» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Zalewa octowa dla smazonych krapi/leszczy


podzielcie sie przepisem, bo nie moge trafic
zawsze albo za malo octu dam to osci nie miekna albo za duzo to za "mocne" wychodza rybki

 


zgłoś naruszenie
#123547
wysłano: 2010/07/27 12:19
Witam.Kolego zalewa jak do grzybów,czyli 3:1,liśćlaurowy i ziele angielskie.Rybka dobrze usmarzona niech moknie z pięć dni.


zgłoś naruszenie
#123701
wysłano: 2010/07/27 17:52
dzieki bardzo, dodalem jeszcze magii i troszki cukru ^^
rybki juz plywaja w zalewie i za pare dzionkow bede kosztowal :)



zgłoś naruszenie
#124064
wysłano: 2010/07/28 13:57

Ja robie takze zalewę 3 do 1 i dodaje oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego cebulę pokrojoną w talarki,płoteczki wysmażone w takiej zalewie,hmmm palce lizac :)




zgłoś naruszenie
#124088
wysłano: 2010/07/28 14:50
Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam.


zgłoś naruszenie
#124092
wysłano: 2010/07/28 14:53
Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.



zgłoś naruszenie

Reklama

#124291
wysłano: 2010/07/28 21:44
o z ta marchewka to dobry pomysl , nastepnym razem razem z rybkami bedzi eplywala w zalewie ;)
dzieki



zgłoś naruszenie
#124293
wysłano: 2010/07/28 21:45
Też dodawałem cebule,ale jak rybka ma  polerzeć dłużej niż tydzień zrezygnowałem z niej bo zaczeła się psuć.Pozdrawiam.


A sloik Ci sie "zamknal" ? I mowisz ze cebula sie psula?




zgłoś naruszenie
#124314
wysłano: 2010/07/28 22:15
Witam to coś nie tak było ze słoikiem...! moje rybki leżą aż mam na nie smaka! i jest ok.
Wiesz co! zanim cokolwiek będziesz wkładał do słoika najpierw sprawdź go!! w prosty sposób,nalej 1/3 zwykłej wody zakręć go i przechyl,jeżeli będzie się z niego lało to jest nie szczelny,można zmienić nakrętkę i sprawdzić czy będzie trzymał,jeżeli to samo to bierz inny słoik!



zgłoś naruszenie
#124392
wysłano: 2010/07/28 23:28
u mnie sie "zamknal" tzn wieczko jest wklesle :)



zgłoś naruszenie

Reklama




65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN


#124541
wysłano: 2010/07/29 15:12
To jest niemożliwe aby przez cebulę się zepsuły , moje stoją tydzień i są jak ta lala . To i kupne śledzie powinny się popsuć a także są smażone w zalewie z cebulą .



zgłoś naruszenie
#125475
wysłano: 2010/07/31 22:22
Witam.A oto mój przepis na zalewę octową do ryb którą mogę zasugerować "4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%,3-4 łyżki cukru,sól,ziele angielskie,listek laurowy,cebula oraz do słoika włożyć pokrojoną w plastry marchewkę).No i oczywiście usmażona rybka.Życzę smacznego.

Bardzo dobra zalewa słodko - kwaśna, marchewka ok. Kolega ma rację polecam. Cebula nie powinna się zepsuć przez około dwa tygodnie jeżeli słoik jest dobrze zamknięty. I tak się nie zepsuje, ale po dłuższym czasie daje niepożądany posmak. Ja osobiście uważam, że bez cebulki to kicha. Jeżeli ryba ma postać dłużej w chłodnym to po kilku dniach już po zamarynowaniu trzeba przełożyć rybę bez cebuli do innego naczynia. Pozdrawiam.




zgłoś naruszenie
#125478
wysłano: 2010/07/31 22:26


Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam



zgłoś naruszenie
#125842
wysłano: 2010/08/01 23:10


no koledzy przepisy na rybke w zalewie macie bardzo dobre musze wyprobowac bo dawno takiej rybki nie jadlem kidys moj ojciec robil byly rewelacja


zgłoś naruszenie
#125895
wysłano: 2010/08/02 09:58
Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.





zgłoś naruszenie
#128491
wysłano: 2010/08/08 20:30
Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.


Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową.




zgłoś naruszenie
#129520
wysłano: 2010/08/12 10:38
Moja Babcia zalewa rybki gorącą zalewą octową z tymi listkami itp. mocno zakręca i przewraca zakrętką do dołu. Niech postoją tak sobie aż się zawekują i tak zrobione to i do wigilii mogą stać. Pozdrawiam

Potwierdzam, gdyż zapomniałem dodać wcześniej, tylko gorącą zalewą zalewamy no i do góry dnem i po kłopocie. Babcie to jednak skarb, mnie moja też tego uczyła.


Chciałbym uściślić jeszcze bardziej tzn.zalewamy "gorące rybki" takie aby można tylko było włożyć je do słoika - gorącą zalewą octową
.


No i mamy gotowy świetny przepis. rzeczywiście rybki powinny być co najmniej ciepłe. Pozdrawiam smakoszy tych od filetów i tych od ościstych.





zgłoś naruszenie

 

#131429
wysłano: 2010/08/18 19:23
witam. ja na litr wody dodaje 250ml octu, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, cebule i trochę czosnku dla smaku. po trzech dniach rybki są gotowe do spożycia życzę smacznego


zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


Google