wędkarze" to niestety też brudasy i jak już wielkokrotnie pisałem "targać 10 piw nad wodę to może, ale puste już opakowania są za ciężkie i lepiej zostawić"

Wstyd.

[2013-03-14 16:30]

ryukon1975

Oczywiście na pewno są jakieś wyjątki czyli ludzie którzy nie płacą za wywóz i pozbywają się śmieci na własną rękę.
Jednak jak jadę ulicą w dniu zbierania śmieci to jednak przy każdym domu stoi kosz i leża worki do segregacji.Porównując obecny stan do tego co było 20 lat temu jest widoczna ogromna poprawa czystości.Wszędzie tylko nie w wodzie i to mnie dziwi, i tego nie mogę zrozumieć.Czy powodem tego jest tylko to że woda nie ma gospodarza ?
[2013-03-14 16:52]

Jack14

No ja mam tak, że mieszkam na "blokowisku" i codzienie rano widzę jak z pobliskich domków jednorodzinnych co jakiś czas wysiada "ktoś" z super samochodu przy osiedlowym śmietniku i wali własne brudy pod murek. Jak tylko widzę to zaraz zwracam uwagę i (nie muszę chyba pisać jaką "wiązanką" to się kończy ze strony "gościa".

Bidna kobitka sprzątająca ma co robić (jak zamontowali kraty i zamki przed "podrzutkami" )szczególnie po sobocie i niedzieli ma co robić.

Dlatego pisałem, że nie wszyscy mają tak samo jak ty, (czytaj własny śmietnik i opłacony wywóz).

[2013-03-14 17:35]

ryukon1975

Rozumie o co chodzi.U mnie wcześniej też podobnie było.W newralgicznych miejscach stały kontenery do których mieszkańcy wsi mogli wyrzucać śmieci.
Niestety wyrzucali do nich śmieci wszyscy którzy np. przejeżdżali drogą obok której stał  kontener do pracy,z okolicznych wiosek i miasteczek.
Dlatego Gmina z tego zrezygnowała.Kontenery zabrali,wynajęli MPGK które raz w miesiącu jeździ i zbiera wszystko bezpośrednio z domów do których dali kosze i stojaki z workami do segregacji śmieci.
[2013-03-14 18:11]

Jack14

I tak powinno być :-)

Jako ciekawostkę mogę tylko napisć, że "nasi" radni wymyślili opłaty za wywóz śmieci i jest to ściśle powiązane ze zużyciem bieżącej wody?

Dziwne to ale nic.

Pozdrawiam.

[2013-03-14 19:05]

Tu się mylisz.

Nie wiem Krzysiu jak są u Ciebie popodpisywane umowy z firmą zajmującą się wywózką ale tu chyba się pomyliłeś. U mnie, Toruń i okolice, wszyscy mamy jeden kosz na zwykłe śmieci, jeden na plastik oraz worek na szkło. I jak za dużo "naprodukujesz" , dostawisz worek to MPO może go nie zabrać. Bo mamy umowy na konkretne ilości a nie "do bólu" co 2 razy mnie spotkało i trzeba było jechać i szukać "zwykłego" kontenerka na osiadlach. I tu bym szukał przynajmniej częściowej odpowiedzi dlaczego ludziska śmiecą.
[2013-03-14 19:29]

Jack14

Na osiedlach?

I wszystko jasne.

[2013-03-14 19:42]