» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Wędzenie pstrąga - pstrąg wędzony - sposób prosty


Ja najbardziej preferuję ryby wędzone słodkowodne.I tak w/g mnie najsmaczniejszą rybą wędzoną jest niezaprzeczalnie karp.Aby wędzić ryby,należy dysponować wędzarką,wyposażoną w siatkę poziomą o oczkach ok.2 cm 2.Do wędzenia używam drewna następujących gatunków:olchy,dzikiej czereśni i wszystkich drzew owocowych oprócz orzecha.
Ryby patroszę pozostawiając koniecznie głowę,wcześniej usuwając oczy i  skrzela.Następnie
w wiaderku układam warstwami soląc obficie/ na biało/.Na drugi dzień rozpalam wędzarkę i nagrzewam ,wcześniej należy z drzewa do wędzenia zdjąć korę / kora powoduje gorzki smak i brudzi ryby sadzą/.Następnie płuczę ryby z soli usuwając śluz.Ryby w wędzarce ustawiam na rozchylonym brzuchu na siatce i paląc w wędzarce suszę ok.1/2 godziny,aż ryby osiągną matowość.Następnie zamykam wędzarkę i wędzę na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Tak można wędzić i inne gatunki ryb,a nawet morskie kupione w sklepach.Pozdrawiam i życzę smacznego.

 


zgłoś naruszenie
#75490
wysłano: 2010/02/15 20:16
Bardzo prosty sposób na pewno wypróbuję. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wędzenia ryb słodkowodnych ,a że nie lubię komplikacji i udziwnień to ten przepis mi bardzo odpowiada. Zobaczymy jak będą smakować własnoręcznie uwędzone . Pozdrawiam!   



zgłoś naruszenie
#75497
wysłano: 2010/02/15 20:38

sposób naprawde prosty - ale takie są najlepsze :) polecam własnorecznie uwędzonego śledzia (tylko koniecznie musi być świeży) no i oczywiście uwędżcie Panowie kurczka (palce lizać) już sie nie moge doczekać wiosny

Pozdrawiam




zgłoś naruszenie
#75537
wysłano: 2010/02/15 22:15
To ciekawe! Pierwszy raz spotykam się z opinią, że najsmaczniejszą rybą wędzoną jest karp. Najczęściej słyszało się o węgorzach, pstrągach, łososiach, sumikach. No, ale warto spróbować i odkryć nowy smak. Pozdrawiam!



zgłoś naruszenie
#75553
wysłano: 2010/02/15 22:46

Ciekawy sposób . Ja wędzę Leszcze bo są znakomite wędzone , a zwłaszcza natarte i poprzetykane czosnkiem . Z ryb słodkowodnych to jeszcze słyszałem że Brzanę , Suma  można wędzić ale o karpiach to nie wiedziałem .




zgłoś naruszenie
#75717
wysłano: 2010/02/16 19:29
Czosnek Kaziu powiadasz? To nieodłączny element kuchni wschodniej. Zawiera fitoncydy - związki chemiczne działające bakteriobójczo, wiec warto spożywać w czasie infekcji. Ma poza tym jeszcze jedną zaletę - odstrasza wampiry. Dlatego w piosence A. Rosiewicza pt. "W Lubartowie" był  taki fragment: 'Rano, w zimę i na wiosnę, wszyscy chętnie jedzą czosnek..."



zgłoś naruszenie

Reklama

#76068
wysłano: 2010/02/18 04:04
Witam-bardzo ciekawy zposób.



zgłoś naruszenie
#76079
wysłano: 2010/02/18 08:40
Podoba mi się prostota tego przepisu. Muszę koniecznie sam wypróbować. Wędzarke mam, drewno olszowe też, tylko wiosny  nie widać :-) Pozdrawiam!



zgłoś naruszenie
#76290
wysłano: 2010/02/18 22:10
Dwa pytania do tego sposobu. W wedzarni własnej roboty z kumplem wędzimy mięsko.(paluchy lizać z kg szynki surowej wychodzi nam 70 80 dkg a w sklepie 2 kg),słyszałem od znawców tematu,że w wędzarni mięsnej nie wędzi się ryb.Czy to prawda?(od dawna chcemy popróbować) Drugie pytanie,czy wędzisz na przemian zimnym i ciepłym dymem (wymieniane kolejności przypadkowe),a i jeszcze jedno czy jednodniowe leżakowanie to wystarczający czas,a może lepiej zrobić zalewę,a nie sypać solą.Pozdrawiam



zgłoś naruszenie
#76461
wysłano: 2010/02/19 17:33
do wędzenia ryb i mięs używam tej samej wędzarni murowanej.Nie wędzę zimnym dymem,lecz od razu ciepłym.Nie używam solanki,lecz solę jak wspomniałem na" biało",gdyż na drugi dzień płuczę i wraz z solą schodzi śluz,Ryby wtedy są jednolicie posolone.Pozdrawiam i smacznego życzę !



zgłoś naruszenie

Reklama




Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845

Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845 Kolekcja toreb, pokrowców do wędzisk, chlebaków - nawiązująca do starych, tradycyjnych wzorów. Pokrowiec TR na siatki 45 cm, średnica: 45 cm.

cena: 41,00 PLN


#77841
wysłano: 2010/02/24 11:08
A powiedz kolego jak to robic gdy mam wędzarkę otwarta czyli z beczki?



zgłoś naruszenie
#77874
wysłano: 2010/02/24 15:24
 Każdy prosty sposób jest dobry, oby wiosna przyszła jak najszybciej, bo ja również mam zamiar wyprubować ten przepis. Na działce mam beczkę, i aby ją zamknąć, poprostu przykrywam górę mokrym jutowym. Pozdrawiam.



zgłoś naruszenie
#87023
wysłano: 2010/03/31 11:26
ja stosuje do wedzenia grilla. przeczytałem o tym ww. i jest to swietny sposub rospalam grila uzywam kawalkow wisni i olchy. klade ruszt i rybki przykrywam lniana szmatka i polewam woda co jakis czas polecam

Podaj więcej szczegółów...



zgłoś naruszenie
#87544
wysłano: 2010/04/02 12:26
Ja też mam wędzarke metalową o700mm i spokjnie wędze mięsa i ryby w tym karpie takie2 -3kg pokrojone w dzwonko moczone w solance 1 dobę następnie natarte przyprawą do ryb Kamis ma lekką nutę czosnku .W ciepłym dymie około 2 godz.Pycha palce lizać



zgłoś naruszenie
#87545
wysłano: 2010/04/02 12:28
Witam kolega ma racje karp wedzony palce lizac warto spróbować



zgłoś naruszenie
#87566
wysłano: 2010/04/02 14:31
Dla mnie na pierwszym miejscu są ryby łososiowate,oraz węgorz.Przepyszne są leszcze ale takie powyżej 3kg.Raz uwędziłem szczupaka,mi smakował.A gdy łowie na fiordach to makrelki są najlepsze do wędzenia.



zgłoś naruszenie

 

12&helip; ostatnia

strona główna forum


Google