1000 potraw...z bolenia

/ 31 odpowiedzi
JOPEK1971

Żenada na maxa widać rybacy wszystkie jadalne ryby juz wyłowili to teraz wzięli sie za te mniej smaczne .

Rybacy od zawsze odławiają bolenie,również przerośnięte karpie,skarlałe krąpie i wiele innych mniej cennych handlowo gatunków,których raczej nie spotkasz w hipermarkecie,niestety te mniej cenne przerabia się głównie na paszę.

(2016/09/14 08:19)

Sith

Z resztą co tu się czepiać Władz PZW jak takie zdjęcia można znaleźć u nas na portalu w wątku
http://forum.wedkuje.pl/post/jak-bylo-dzis-na-rybach-rzeki/832883/6

Jeśli się nie odróżnia gatunków, to nie powinno się łowić. Kilka lat temu wędkujący opodal mnie wędkarz nałowił się maluchów boleni w przekonaniu, że to duże ukleje. Gdyby egzaminy na prawo jazdy przeprowadzano tak, jak się to dzieje z egzaminami na kartę wędkarską, to mielibyśmy o 100% więcej zdarzeń drogowych niż obecnie. Po prostu egzamin to żenada, powiem więcej "śmichy z pogrzebu"!
  (2016/09/14 08:59)

pstrag222

Z resztą co tu się czepiać Władz PZW jak takie zdjęcia można znaleźć u nas na portalu w wątku

Jeśli się nie odróżnia gatunków, to nie powinno się łowić. Kilka lat temu wędkujący opodal mnie wędkarz nałowił się maluchów boleni w przekonaniu, że to duże ukleje. Gdyby egzaminy na prawo jazdy przeprowadzano tak, jak się to dzieje z egzaminami na kartę wędkarską, to mielibyśmy o 100% więcej zdarzeń drogowych niż obecnie. Po prostu egzamin to żenada, powiem więcej "śmichy z pogrzebu"!

Jaki egzamin na kartę wędkarską?

(2016/09/14 09:56)

pawelz

Tu nie chodzi o egzamin a kary. Nie wazne czy gosc zdal jakis egzamin czy nie. Idac nad wode ma obowiazek lowic zgodnie z przepisami. Czasami moze sie zdazyc ze nie odroznimy jakiegos gatunku (zwlaszcza jesli nigdy wczesniej go nie zlowilismy). Ale to nie problem. Nie wiem co zlowilem czy tez nie jestem pewien czy w okresie ochronnym czy tez czy ryba jest wymiarowa czy nie, to po prostu ja wypuszczam i juz. A jesli ktos zabiera taka rybe powinien liczyc sie z konsekwencjami. Problem w tym, ze u nas najprawdopodobniej takich konsekwencji uniknie.
Przyznam sie, ze sam nie mam pojecia jakie sa obecnie wymiary ochronne wielu gatunkow. Raz ze bardzo rzadko (badz wcale) ich nie lowie, a dwa to i tak wszystko wraca do wody. Po cholere mi egzamin w wymiarow ?.I tak bede zawsze w zgodzie z przepisami. (2016/09/15 09:25)

ryukon1975

Jaki egzamin na kartę wędkarską?

Egzamin to je to za co się płaci na początku. pis i pzw rządzi :) (2016/09/15 09:55)

kedzio

Tylu tu moralistów, tylu tu etyków, tylu tu filozofów....  Sami specjaliści od niejadalności, detektywi śledczy... A wędkarza ani jednego. Rozpamiętywanie bzdur, pogłosek, gonitwa za bzdurnymi plotkami...
Ale stwierdzenie, że najgłośniej krzyczący tutaj moraliści nigdy nie spróbowali nawet tej ryby, to chyba fakt. Byle pokazać  się z tej modnej, niekilowej strony. 
A prawda jest taka, że to wszystko steki takich bzdur, takie pierdzielenie, że normalny człowiek musi się zerzy..., albo przynajmniej pęknąć ze śmiechu.
Życzę powodzenia i sukcesów w dalszym wciskaniu wirtualnego kitu. Panom z kreskówek szczególnie, bo przechodzą sami siebie. Żenada... krytyczna żenada.pl

(2016/09/15 17:26)