Ja natomiast słyszałem i w ślad za tym zastosowałem metodę na zrobienie solanki polegającą na takim zasoleniu wody aby surowe jajko unosiło sie na powierzchni. Ryby jakie wędziłem to były sumy - spore 20 - 30 kg pokrojone w tuszki takie po ok. 30 dkg następnie w siatkę (taką jak się wędzi szynkę czy baleron) i do w/w solanki na całą noc bez zadnych dodatkowych przypraw. Samo wędzenie trwało ok. 3 godz co i tak wydawało się wiecznością.
Do Mastiff Może zlikwidujemy dział na forum porady przecież wszystkiego można się dowiedzieć od kolegi Google
Kol.@swiezy, myślę, żę swój cynizm możesz sobie zachować dla siebie. Oprócz rad kolegów na forum (bo takie zawsze będą), lepszych i gorszych, wiele rad, przepisów, sposobów można znaleźć WŁAŚNIE na Google, a jak Ci to kolego nie odpowiada (albo nie potrafisz ), to nie szukaj. Ale w internecie możesz znaleźć tego duzo więcej (przekonaj się sam) dla KONKRETNIE swojego modelu wędzarni, bo nie napisałeś jakim paleniskiem i piecem dysponujesz, więc nie zachowuj sie jak panisko czekające na "chłopców" z radami, z których sobie jedną, czy dwie wybierzesz. Zamiarem moim było udzielenie Ci pomocy w Twoim problemie, a jednym z pomysłów na znalezienie sposobów wędzenia ryb, jest internetowa wyszukiwarka Google, co niejednokrotnie wielu osobom bardzo pomogła, pomimo starań i rad kolegów na tym forum.(2010/06/22 11:16)
Mastiff bez urazu ale na pytanie do pana google Wędzenie leszcza na ciepło dostajesz około 635 stron do przejrzenia to nie lepiej zapytać kolegów z portalu o radę ?
Wędzę w dużej beczce z doczepionym paleniskiem 1,5 metra .Raczej wędzenie na ciepło używam drewna dębowego ale suchego .Mam problem z byt dużą temperaturą i czasem mi spadają ryby .Solanki której używam słona na smak ryby wchodzą niedosolone .Często jadam leszcza wędzonego z marketu i z przykrością stwierdzam że smakują lepiej niż moje .Dlatego pytam o rade .Pozdrawiam i czekam na dalsze receptury
Jeśli temperatura Ci "zrzuca" ryby i wędzisz dębiną, to sprawa jest jasna. Dąb (a zwłaszcza suchy) jest jednym z najbardziej kalorycznych drzew w palenisku, daję ogromną temperaturę (używało sie go nawet do topienia srebra w złotnictwie) i druga rzecz, to do takiego opału masz za krótkie palenisko. Dym jest za gorący i rybe gotuje na parze. Zmień drewno na owocowe, ale bez kory bo ryba będzie gorzka, wydłuż palenisko o ok. 50 cm (jeśli masz kanałowe to mały problem), dym będzie chłodniejszy ale bardziej intensywny (gęsty) i aromatyczny, a tym samym lepsza ryba.
(2010/06/22 21:31)Właśnie się zastanawiam nad wydłużenie paleniska moczę też drzewo przed paleniem ale i tak sie jara za bardzo a innego nie mam . Problem z soleniem pozostaje czytałem że można nacierać ryby czosnkiem albo użyć granulowanego do zalewy .Niektórzy dodają też przyprawy typu gotowe mieszanki nie wiem czy sa wskazane .Chcę wędzić ryby powyżej 2 kilo nie wiem czy da sie w całości ?
Aaaaaaaaaaaaa, i tu jest pies pogrzebany! Moczysz drzewo! Więc nie wędzisz ryb dymem, tylko gotujesz gorąca parą.
1) Dąb-duża temperatura
2) Mokry dąb- gorąca para
3) Krótkie palenisko
= ugotowane ryby spadające z prętów.
Granulowany czosnek się zbryluje jak wejdzie w szparki ryby i ryba będzie gorzka, TYLKO świeży, dobrze, drobno posiekany. Ryby powyżej 2 kilo juz sa za duże, będą przy głowie półsurowe, trzeba dzielić na kilka kawałków. Najlepsze są takie części do 0,5 kg góra.
(2010/06/22 22:17)Mastiff Każda rada dobra dzięki następnym razem będę mądrzejszy ale myślisz że lepsze drewno suche czy świeże które wolniej się pali no i chyba więcej dymu .No i co z soleniem raz jak nacierałem solą wyszły za słone tym razem lekko nie słone
Pewnie że świeże! TYLKO! Rozpalasz i rozgrzewasz wedzarnię suchym , a wedzisz świeżym! Zasyp solą, zostaw w chłodnym, zamkniętym miejscu (lodówka) na kilka godzin, potem wypłucz to i włóż do solanki na kilkanaście godzin, a potem do rozgrzanej wędzarni. Przyprawy wal ile sie da do solanki. Nie doprowadzaj w palenisku do dużych płomieni.(2010/06/22 22:45)
Ja polecam stronkę http://wedlinydomowe.pl jest tam dużo podpowiedzi na temat wędzenia ryb i nie tylko.Niektóre pomysły już wypróbowałem i polecam...
Drodzy koledzy podam wam super przepis na solanke uniwersalną do ryb i miesa.Jest to przepis stary jak świat mojego wuja ktury stosuje do solenia. 1 szklanka soli kamiennej,1/2 szklanki soli peklowej, 5 l wody, pieprz 10 kulek, ziele angielskie 5 kulek, listek laurowy 5 szt,czosnek 5-7 ząbków. Do ryb bez czosnku.Ryby pekluje 24 lub 48 godz zależy jakie duże a mięso musi być 7 dni. Smacznego!
(2011/06/27 22:21)Ma ktoś doświadczenie w wędzeniu ryb ? Ile soli na 1 litr wody do solanki i ile powinny w tym roztworze leżeć rybki ?Dodawać jakieś przyprawy ?ile powinny się wędzić powiedzmy 1 kg leszcze