Wędzenie ryb - forum przepisy kulinarne przyrządzanie wedkuje.pl

wedkuje

utworzono: 2010/06/20 10:50

Wędzenie ryb



Ma ktoś doświadczenie w wędzeniu ryb ? Ile soli na 1 litr wody do solanki i ile powinny w tym roztworze leżeć rybki ?Dodawać jakieś przyprawy ?ile  powinny się wędzić powiedzmy 1 kg leszcze



zgłoś naruszenie
#111600
wysłano: 2010/06/20 11:30


Osobiście polecam skorzystanie z "kolegi" Google, tam znajdziesz porady na każdą niemal rybę do wedzenia, łącznie z przepisami i czasem wędzenia. Bo dużo zależy od samej wędzarni, gatunku ryby i drzewa jakim wędzisz. Smacznego.


zgłoś naruszenie


#112041
wysłano: 2010/06/21 16:39
Solanka ?   wpakowałem ostatnio ryby do soli ( po prostu przysypalem solą) na jakieś 4-5 godzin. Sół pięknie wyciąga wodę z mięsa. Później tylko delikatnie opłukałem i do wędzarni. Czas wędzenia to jakieś 8 h przy 45 stopniach C ( przez pierwszą godzinę 60 stopni). Dym oczywiscie z drewna olchowego. 


zgłoś naruszenie
#112055
wysłano: 2010/06/21 17:15
Do Mastiff Może zlikwidujemy dział na forum porady przecież wszystkiego można się dowiedzieć od kolegi Google
jurekschroda dzięki ja słyszałem że robią solankę 4 szklanki soli na 5 litrów wody plus 2 szklanki cukru ziele i liść laurowy czy leszcz z takiej mikstury jest dobry nie wiem
Może jednak ma   ktoś sprawdzony sposób na uwędzenie  pysznego leszcza



zgłoś naruszenie
#112284
wysłano: 2010/06/22 01:20
Nigdy nie moczę ryby,lekko solę przed wędzeniem.leszcza kroję w dzwonka,które rozkrawam wzdłuż kręgosłupa,takie kawałki najszybciej się wędzi ja trzymam rybę ok. 17min.Nie zapomnij na trociny nasypać ok.1łyżeczkę cukru żeby ryba nie była gorzka.Powodzenia i smacznego



zgłoś naruszenie

Reklama

#112292
wysłano: 2010/06/22 08:17


ja tylko nacieram rybę sola i przyprawami. a wedze to zależny od wielkosci czasem nawet 1. 5 h   ale ja do wedzenia uzywam grilla i dzewa z wisni oraz galazek z lisciami



zgłoś naruszenie
#112306
wysłano: 2010/06/22 09:36
Ja natomiast słyszałem i w ślad za tym zastosowałem metodę na zrobienie solanki polegającą na takim zasoleniu wody aby surowe jajko unosiło sie na powierzchni. Ryby jakie wędziłem to były sumy - spore 20 - 30 kg pokrojone w tuszki takie po ok. 30 dkg następnie w siatkę (taką jak się wędzi szynkę czy baleron) i do w/w solanki na całą noc bez zadnych dodatkowych przypraw. Samo wędzenie trwało ok. 3 godz co i tak wydawało się wiecznością.


zgłoś naruszenie
#112309
wysłano: 2010/06/22 09:43


Ja natomiast słyszałem i w ślad za tym zastosowałem metodę na zrobienie solanki polegającą na takim zasoleniu wody aby surowe jajko unosiło sie na powierzchni. Ryby jakie wędziłem to były sumy - spore 20 - 30 kg pokrojone w tuszki takie po ok. 30 dkg następnie w siatkę (taką jak się wędzi szynkę czy baleron) i do w/w solanki na całą noc bez zadnych dodatkowych przypraw. Samo wędzenie trwało ok. 3 godz co i tak wydawało się wiecznością.



w ten sposób wędziłeś tylko ryby tłuste ?



zgłoś naruszenie
#112314
wysłano: 2010/06/22 09:51
Zdecydowanie tłuste takie właśnie jak spory sum. Próbowałem w ten sam sposób z beloną ale nie bardzo skutecznie.


zgłoś naruszenie
#112314
wysłano: 2010/06/22 09:51
#112316
wysłano: 2010/06/22 09:54


aha bo ja najczescie wędzę płocie pstragi szczupaki i leszcze czasami okon i szczupak a z takimi tłustymi oprócz dużego leszcza to nie próbowałem ale po tym co piszesz to chyba coś p[okombinuje



zgłoś naruszenie

Reklama


Latarka kątowa MFH - czarna

Latarka kątowa MFH - czarna - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Wojskowa latarka kątowa w całości wykonana jest z polimeru. Z tyłu zamontowany jest zaczep, umożliwiający przypięcie latarki do pasa, szelek itp. Zasilana jest bateriami R20.   &n

cena: 20,00 PLN


#112338
wysłano: 2010/06/22 11:16


Do Mastiff Może zlikwidujemy dział na forum porady przecież wszystkiego można się dowiedzieć od kolegi Google


Kol.@swiezy, myślę, żę swój cynizm możesz sobie zachować dla siebie. Oprócz rad kolegów na forum (bo takie zawsze będą), lepszych i gorszych, wiele rad, przepisów, sposobów można znaleźć WŁAŚNIE na Google, a jak Ci to kolego nie odpowiada (albo nie potrafisz ), to nie szukaj. Ale w internecie możesz znaleźć tego duzo więcej (przekonaj się sam) dla KONKRETNIE swojego modelu wędzarni, bo nie napisałeś jakim paleniskiem i piecem dysponujesz, więc nie zachowuj sie jak panisko czekające na "chłopców" z radami, z których sobie jedną, czy dwie wybierzesz. Zamiarem moim było udzielenie Ci pomocy w Twoim problemie, a jednym z pomysłów na znalezienie sposobów wędzenia ryb, jest internetowa wyszukiwarka Google, co niejednokrotnie wielu osobom bardzo pomogła, pomimo starań i rad kolegów na tym forum.  







zgłoś naruszenie
#112446
wysłano: 2010/06/22 18:49
moim zdaniem najlepiej jest bez zadnej solanki. posolic i do wedzenia na ok.20 min i gotowe.



zgłoś naruszenie
#112561
wysłano: 2010/06/22 21:16
 Mastiff bez urazu ale na pytanie do pana google Wędzenie leszcza na ciepło dostajesz około 635 stron do przejrzenia to nie lepiej zapytać kolegów z portalu o radę    ?
Wędzę w dużej beczce z doczepionym paleniskiem 1,5 metra .Raczej wędzenie na ciepło używam drewna dębowego ale suchego .Mam problem z byt dużą temperaturą  i czasem mi spadają ryby .Solanki której używam słona na smak ryby wchodzą niedosolone .Często jadam leszcza wędzonego z marketu i z przykrością stwierdzam że smakują  lepiej niż moje .Dlatego pytam o rade .Pozdrawiam i czekam na dalsze receptury



zgłoś naruszenie
#112582
wysłano: 2010/06/22 21:31


 Mastiff bez urazu ale na pytanie do pana google Wędzenie leszcza na ciepło dostajesz około 635 stron do przejrzenia to nie lepiej zapytać kolegów z portalu o radę    ?
Wędzę w dużej beczce z doczepionym paleniskiem 1,5 metra .Raczej wędzenie na ciepło używam drewna dębowego ale suchego .Mam problem z byt dużą temperaturą  i czasem mi spadają ryby .Solanki której używam słona na smak ryby wchodzą niedosolone .Często jadam leszcza wędzonego z marketu i z przykrością stwierdzam że smakują  lepiej niż moje .Dlatego pytam o rade .Pozdrawiam i czekam na dalsze receptury

Jeśli temperatura Ci "zrzuca" ryby i wędzisz dębiną, to sprawa jest jasna. Dąb (a zwłaszcza suchy) jest jednym z najbardziej kalorycznych drzew w palenisku, daję ogromną temperaturę (używało sie go nawet do topienia srebra w złotnictwie) i druga rzecz, to do takiego opału masz za krótkie palenisko. Dym jest za gorący i rybe gotuje na parze. Zmień drewno na owocowe, ale bez kory bo ryba będzie gorzka, wydłuż palenisko o ok. 50 cm (jeśli masz kanałowe to mały problem), dym będzie chłodniejszy ale bardziej intensywny (gęsty) i aromatyczny, a tym samym lepsza ryba. 








zgłoś naruszenie
#112613
wysłano: 2010/06/22 22:00
Właśnie się zastanawiam nad wydłużenie paleniska  moczę też drzewo przed paleniem ale i tak sie jara za bardzo a  innego nie mam  .  Problem z soleniem pozostaje czytałem że można nacierać ryby czosnkiem  albo użyć granulowanego do zalewy .Niektórzy dodają też przyprawy typu gotowe mieszanki nie wiem czy sa wskazane .Chcę wędzić ryby powyżej 2 kilo nie wiem czy da sie w całości ?



zgłoś naruszenie
#112623
wysłano: 2010/06/22 22:17


Właśnie się zastanawiam nad wydłużenie paleniska  moczę też drzewo przed paleniem ale i tak sie jara za bardzo a  innego nie mam  .  Problem z soleniem pozostaje czytałem że można nacierać ryby czosnkiem  albo użyć granulowanego do zalewy .Niektórzy dodają też przyprawy typu gotowe mieszanki nie wiem czy sa wskazane .Chcę wędzić ryby powyżej 2 kilo nie wiem czy da sie w całości ?

Aaaaaaaaaaaaa, i tu jest pies pogrzebany! Moczysz drzewo! Więc nie wędzisz ryb dymem, tylko gotujesz gorąca parą. 

1) Dąb-duża temperatura

2) Mokry dąb- gorąca para

3) Krótkie palenisko 

= ugotowane ryby spadające z prętów.

Granulowany czosnek się zbryluje jak wejdzie w szparki ryby i ryba będzie gorzka, TYLKO świeży, dobrze, drobno posiekany. Ryby powyżej 2 kilo juz sa za duże, będą przy głowie półsurowe, trzeba dzielić na kilka kawałków. Najlepsze są takie części do 0,5 kg góra.






zgłoś naruszenie
#112626
wysłano: 2010/06/22 22:24
Mastiff Każda rada dobra dzięki następnym razem będę mądrzejszy ale myślisz że lepsze drewno suche czy świeże które wolniej się pali  no i chyba więcej dymu .No i co z soleniem raz jak nacierałem solą wyszły za słone tym razem lekko nie słone   



zgłoś naruszenie
#112661
wysłano: 2010/06/22 22:45


Mastiff Każda rada dobra dzięki następnym razem będę mądrzejszy ale myślisz że lepsze drewno suche czy świeże które wolniej się pali  no i chyba więcej dymu .No i co z soleniem raz jak nacierałem solą wyszły za słone tym razem lekko nie słone 

Pewnie że świeże! TYLKO! Rozpalasz i rozgrzewasz wedzarnię suchym , a wedzisz świeżym! Zasyp solą, zostaw w chłodnym, zamkniętym miejscu (lodówka) na kilka godzin, potem wypłucz to i włóż do solanki na kilkanaście godzin, a potem do rozgrzanej wędzarni. Przyprawy wal ile sie da do solanki. Nie doprowadzaj w palenisku do dużych płomieni.  






zgłoś naruszenie
#113523
wysłano: 2010/06/25 00:03
Witam! miałem podobne problemy! odradzam dębinę, lepsza jest do wędlin. Zalecam zmniejszyć płomień w palenisku przez dozowanie drewna i pilnowanie by płomień nie był zbyt mocny, idea jest w dymie oczywiście potrzeba więcej czasu, ale nagrodą będzie wyśmienity smak świeżej wędzonej rybki / najlepsza jest olcha, niezły jest orzech - delikatny oraz drewno drzew owocowych , osobiście mieszam olchę 50-70% -reszta inne drewno/



zgłoś naruszenie
#114767
wysłano: 2010/06/29 12:14


tylko olcha wisnia i gruszka dodatkowo do zaru wrzucam liście wisni i gruszki. oraz zioła



zgłoś naruszenie
#123440
wysłano: 2010/07/26 23:16
a drewna jakiedo użyć do wedzeniatak jak do miesa osinowego?czy olchy  jak mógł bym prosic o podpowiedz?


zgłoś naruszenie
#124719
wysłano: 2010/07/29 21:07
wisnie kiedyś do wedlin uzylem spoko owoce jałowca a wedzarke to z beczki zojciec zrobił nakrył kocem i wedziło sie ładnie.


zgłoś naruszenie
#129454
wysłano: 2010/08/11 23:00
Ja polecam stronkę http://wedlinydomowe.pl jest tam dużo podpowiedzi na temat wędzenia ryb i nie tylko.Niektóre pomysły już wypróbowałem i polecam...



zgłoś naruszenie
#129526
wysłano: 2010/08/12 10:54
Ja polecam stronkę http://wedlinydomowe.pl jest tam dużo podpowiedzi na temat wędzenia ryb i nie tylko.Niektóre pomysły już wypróbowałem i polecam...

Kolega Menrys podał adres wspaniałej strony. Panowie kulinarni, warto zajrzeć - kompendium wiedzy na temat wędzenia. Uciekam teraz z forum i zagłębiam się w tej lekturze. Pozdrawiam, szczególnie kolegę Menrysa.



zgłoś naruszenie
#298995
wysłano: 2011/06/27 22:21

Drodzy koledzy podam wam super przepis na solanke uniwersalną do ryb i miesa.Jest to przepis stary jak świat mojego wuja ktury stosuje do solenia. 1 szklanka soli kamiennej,1/2 szklanki soli peklowej, 5 l wody, pieprz 10 kulek, ziele angielskie 5 kulek, listek laurowy 5 szt,czosnek 5-7 ząbków. Do ryb bez czosnku.Ryby pekluje 24 lub 48 godz zależy jakie duże a mięso musi być 7 dni. Smacznego!




zgłoś naruszenie
#308263
wysłano: 2011/07/14 20:01
Ma ktoś doświadczenie w wędzeniu ryb ? Ile soli na 1 litr wody do solanki i ile powinny w tym roztworze leżeć rybki ?Dodawać jakieś przyprawy ?ile  powinny się wędzić powiedzmy 1 kg leszcze

wystarczy zasolić na noc i gotowe a taki kilogramowy leszcz będzie się wędzić jak każda ryba 2 lub 3 godziny



zgłoś naruszenie






strona główna forum


Google