Sma穎ne rybki w occie

SMA烙NE RYBKI W OCCIE

Potrzebne b璠:

                        - p這tki, leszczyki, okonki, karasie- to co z這wimy- nie musz by dorodne

                         -m彗a

                         -s鏊

                         -olej do sma瞠nia

 

 Na zalew:

                        - du瘸 cebula

                        - pieprz ziarnisty

                         -ziele angielskie

                        - li嗆 laurowy

                         -s鏊

                         -cukier

                        - ocet

                        - woda

 

Przygotowanie:

 

                               Rybki czy軼imy, solimy, odstawiamy w ch這dne miejsce na oko這 1 godzin, nast瘼nie obtaczamy w m帷e i sma篡my na z這ty kolor. Do przygotowania zalewy odmierzamy potrzebn ilo嗆 wody (ja przyjmuj proporcj 2 cz窷ci wody na 1 cz窷 octu), cebul, pieprz, ziele angielskie, li嗆 laurowy zalewamy zimn wod i gotujemy na wolnym ogniu od momentu zagotowania oko這 15 minut, dodajemy ocet, do smaku s鏊 oraz odrobin cukru (造瞠czka, p馧torej) w celu stonowania smaku octu, studzimy. Usma穎ne ryby uk豉damy 軼i郵e (pionowo) w s這ju a nast瘼nie zalewamy sch這dzon zalew, zakr璚amy. Rybki s najsmaczniejsze po oko這 tygodniu ‘’le瘸kowania”.

 

Podgl康 zdj耩 na forum dost瘼ny jest tylko dla zalogowanych u篡tkownik闚.

za堯 konto zaloguj si

jakub naklicki
pstrag222 (2011/01/17 17:25)

przepis znany ale ze sledzikiem. warte sprobowania

Krzysztof co cie to boli?
wujakrzysiu (2011/01/17 17:52)

je瞠li kto lubi na pomidorowo to polecam do zalewy doda jedn dwie 造瞠czki koncentratu pomidorowego mi tak jeszcze bardziej smakuje ;)

Marek D瑿icki
marek-debicki (2011/01/17 19:03)

Na s豉bsze 穎陰dki proponuj stosunek octu do wody w proporcji 1:3 lub 1:4.

Tomasz Nizio貫k
mielec (2011/01/17 19:45)

1:4 s w sam raz.

u篡tkownik61983
u篡tkownik61983 (2011/01/17 19:52)

1:4 s w sam raz.


Kategorycznie 膨dam aby przesta dzia豉 w taki spos鏏 na 郵inoooooooooootooooook.........

rafa karolewski
780528 (2011/01/17 20:03)

Sma穎ne rybki w occie s cool,bardzo dobre jako zagrycha do w鏚eczki a wiadomo,瞠 rybka lubi p造wa.

Tomasz Nizio貫k
mielec (2011/01/17 20:05)

1:4 s w sam raz.


Kategorycznie 膨dam aby przesta dzia豉 w taki spos鏏 na 郵inoooooooooootooooook.........



YYYY a j anic takiego nie czynim:):):)

Tylko stwierdzam i robi貫m 3:1 o troszeczk za ostre nawet jak do w鏚eczki teraz zrobi貫m 4:1 i s w sam raz mam 14 s這iczk闚:):):) zapraszam hehehe do s這iczka te si co znajdzie:)::):)

u篡tkownik61983
u篡tkownik61983 (2011/01/17 20:21)

Tomek za daleko ale kto wie mo瞠 kiedy si wybior ..........bez zapraszania...........

u篡tkownik58955
u篡tkownik58955 (2011/01/17 20:54)

Mo瞠 spr鏏ujecie te rybki sma篡 nie na oleju ale na smalcu? Polecam, ka盥y zauwa篡 r騜nic. S wy鄉ienite.

mirek januszko
mirekjanuszko (2011/01/18 21:43)

Ja nie dodaj cebuli bo rybki szybciej po otwarciu si psuj.A s i tak smaczne jak cholera!

u篡tkownik58079
u篡tkownik58079 (2011/01/18 21:53)

Stosuj zalew 1:4,5 i uwa瘸m j za optymaln. Zalewam na gor帷o, po czym stawiam s這ik do g鏎y dnem do ostygni璚ia. Po usma瞠niu rybom odrywam p貫twy, 豉dnie odchodz, w przeciwnym razie cz瘰to zdarza si, 瞠 grube o軼i przy p貫twach nie kruszej dostatecznie. Najbardziej w ca造m przygotowywaniu lubi zapach, kt鏎y uwalnia si z niezalanego jeszcze s這ika, po w這瞠niu ryby i cebuli. Jest boski.

Mateusz Iwaniuch
tochu9702 (2011/01/19 14:17)

najlepsze s ma貫 p這tki

Grzegorz Antonik
osa2012 (2011/01/22 18:58)

@homeopata moze i sa smaczne ale smalec to cholesterol

u篡tkownik58079
u篡tkownik58079 (2011/01/22 22:09)

@homeopata moze i sa smaczne ale smalec to cholesterol


Pozwol sobie odpowiedzie, cho to nie ja zosta貫m wywo豉ny. Na ulicach spaliny, w powietrzu smog i og鏊nie nie idzie 篡. Nie zaszkodzi czasem podsma篡 co na smalcu, a i organizm niespecjalnie to odczuje. To nie jest tak, 瞠 穋emy na obiad po p馧 kilo s這niny, w闚czas faktycznie mo積a si nad tym zastanawia. Nie pr鏏owa貫m sma篡 ryb na smalcu, pr鏏owa貫m na oleju (dobrze) i oliwie z oliwek (鈔ednio), ale by mo瞠 warto. W tym roku raczej daruj sobie s這iki, bo zrobi貫m ma造 zapasik i je郵i si przeje to ju nie id. Dobra przek御ka rybna, ale do czasu. :)


Do kolegi Homeopaty mam pytanko, jak wypadaj ryby sma穎ne na smalcu do bezpo鈔edniej konsumpcji w por闚naniu z olejem?

Krzysztof Kloc
ryukon1975 (2011/01/23 11:36)

Przypomnieli軼ie mi Panowie 瞠 mam jeszcze kilka s這ik闚 z takimi rybkami chyba p鎩d wygrzeba jeden:).

u篡tkownik62675
u篡tkownik62675 (2011/01/23 11:46)

Panie Janku - smalec jest t逝szczem uzyskuj帷ym inna temperatur optymaln ni wszelkiego rodzaju oleje ro郵inne. W tym w豉郾ie jest ten haczyk. Temperatura smalcu jest odpowiedniejsza do sma瞠nia.

Z mojej strony polecam sma瞠nie na smalcu poniewa walory smakowe tak przyrz康zonej ryby s o wiele ciekawsze. Oczywi軼ie m闚i tu o smalcu bez dodatk闚 typu zio豉 i cebula oraz mi瘰o. U篡wam smalcu przewa積ie domowej roboty, ale czasem kupuj ju wypr鏏owane wyroby  w sklepie. Bia造 smalec - ot i wszystko.

Polecam przeprowadzi do鈍iadczenie. Dowoln ryb (mo瞠 by leszcz) osoli i przetrzyma a przejdzie. Potem klapn望 j w m帷e z obu stron. Ale tylko w m帷e, bez dodatk闚 jaja czy czego tam. Sama m彗a na osolonej rybie. A potem na patelni ze smalcem.

Uwa瘸, by p這mie nie by zbyt du篡 - m彗a si mo瞠 przypala. Odwr鏂i kilka razy ryb z boku na bok i sma篡 tak a do uzyskaniu 鄴速o-z這tego koloru. Nie br您owi, bo m彗a staje si wtedy gorzkawa.

Ryb ods帷zy z t逝szczu papierowym r璚znikiem i wy這篡 na p馧misek z pokrojon w plastry cytryn. Przed sam degustacj skropi ryb sokiem z tej cytryny.

Zobaczy Pan Janek jaka jest r騜nica pomi璠zy smalcem a olejem. 

Szczeg鏊ne wydobywanie smaku ryby - to podstawowa zaleta smalcu. Leszcz , kara, karp, oko.... a w sumie ka盥a ryba, smakuj na smalcu zupe軟ie inaczej. 

Rzadko u篡wam oleju, cho nie twierdz 瞠 w og鏊e nie u篡wam.

Smacznego.



Dodaj w徠ek na forum