Wędzenie pstrąga - pstrąg wędzony - sposób prosty

Ja najbardziej preferuję ryby wędzone słodkowodne.I tak w/g mnie najsmaczniejszą rybą wędzoną jest niezaprzeczalnie karp.Aby wędzić ryby,należy dysponować wędzarką,wyposażoną w siatkę poziomą o oczkach ok.2 cm 2.Do wędzenia używam drewna następujących gatunków:olchy,dzikiej czereśni i wszystkich drzew owocowych oprócz orzecha.
Ryby patroszę pozostawiając koniecznie głowę,wcześniej usuwając oczy i  skrzela.Następnie
w wiaderku układam warstwami soląc obficie/ na biało/.Na drugi dzień rozpalam wędzarkę i nagrzewam ,wcześniej należy z drzewa do wędzenia zdjąć korę / kora powoduje gorzki smak i brudzi ryby sadzą/.Następnie płuczę ryby z soli usuwając śluz.Ryby w wędzarce ustawiam na rozchylonym brzuchu na siatce i paląc w wędzarce suszę ok.1/2 godziny,aż ryby osiągną matowość.Następnie zamykam wędzarkę i wędzę na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Tak można wędzić i inne gatunki ryb,a nawet morskie kupione w sklepach.Pozdrawiam i życzę smacznego.
krzysztof anczewski
anczu
(2010/02/15 20:16) 0

Bardzo prosty sposób na pewno wypróbuję. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wędzenia ryb słodkowodnych ,a że nie lubię komplikacji i udziwnień to ten przepis mi bardzo odpowiada. Zobaczymy jak będą smakować własnoręcznie uwędzone . Pozdrawiam!   

Aleksander Kiczka
Olek
(2010/02/15 20:38) 0

sposób naprawde prosty - ale takie są najlepsze :) polecam własnorecznie uwędzonego śledzia (tylko koniecznie musi być świeży) no i oczywiście uwędżcie Panowie kurczka (palce lizać) już sie nie moge doczekać wiosny

Pozdrawiam

Janusz Groszek
Waldi Fish
(2010/02/15 22:15) 0

To ciekawe! Pierwszy raz spotykam się z opinią, że najsmaczniejszą rybą wędzoną jest karp. Najczęściej słyszało się o węgorzach, pstrągach, łososiach, sumikach. No, ale warto spróbować i odkryć nowy smak. Pozdrawiam!

Kazimierz Lipiec
kazik
(2010/02/15 22:46) 0

Janusz Groszek
Waldi Fish
(2010/02/16 19:29) 0

Czosnek Kaziu powiadasz? To nieodłączny element kuchni wschodniej. Zawiera fitoncydy - związki chemiczne działające bakteriobójczo, wiec warto spożywać w czasie infekcji. Ma poza tym jeszcze jedną zaletę - odstrasza wampiry. Dlatego w piosence A. Rosiewicza pt. "W Lubartowie" był  taki fragment: 'Rano, w zimę i na wiosnę, wszyscy chętnie jedzą czosnek..."

Edward Krzyżowski
edzywiec
(2010/02/18 04:04) 0

Witam-bardzo ciekawy zposób.

Marek Zajdel
coralgol73
(2010/02/18 08:40) 0

Podoba mi się prostota tego przepisu. Muszę koniecznie sam wypróbować. Wędzarke mam, drewno olszowe też, tylko wiosny  nie widać :-) Pozdrawiam!

marcin konarzewski
mar83
(2010/02/18 22:10) 0

Dwa pytania do tego sposobu. W wedzarni własnej roboty z kumplem wędzimy mięsko.(paluchy lizać z kg szynki surowej wychodzi nam 70 80 dkg a w sklepie 2 kg),słyszałem od znawców tematu,że w wędzarni mięsnej nie wędzi się ryb.Czy to prawda?(od dawna chcemy popróbować) Drugie pytanie,czy wędzisz na przemian zimnym i ciepłym dymem (wymieniane kolejności przypadkowe),a i jeszcze jedno czy jednodniowe leżakowanie to wystarczający czas,a może lepiej zrobić zalewę,a nie sypać solą.Pozdrawiam

kazimierz szyk
kadettauto
(2010/02/19 17:33) 0

do wędzenia ryb i mięs używam tej samej wędzarni murowanej.Nie wędzę zimnym dymem,lecz od razu ciepłym.Nie używam solanki,lecz solę jak wspomniałem na" biało",gdyż na drugi dzień płuczę i wraz z solą schodzi śluz,Ryby wtedy są jednolicie posolone.Pozdrawiam i smacznego życzę !

Grzegorz Lewkowicz
grzegorz1974
(2010/02/24 11:08) 0

A powiedz kolego jak to robic gdy mam wędzarkę otwarta czyli z beczki?

Arnold Ranoszek
kowal42
(2010/02/24 15:24) 0

 Każdy prosty sposób jest dobry, oby wiosna przyszła jak najszybciej, bo ja również mam zamiar wyprubować ten przepis. Na działce mam beczkę, i aby ją zamknąć, poprostu przykrywam górę mokrym jutowym. Pozdrawiam.

Szara  Mysz
szaramysz
(2010/03/31 11:26) 0

ja stosuje do wedzenia grilla. przeczytałem o tym ww. i jest to swietny sposub rospalam grila uzywam kawalkow wisni i olchy. klade ruszt i rybki przykrywam lniana szmatka i polewam woda co jakis czas polecam

Podaj więcej szczegółów...

Zdzisław Szkolak
puszek
(2010/04/02 12:26) 0

Ja też mam wędzarke metalową o700mm i spokjnie wędze mięsa i ryby w tym karpie takie2 -3kg pokrojone w dzwonko moczone w solance 1 dobę następnie natarte przyprawą do ryb Kamis ma lekką nutę czosnku .W ciepłym dymie około 2 godz.Pycha palce lizać

Radosław Wróblewski
wrobelek76-76
(2010/04/02 12:28) 0

Witam kolega ma racje karp wedzony palce lizac warto spróbować

Ireneusz Zyga
irek z
(2010/04/02 14:31) 0

Dla mnie na pierwszym miejscu są ryby łososiowate,oraz węgorz.Przepyszne są leszcze ale takie powyżej 3kg.Raz uwędziłem szczupaka,mi smakował.A gdy łowie na fiordach to makrelki są najlepsze do wędzenia.