Ciasto z kaszy manny.

udostępnij: 
ja robicie ciasto z kaszy manny jakie proporcje ile kaszy na ile wody i jakie dodatki dodajecie????i jak zrobic ciasto zeby nie z padało z haczyka przy zarzucie?
Cezary Wąsicki
czarek 58
(2011/01/02 16:28) 0

ja mieszam z woda i gotuje tak długo aż się woda wygotuje,ale w garnku aluminiowym żeby sie nie przypaliło, dodaje szczyptę wanili ,albo jakiegoś innego zapachu

użytkownik57785
użytkownik57785 (2011/01/02 16:35) 0

Zagotuj kaszkę tak jak do jedzenia, tylko mniej wody, często mieszając, żeby nie przypalić do naczynia. Musi być zwarta masa po ugotowaniu. Dodaj troszkę mąki kukurydzianej, aromatu- np. cukier waniliowy. Musi Ci się lepić w palcach jak plastelina, ale nie przywierać do palców. Konsystencja jak kulki z chleba. Potem takie ciasto naładuj do dużej strzykawki jednorazowej , żeby nie wysychało i wyciskaj ile Ci potrzeba na raz na hak.

Jarosław  Bajek
Jarek11
(2011/01/02 16:50) 0

Ja robię to tak; odmierzam równe części wody i grysiku (ważne aby to była zwykła manna a nie kaszka błyskawiczna) wodę zagotowuję następnie do wody wsypuję kasze ,mieszam aby równomiernie kasza namokła  i daję pod koc aby zapobiec szybkiej utracie ciepła.
Po pół godzinie ciepłą kasze wyciągam i wyrabiam cm odrobiną oleju lub masła.
Do wody można dodać odrobinę cukru lub soli zapachu nie dodaje,uważam że kasza ma swój zapach który rybką odpowiada.

Paweł Mika
Mikesz71
(2011/01/03 14:28) 0

Ja robię tak jak Jarek i to ciasto zdaje egzamin jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu.

Andrzej  Waruszewski
bobus86
(2011/01/04 13:33) 0

ja daje rowne proporcje kaszy i wody,np pol szklanki wody i pol kaszy manny.podgrzewam patelnie wlewam wode dodaje kasze,jakis aromat np waniliowy.czy barwnik wszystko podgrzewam i dokladnie mieszam gdy woda odparuje troche ugniatam recami i gotowe

Michał Brix
siwy83
(2011/01/05 15:53) 0

Wsypujemy trochę manny do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, ale tak aby nie zatopić kaszy, a jedynie ją dobrze zmoczyć i nakrywamy na kilka minut. Jeszcze gorącą, ale gdy już nie parzy, wyjmujemy. teraz trzeba ja wyrobić wygniatając w rękach. Co i raz obtaczamy w kaszy i wyrabiamy, aż przestanie się kleić do rąk. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego lub oliwy. Teraz mozesz dodac zapach .

Ja jak ide na leszcza to zamiast czystej wody dodaje wode z ugotowanymi klodkami efekty rewelacja .

pozdro i polamania kija.

Przemek Kasprzak
przemo601
(2011/01/05 15:57) 0

Najlepsza według mnie jest karma chleba z wodą. Chleb z co najmniej dwóch-trzech dni bierzesz i wkładasz do wody póki się nie zmięknie. Potem bierzesz szmatę i wycierasz chleb aż wszystka woda nie wsiąknie. Potem dodajesz różne rodzaje aromatów według gustu.   

Dawid Matelski
dawidmati12
(2011/02/02 19:54) 0

A na co te ciasto najbardziej? Płoć, leszcz?

Kazimierz Sławiński
kaziks403
(2011/02/02 21:16) 0

Witam.Ja swoje ciasto z manny sporządzam na patelni. Niewielka ilość wody, troszkę masełka lub olejku waniliowego. Smażę do momentu aż manna się zeszkli a całość odpowiednio zgęstnieje. Puki jeszcze bardzo ciepłe wyrabiam w rekach. Jeżeli jeszcze nadal za miękkie, dodaję przez zamaczanie, suchej manny. Barwię na żółto, czerwono i zostawiam oczywiście kolor naturalny.Jeżeli chcę mieć mannę czosnkową, to na samym początku dodaję pokrojony czosnek do większej ilości wody i czekam aż się wygotuje, na tyle aby dodać mannę. Czosnek oczywiście wyjmuję.

bartek  lach
kick
(2011/02/04 20:13) 0

to moja zabójcza broń na białoryb a tak że na barzny zagotwujemy mleko dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy to się zagotuje wsypujemy kaszę manną trochę więcej niż jest mleka z czosnkiem i mieszamy do mocnego zgęstnienia mój rekord na tę przynętę karp 79 cm .pozdro

Rafał Chabros
LapiePlocie
(2011/02/06 07:10) 0

Witaj, widzę, że temat się rozwiną i bardzo dobrze bo niekiedy na forum można znaleźć więcej ciekawych informacji niż w większości artykułów. Sposób przygotowania ciasta został już w całości opisany, nie będę się powtarzał dlatego podpowiem ci coś innego. Nigdy ale to nigdy nie dodawaj atraktorów do gotującej kaszki, stracą smak i zapach. Najlepsza jest czysta kasza manna bez żadnych atraktorów, chociaż równie skuteczna jak ktoś wyżej napisał może być z dodatkiem czegoś naturalnego wyjętego z wody, czegoś co ryby doskonale znają. Jeżeli łapiesz na zbiornikach o mulistym dnie, nie kładź przyponu na dnie, ciasto swoją skuteczność zawdzięcza drobnym ziarnom, które podczas kontaktu z wodą rozczepiają się doskonale wabiąc ryby. Mi najlepiej sprawdziła się przy połowie dużych ryb : Karaś, Amur, Karp, Gruba płoć, Jaź. Ryby choć duże łamały wszelkie reguły jeżeli chodzi o wielkość przynęty, brały na niedużą kulkę na haku nr 10, przeznaczonym na płotki. Łowiąc nie musiałem wcześniej przyzwyczajać ryb do tej przynęty, brały tak jakby znały ją już kawał czasu.

Pozdrawiam
Rafał

Tadeusz Ładuch
skubanykaras
(2011/02/11 12:08) 0

ja gotuję trochę wody w garnuszku wsypuję kaszę manną i mieszam co chwilę nie dopuszczając do przypalenia.Następnie mieszam ciasto z suszoną rozwielitką lub cukrem waniliowym.Powodzenia!

sebastian olszewski
bastien
(2012/07/23 16:40) 0

Witam wszystkich.Dzis wlasnie przygotowalem kasze na ryby ale wyszla zbyt miekka co moglem zrobic nie tak??

bernard wypiór
berthold
(2012/07/23 19:21) 0

Witam wszystkich.Dzis wlasnie przygotowalem kasze na ryby ale wyszla zbyt miekka co moglem zrobic nie tak??




ja gotuję samą wodę potem wsypuję ilość kaszy większą niż wody i energicznie mieszam tak długo aż zrobi się twarde ciasto ale do wody przed tym gotowaniem dodaję 1 łyżeczkę oleju jadalnego

użytkownik167078
użytkownik167078 (2014/05/26 15:31) 0

Przeczytałem wszustkie wpisy dot. kaszy mannej jako przynety i dlatego mam pytanie
czy w trakcie przygotowywania kaszy mozna dodac odrobine gumy arabdkiej tak by po delikatnym skubnięciu nie spadala z haczyka ?

Piotr Śnioch
piotr-snioch
(2014/05/26 17:06) 0

Po co dodawać chemie jak to jest naturalna przynęta... jak rybki ściągają manne z haczyka, to przy ugniataniu dodawaj w małych ilościach watę taka rozwarstwiona i rybki nie będą miały tak łatwo, tego akurat nauczył mnie mój ojciec.

Krzysztof K
89krzysztof
(2014/05/26 17:17) 0

Przeczytałem wszustkie wpisy dot. kaszy mannej jako przynety i dlatego mam pytanie
czy w trakcie przygotowywania kaszy mozna dodac odrobine gumy arabdkiej tak by po delikatnym skubnięciu nie spadala z haczyka ?

Guma arabska w wodzie Ci się rozpuszcza, dodaj bentonitu ;)

Jarosław  Bajek
Jarek11
(2014/05/26 19:35) 0

Po co dodawać chemie jak to jest naturalna przynęta... 


Po pierwsze kolego guma arabska to żywica drzew z rodzaju akacji (można na necie poczytać) Jest to w pełni naturalny produkt i z "chemią" ma to tyle wspólnego co G...no z czekoladą.klej do białych robaków to "chyba" nic innego jak właśnie guma arabska.

 
jobiManna nie spada z haka tylko tak jak napisałam powinna to być "zwykła" kasza manna -grysikKupowana w 1 kg torebce (jak mąka czy ryż)kaszka manna "błyskawiczna" średnio się nadaje-jest innej granulacji ,lżejsza i bardziej "puszysta" po przygotowaniu.
Do manny dobrze jest dodać odrobinkę jadalnego oleju (może to być np rzepakowy)O ile nie palisz można mannę żuć (jak gumę do żucia).
Aha i dobrze stosować haki z grubego drutu.

użytkownik167078
użytkownik167078 (2014/05/26 21:18) 0

A dobrze będzie do kaszy dodac atraktora marcela caramel

t..... a.....
adamo0
(2014/05/26 22:56) 0

Jak nie mamy jeszcze wprawy do szybkiego przygotowywania ciasta z kaszki manny,to najlepiej odmierzyć taką samą ilość wody co i samej kaszki i wsadzić do słoiczka a następnie zanurzyć to we wrzątku na kilkanaście minut. Wiele jednak i tak zależy jeszcze od samego   wyrobienia ciasta.Kilka kropelek oleju by nie obsychała,zapaszek,barwniczek itp. Zimą rzadko wyrobioną kaszkę nabijam w strzykawkę .Wyciśnięte kawałeczki są zajefajne na Płocie!

Bernard Pisz
Bernard51
(2014/05/27 06:43) 0

Ile wędkarzy tyle sposobów w przygotowaniu ciasta z manny, najczęściej przygotowuję z mleka rozcieńczonego 50/50 z wodą,można dodać też barwnik, olej już dodaję przy gotowaniu,oraz zapach przy wygniataniu,przykładowo dzielę na trzy części i do każdego inny zapach, przy wysokich temperaturach (woda ciepła) dodaję miętę lub majeranek oraz trochę ziarna lnu (siemię lnianę rozparzone-suche wypływa).

użytkownik167078
użytkownik167078 (2014/06/21 22:46) 0

słyszałem ,że do kaszy mozna dodac zółtko z jajka  co wy na to?

bernard wypiór
berthold
(2014/06/22 11:04) 0

słyszałem ,że do kaszy mozna dodac zółtko z jajka  co wy na to?




za łebka tak robiłem i fajne liny wpadały ale teraz lina u nas już praktycznie nie ma więc trudno powiedzieć

Bernard Pisz
Bernard51
(2014/06/22 11:12) 0

Kiedyś na płotki i nie tylko ciasto z jajkiem (żółtkiem) robiłem w ten sposób że z bułki wrocławskiej ( wek) wyjmowałem miąższ ( środek) i namaczałem w mleku do tego posiekane żółtko cukier wanilinowy troszkę serka topionego, nieraz i ziemniaczka gotowanego i to wyrabiało się ręcznie ugniatając, Na wiosnę wczesną na dopływach ala kuleczka na hak i płocie ok 20-30 cm się wieszały pużniej wiadomo już cieplej jak było to się ochotkę z mułu płukało i ona też swoje robiła w połowach.

Aplikacja