Zalewa octowa dla smazonych krapi/leszczy

podzielcie sie przepisem, bo nie moge trafic
zawsze albo za malo octu dam to osci nie miekna albo za duzo to za "mocne" wychodza rybki
Marek Babirecki
babirus1978 (2010/07/27 12:19) 0

Witam.Kolego zalewa jak do grzybów,czyli 3:1,liśćlaurowy i ziele angielskie.Rybka dobrze usmarzona niech moknie z pięć dni.

Piotr Rusinowski
rusikus (2010/07/27 17:52) 0

dzieki bardzo, dodalem jeszcze magii i troszki cukru ^^
rybki juz plywaja w zalewie i za pare dzionkow bede kosztowal :)

Krzysztof Frąckiewicz
kibico (2010/07/28 13:57) 0

Ja robie takze zalewę 3 do 1 i dodaje oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego cebulę pokrojoną w talarki,płoteczki wysmażone w takiej zalewie,hmmm palce lizac :)

Marek Babirecki
babirus1978 (2010/07/28 14:50) 0

Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam.

Grzesiek Kalkosiński
grzesiek1999 (2010/07/28 14:53) 0

Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.

Piotr Rusinowski
rusikus (2010/07/28 21:44) 0

o z ta marchewka to dobry pomysl , nastepnym razem razem z rybkami bedzi eplywala w zalewie ;)
dzieki

Piotr Rusinowski
rusikus (2010/07/28 21:45) 0

Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam.


A sloik Ci sie "zamknal" ? I mowisz ze cebula sie psula?

Marek Więckowski
Sniper64 (2010/07/28 22:15) 0

Witam to coś nie tak było ze słoikiem...! moje rybki leżą aż mam na nie smaka! i jest ok.
Wiesz co! zanim cokolwiek będziesz wkładał do słoika najpierw sprawdź go!! w prosty sposób,nalej 1/3 zwykłej wody zakręć go i przechyl,jeżeli będzie się z niego lało to jest nie szczelny,można zmienić nakrętkę i sprawdzić czy będzie trzymał,jeżeli to samo to bierz inny słoik!

Piotr Rusinowski
rusikus (2010/07/28 23:28) 0

u mnie sie "zamknal" tzn wieczko jest wklesle :)

Andrzej Adamczyk
ayem (2010/07/29 15:12) 0

To jest niemożliwe aby przez cebulę się zepsuły , moje stoją tydzień i są jak ta lala . To i kupne śledzie powinny się popsuć a także są smażone w zalewie z cebulą .

Piotr Krajewski
krapiotr69 (2010/07/31 22:22) 0

Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.

Bardzo dobra zalewa słodko - kwaśna, marchewka ok. Kolega ma rację polecam. Cebula nie powinna się zepsuć przez około dwa tygodnie jeżeli słoik jest dobrze zamknięty. I tak się nie zepsuje, ale po dłuższym czasie daje niepożądany posmak. Ja osobiście uważam, że bez cebulki to kicha. Jeżeli ryba ma postać dłużej w chłodnym to po kilku dniach już po zamarynowaniu trzeba przełożyć rybę bez cebuli do innego naczynia. Pozdrawiam.

użytkownik27124
użytkownik27124 (2010/07/31 22:26) 0

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

użytkownik26041
użytkownik26041 (2010/08/01 23:10) 0

no koledzy przepisy na rybke w zalewie macie bardzo dobre musze wyprobowac bo dawno takiej rybki nie jadlem kidys moj ojciec robil byly rewelacja

Piotr Krajewski
krapiotr69 (2010/08/02 09:58) 0

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.


Andrzej Szczepański
szczap (2010/08/08 20:30) 0

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.


Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową.

Piotr Krajewski
krapiotr69 (2010/08/12 10:38) 0

Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.


Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową
.


No i mamy gotowy świetny przepis. rzeczywiście rybki powinny być co najmniej ciepłe. Pozdrawiam smakoszy tych od filetów i tych od ościstych.


szymon zaczyński
wiechu86 (2010/08/18 19:23) 0

witam. ja na litr wody dodaje 250ml octu, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, cebule i trochę czosnku dla smaku. po trzech dniach rybki są gotowe do spożycia życzę smacznego

Napisz odpowiedź