» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Sumik kar這waty - byczek


Jak wiemy byczek jest traktowany jako szkodnik i na pewno ka盥y mia z nim do czynienia.
W regulaminie pisze : ,, ......sumika kar這watego po z這wieniu nie nale篡 wypuszcza do 這wiska, w kt鏎ym je z這wiono, ani do innych w鏚 "" , oczywi軼ie w regulaminie jest wspomniane jeszcze o innych gatunkach ale mi chodzi tylko o byczka.
I w tym momencie nasuwaj si moje pytania do was.

Co robicie z t ryb ?
Je磧i j zabieracie to jak j patroszycie i czy軼icie ?

Z g鏎y dzi瘯uj za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

 

Podgl康 zdj耩 na forum dost瘼ny jest tylko dla zalogowanych u篡tkownik闚.

za堯 konto lub zaloguj si


zg這 naruszenie
#168254
wys豉no: 2010/11/25 10:28
sumiki kar這wate s bardzo smaczne - nieco problemu sprawia mi oprucie go ze sk鏎y ale warto - co ciekawe - jeszcze na patelni potrafi skaka



zg這 naruszenie
#168265
wys豉no: 2010/11/25 10:50
Jak wiemy byczek jest traktowany jako szkodnik i na pewno ka盥y mia z nim do czynienia. niestety racji nie masz byczka u mnie niema nie widzia貫m go na 篡wo  jak by by造 to napewno bym wyko篡stywa je kulinarne walory bo tak jak mastif pisze mi瘰o podobno super nigdy za nie zat逝k bym go tak po prostu by go wyrzuci takie zachowania s dla mnie troch chore  a wiem 瞠 tak si dzieje np z jazgarzami ....



zg這 naruszenie
#168288
wys豉no: 2010/11/25 11:49
Jak wiemy byczek jest traktowany jako szkodnik i na pewno ka盥y mia z nim do czynienia. niestety racji nie masz byczka u mnie niema nie widzia貫m go na 篡wo  jak by by造 to napewno bym wyko篡stywa je kulinarne walory bo tak jak mastif pisze mi瘰o podobno super nigdy za nie zat逝k bym go tak po prostu by go wyrzuci takie zachowania s dla mnie troch chore  a wiem 瞠 tak si dzieje np z jazgarzami ....

U mnie tez ta ryba jest na wymarciu. Kiedys rzeczywiscie bylo tego sporo. Obecnie ze swieczka szukac bajorek w ktorych te ryby wystepuja.
PZW zakazuje wypuszczac zlowione rybki. Tyle ze nie pisze co dalej z nimi robic. W przypadku wiekszych rybek od biedy mozna zjesc albo dac komus kto bedzie chcial sie z tym bawic.
A co z rybkami wielkosci 10 cm ?. Zdarzylo mi sie kilka lat temu trafic na takie bajorko gdzie braly tylko takie rybki. Bylem z rodzina na grill'u. Szczerze mowiac nie wiedzialem ze musze te ryby zabijac. A nawet gdybym wiedzial i tak bym tego nie zrobil. Siedzial przy mnie sistrzniec. Mial okolo 4 lata. Co mialem mu powiedziec wyrzucajac rybe w krzaki ?. Ze sa gorsze i lepsze zwierzeta.? Raczej nalezaloby mu powiedziec ze ludzie dziela sie na idiotow i tych normalnych. Idioci to Ci ktorzy doprowadzili do takiej sytuacji.





zg這 naruszenie
#168316
wys豉no: 2010/11/25 14:00
Jak wiemy byczek jest traktowany jako szkodnik i na pewno ka盥y mia z nim do czynienia. niestety racji nie masz byczka u mnie niema nie widzia貫m go na 篡wo  jak by by造 to napewno bym wyko篡stywa je kulinarne walory bo tak jak mastif pisze mi瘰o podobno super nigdy za nie zat逝k bym go tak po prostu by go wyrzuci takie zachowania s dla mnie troch chore  a wiem 瞠 tak si dzieje np z jazgarzami ....

U mnie tez ta ryba jest na wymarciu. Kiedys rzeczywiscie bylo tego sporo. Obecnie ze swieczka szukac bajorek w ktorych te ryby wystepuja.
PZW zakazuje wypuszczac zlowione rybki. Tyle ze nie pisze co dalej z nimi robic. W przypadku wiekszych rybek od biedy mozna zjesc albo dac komus kto bedzie chcial sie z tym bawic.
A co z rybkami wielkosci 10 cm ?. Zdarzylo mi sie kilka lat temu trafic na takie bajorko gdzie braly tylko takie rybki. Bylem z rodzina na grill'u. Szczerze mowiac nie wiedzialem ze musze te ryby zabijac. A nawet gdybym wiedzial i tak bym tego nie zrobil. Siedzial przy mnie sistrzniec. Mial okolo 4 lata. Co mialem mu powiedziec wyrzucajac rybe w krzaki ?. Ze sa gorsze i lepsze zwierzeta.? Raczej nalezaloby mu powiedziec ze ludzie dziela sie na idiotow i tych normalnych. Idioci to Ci ktorzy doprowadzili do takiej sytuacji.


I tutaj si z tob zgodz, mogli napisa co dalej robi z ta ryb.




zg這 naruszenie

Reklama

#168320
wys豉no: 2010/11/25 14:08
W takim razie jak ta ryba jest na wymarciu to czemu jest zakaz wypuszczania jej z powrotem  do 這wiska. Mia貫m do czynienia z t ryb wiele razy i powiem ze jest to ciekawa ryba ale nigdy nie wiedzia貫m do ko鎍a co z ni robi bo jak wspomnia貫m w temacie ta ryba jest traktowana jako szkodnik no a trudno 瞠by zabija i wrzuca w krzaki. I jeszcze ma貫 sprostowanie do tematu, by貫m pewny 瞠 przynajmniej raz kto z豉pa t ryb.



zg這 naruszenie
#168330
wys豉no: 2010/11/25 14:40
U mnie tez ta ryba jest na wymarciu. Kiedys rzeczywiscie bylo tego sporo.- czytaj帷 te zdanie paw豉z domy郵am sie ze kolega pawe透 pisa tu o jazgarzu co by這 raczej proste do wydedukowania i jazgarz nie jest obcym gatunkiem   nie jest chwastem jest zato podstawowym pokarmem np sanda堯w



zg這 naruszenie
#168350
wys豉no: 2010/11/25 15:31
Nie. Myslalem o sumiku karlowatym. Lowilem te rybki jako mlody chlopak w roznego rodzaju bajorkach czy stawach. Kiedys bylo tego naprawde sporo. Ostatni raz lowilem te rybki kilka lat temu (jak pisalem mialy niewiele ponad 10 cm). Bylem swiadkiem zlowienia w Pilicy takiego pod 40 cm. Ale to wieki temu. Wierz mi ze potrafie odroznic byczka od malego suma, a tym bardziej od jazgarza.
A co do jazgarza to np. w Zalewie Sulejowskim podzielil los "byczka" w bajorkach. Co prawda z lodu tepia jeszcze te rybki, ale zlowienie tego latem na splawik graniczy z cudem. A w latach 80 strach bylo wrzucic robaka do wody :).



zg這 naruszenie
#168614
wys豉no: 2010/11/25 22:41
generalnie to najlepszym wyjsciem to palka w leb i wtedy w krzaki.
Dlaczego? Trudno winic to stworzenie za to, ze chce przezyc
Trudno tez winic wedkarzy, ze nie chca stworzen wyzerajacych wszystko co tylko sie da wlacznie z ikra ryb cenniejszych gatunkow.
Wrzucanie ot tak po prostu w krzaki jest niehumanitarne, te stworzenia potrafia przezyc podobno kilkanascie godzin poza woda. Kto z nas chcialby byc podduszany przez caly dzien?

U mnie tez nie ma jeziorka, gdzie wystepuja. Moze i dobrze, moze i zle, ale slyszalem, ze nie da sie wtedy nic innego lapac, bo nie dopuszczaja innych ryb do pokarmu.



zg這 naruszenie

Reklama




Pokrowiec na siatk Jaxon UL-PO0845

Pokrowiec na siatk Jaxon UL-PO0845 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Pokrowiec na siatk Jaxon UL-PO0845 Kolekcja toreb, pokrowc闚 do w璠zisk, chlebak闚 - nawi您uj帷a do starych, tradycyjnych wzor闚. Pokrowiec TR na siatki 45 cm, 鈔ednica: 45 cm.

cena: 41,00 PLN


#168646
wys豉no: 2010/11/26 10:09
W takim razie jak ta ryba jest na wymarciu to czemu jest zakaz wypuszczania jej z powrotem  do 這wiska. Mia貫m do czynienia z t ryb wiele razy i powiem ze jest to ciekawa ryba ale nigdy nie wiedzia貫m do ko鎍a co z ni robi bo jak wspomnia貫m w temacie ta ryba jest traktowana jako szkodnik no a trudno 瞠by zabija i wrzuca w krzaki. I jeszcze ma貫 sprostowanie do tematu, by貫m pewny 瞠 przynajmniej raz kto z豉pa t ryb.

Sumik Kar這waty jest gatunkiem bardzo ekspansywnym i wy瞠ra ikr przez co ogranicza liczebno嗆 rodzimych gatunk闚.
Powie kto, 瞠 oko te wyjada ikr, jednak jego "dzia豉lno嗆" jest wpisana w ekosystem naszych w鏚 a sumika-niekoniecznie. Po prostu jest to przywleczony intruz. Ja si w jego kwestii trzymam regulaminu - ryb zabijam i wyrzucam.




zg這 naruszenie
#168656
wys豉no: 2010/11/26 11:02
Zapytam moze przewrotnie:
A czy dzialalnosc czlowieka jest wpisana w ekosystem ?.
Moze skoro tepimy sumiki, to moze by i tepic innych urzytkownikow wplywajacych negatywnie na ekosystem wod ?. Sami nie jestesmy lepsi niz te sumiki karlowate. Ale nam wolno bo my jestesmy Panami swiata, a kazdy inny to intruz ktory nam przeszkadza.

Napisalem ten post troche prowokacyjnie, ale wkurza mnie jak wyliczamy intruzow naszych wod (sumik, karp, wydra itp) ktorych trzeba sie pozbyc. Ale sami sobie nie mamy nic do zarzucenia. A tak naprawde to czlowiek jest winien degradacji srodowiska i np. tego ze sumik teraz plywa u nas w wodach. To czlowiek jest najwiekszym intruzem i nic tego nie zmieni.



zg這 naruszenie
#168662
wys豉no: 2010/11/26 11:44
Gwarantuje Ci, 瞠 nie znajdziesz na tym (ani 瘸dnym innym) forum ani jednego posta w kt鏎ym stwierdzam, 瞠 dzia豉lno嗆 cz這wieka jest w porz康ku.Wr璚z przeciwnie, uwa瘸m 瞠 wi瘯szego szkodnika ni cz這wiek nie ma ma tej planecie. Nie oznacza to jednak, 瞠 w trosce o 鈔odowisko naturalne pope軟i samob鎩stwo, wyt逝k連zy wcze郾iej wszystkich s御iad闚...

Obecno嗆 sumika jest wywo豉na w豉郾ie ludzk bezmy郵no軼i, likwidowanie za tego gatunku jest niczym wi璚ej jak naprawieniem tego karygodnego b喚du. Tyle.



zg這 naruszenie
#168878
wys豉no: 2010/11/26 19:34
Zgadzam si w zupe軟o軼i z moim przedm闚c. Sumik kar這waty jest gatunkiem introdukowanym z w鏚 Ameryki P馧nocnej, a poniewa w naszych wodach praktycznie nie ma naturalnych wrog闚, wi璚 rozmno篡 si znacznie wypieraj帷 inne gatunki. Cz這wiek pope軟i b陰d wprowadzaj帷 go w nasze wody i teraz stara si naprawi sw鎩 b陰d, wprowadzaj帷 przepisy maj帷e na celu zmniejszenie jego liczebno軼i. Stado sumik闚 potrafi wej嗆 w karmisko karpi i strosz帷 ostre promienie p貫tw nie dopuszcza tych ostatnich do pokarmu. Wyjadaj ikr innych gatunk闚 i wkr鏒ce staj si dominuj帷ym gatunkiem w zbiorniku wodnym. Co prawda, kilkakrotnie w璠kuj帷 na Mazurach nie uda這 mi si jeszcze z這wi 瘸dnego "byczka", co oznacza, 瞠 na szcz窷cie tam ich jeszcze nie ma, ale w pobliskiej rzece i jeziorach Polski Wschodniej jest on dominuj帷ym gatunkiem i najcz窷ciej 這wionym, a inne gatunki jest co raz trudniej z這wi, bo s wypierane przez tego p馧nocnoameryka雟kiego intruza.



zg這 naruszenie
#170604
wys豉no: 2010/11/30 14:01
Z tego co mi wiadomo to do europy sprowadzi je jaki niemiec. Mia造 by ryb tak cenion jak w豉郾ie w Ameryce poniewa zosta這 to ju wymienone 瞠 jest znakomiity w smaku, bez problemu prze篡je w trudnych warunkach, i mia spe軟ia jeszcze jeden warunek: mia rosn望 jak w Ameryce. Z pewno軼i by豚y bardziej ceniony  kiedy  bra造by nam osobniki po ok 1kg wagi. Niestety to nie wypali這. A co do przyz康zania  tej ryby to najprostrze usma瞠nie jej na oleju i palce liza


zg這 naruszenie

 

#170611
wys豉no: 2010/11/30 14:05
Pad這 jeszcze jedno pytanie co robi w璠karze z tymi rybami: cz窷 w璠karzy zabiera je do sma瞠nia, a druga cz窷 po prostu wyrzuca je za siebie, po kolku godzinach cz瘰to jeszcze s造cha ich miotanie si w m璚zarnich, dla tego mam pro軸 je郵i  nie zabieracie tych ryb to przed wyrzuceniem ich za siebie przynajmniej je zabijcie. Nie raz widzia貫m jak wcze郾ie rano przychodz na brzeg stawu lisy lub  przylatuj bociany i zbieraj te byczki


zg這 naruszenie
#170873
wys豉no: 2010/11/30 20:19
byczek to ryba wyst瘼uj帷a prawie wsz璠zie. w niekt鏎ych wodach jego populacja jest wi瘯sza a w niekt鏎ych mniejsza. cz瘰to 這wione byczki s ma造ch rozmiar闚 chocia mia貫m okazj cholowa byczki po 40 cm a raz podbiera貫m byczka 50cm!!! i to na pewno by byczek a nie ma造 sum tak jak wielu z was pomy郵a這. byczek bierze mo積a powiedzie na wszystko od robak闚 czerwonych, bia造ch, chru軼ik闚, ciasta, kukurydzy, przyn皻 sztucznych a po 篡wca. z moich do鈍iadcze ryba ta najlepiej bierze w okresie wiosna ,wczesne lato. w p騧niejszych okresach jego brania s豉bn. ale na temat okres闚 jego po這wu i miejsc jego po這wu musia bym za bardzo si rozpisywa. byczek jest ryb kt鏎a prawie zawsze po造ka haczyk ale przy odchaczaniu trzeba uwa瘸 na 3 kolce gdy uk逝cie jest bolesne i ci篹ko si goi. du篡 byczek do嗆 energicznie walczy dlatego zestawy do po這wu powinny nie by zbyt cienkie. sp豉wik czy grunt闚ka? to zale篡 od upodobania. i na koniec dodam 瞠 ryba ta 鈍ietnie nadaje si do w璠zenia, jak i do sma瞠nia. pami皻ajmy tylko by dobrze j wyczy軼i . ja byczki bezpo鈔ednio po wypatroszeniu nacieram sol, a do zej軼ia 郵uzu pokrywaj帷ego jego sk鏎, p騧niej dobrze p逝kam i gotowe. polecam spr鏏owa! zasiadka na byczki prawie zawsze ko鎍zy si sukcesem...



zg這 naruszenie
#173213
wys豉no: 2010/12/04 09:43
Dok豉dnie tak jak napisane jest wy瞠j, polecam te wczesn jesieni lub p騧nym latem zapolowa na niego u篡waj帷 jako przyn皻y  ma造ch filecik闚, mo積a wtedy upolowqa naprawd 豉dnego byka. Mam pytanie czy m鏬豚y wys豉 mi przepis na w璠zenie tego kuj帷ego w御acza?


zg這 naruszenie
#175038
wys豉no: 2010/12/07 09:08
w ten weekend pr鏏owa貫m 豉pa byczki z pod lodu - w ma造m stawie kolegi gdzie jest ich mn鏀two - niestety bez efektu
 je郵i kto lubi je嗆 rybki - polecam sumika ze wzgl璠u na smaczne mi瘰o   je郵i nie to trzeba go przed wyrzuceniem u鄉ierci



zg這 naruszenie
#175794
wys豉no: 2010/12/08 14:09
Witam i pozdrawiam , ja mia貫m takie co co wyci庵am zestaw to Sum na haku ,tak ja by kto zaczepia ryby i nie mog貫m si od nich odczepi jeden za drugim a 這wi貫m na Wi郵e , bra造 praktycznie na wszystko , tak to jest ryba sum wszystko wsuwa a tak na marginesie to koledzy majom racje smakowita kolega sma篡 nad wodom pr鏏owa貫m super miodzik i do tego du瞠 piwo a na marginesie nie ta co wida pozdrowienia oraz 安i徠eczne.//.



zg這 naruszenie
#175797
wys豉no: 2010/12/08 14:15
Ta Ryba Sum



zg這 naruszenie
#175798
wys豉no: 2010/12/08 14:17


Podgl康 zdj耩 na forum dost瘼ny jest tylko dla zalogowanych u篡tkownik闚.

za堯 konto lub zaloguj si


zg這 naruszenie
#188541
wys豉no: 2011/01/01 20:54
Temat jest do嗆 ciekawy i dopiero teraz od 2011r. bynajmniej w przepisach zrobi這 si ja郾iej. Widz, 瞠 wielu z was ma problem moralny co zrobi z niechcianym sumikiem. Mam nadziej, 瞠 to co napisz pomo瞠 rozwia przynajmniej niekt鏎e problemy i w徠pliwo軼i. Z tego co zauwa篡貫m ryba ta w naszym 鈔odowisku rozwija si dwutorowo. Pierwszy przypadek to bardzo naturalny i zr闚nowa穎ny wzrost. Wtedy mo瞠my liczy na sztuki nawet i 40 cm. Drugi jest zdecydowanie gorszy - Ryba namna瘸 si w zastraszaj帷ym tempie przez co wypiera rodzime gatunki, zaczyna dominowa a z jej potwornym apetytem szyko zaczyna brakowa pokarmu i zaczyna kar這wacie. Mam co sezon do czynienia z tym gatunkiem. W 2009r ca趾iem fajne na豉pa貫m tzw. byczk闚 w zbiorniku Cieszanowice (Piotrk闚 Trybunalski). Bra造 takie mi璠zy 25 a 30 cm na drgaj帷 szczyt闚k. Potem na grila i wie盧ie mi warto. Za to w 2010 odechcia這 mi si po這w闚 w zbiorniku Chech這-Nak這 ( Tarnowskie G鏎y). Czy drgaj帷a szczyt闚ka czy sp豉wik- wszystko w pobli簑 dna jest zjadane przez t plag. Wcze郾iej 這wi貫m tam 豉dne p這cie, leszcze i okonie - teraz to rzadka przyjemno嗆 a standardow zdobycz jest sumik 10 cm. Brzegi s nimi usypane.


zg這 naruszenie
#193785
wys豉no: 2011/01/10 13:00

Witam serdecznie!

Sumiki kar這wate 這wi貫m w ogronych ilo軼iach jako dzieciak na konale Wieprz-Krzna, przebywaj帷 u dziadk闚 na wakacjach. Wyst瘼owa造 nie tylko w tynm kanale, ale tak瞠 w licznych w tej okolicy torfowiskach. Podczas w璠kowania ryb przechowywa jak inne w siatkach w璠karskich. Do dzisiaj pami皻ach fantastyczny smak tej rybki usma穎nej przez moj babci w tzw. letniej kuchni. Po u鄉ierceniu uci望 貫b, ostro積ie wypatroszy ryb uwa瘸j帷 na kolce (mo積a obci望 ale niekoniecznie). Dak堯adnie op逝ka, osuszy, osoli, obtoczy w m帷e i sma篡 na silnie rozgrzanym oleju. Jak ryba jest usma穎na, posypa obficie posiekanym koperkiem i zala ge瘰t 鄉ietan. Przykry pokrywk i troch podusi. Danie przednie, aromat kopru pobudza zmys smaku, a ryb si je elegancko, gdy ma ma這 o軼i. Gor帷o polecam




zg這 naruszenie

 

12&helip; ostatnia

strona g堯wna forum


Google