Skuteczny sposób na skrobanie okonia - forum przepisy kulinarne przyrządzanie wedkuje.pl

wedkuje

utworzono: 2011/05/08 20:53

Skuteczny sposób na skrobanie okonia



Witam!

Otóz mam taki mały problemik, zawsze mnie nurtowało i zniechęcało skrobanie okonia. Słyszałem m.in., wrzucenie na minutkę do wrzątku ale jakoś nie znalazłem w necie na ten sposób nic. I moje pytanie dotyczy czy może macie jakiś skuteczny sposób? Bo np., skrobanie 20 sztuk przy długości każdego min., 2o cm nożem do zbyt wielkiej przyjemności nie należy...




zgłoś naruszenie
#278354
wysłano: 2011/05/08 20:59
było, było na forum :) skrobaczka zrobiona z drewna z nabitymi kapslami przykładowo od browarka hehe!



zgłoś naruszenie


#278365
wysłano: 2011/05/08 21:16
Mój teść zrobił sobie skrobaczke, szkoda że mieszka 650km odemnie to bym fotke zrobił ale wygląda ona tak jakby małe grabki hmmmm.

Metalowa skrobaczka na końcu blachy zagięty kawałek kąt prosty i takie ząbki hmm 0.5-1cm wycięte takie trójkąciki normalnie super sprawa jak to widziałem jak skrobie pare machnięć ręką i jeden bok rybki czyściutki.



zgłoś naruszenie
#278366
wysłano: 2011/05/08 21:17
Skrobanie a może golenie. Temat zaiste nie nowy ale ciekawy. Metoda skrobania widelcem, skrobaczką na kapsle, jak przytoczył Kolega itp., itd. Jest jednak nieskomplikowany sposób. Wystarczy w google wklepać w okienku hasło "skrobanie okonia" i okazuje się, że mamy konpedium wiedzy na powyższy temat!!! Pozdrawiam.


zgłoś naruszenie
#278375
wysłano: 2011/05/08 21:24


Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.


zgłoś naruszenie

Reklama

#278381
wysłano: 2011/05/08 21:36
Skrobanie okonia , lina to temat rzeka. Ja szczerze mówiąc nie Mam żadnego problemu ze skrobaniem okonia . Skrobie tym nożem do obierania warzyw i ziemniaków (musi być bardzo ostry )i po sprawie .


zgłoś naruszenie
#278420
wysłano: 2011/05/08 22:17
okonia wlladam tak na 10-15sekund do wrzatku i idzie super a lina nie skrobie bo jego lusla sie stapia


zgłoś naruszenie
#278437
wysłano: 2011/05/08 22:53
Ja skrobię okonki i pstrągi  takim nożykiem do pomidorów, bardzo sprawnie mi idzie :)




zgłoś naruszenie
#278530
wysłano: 2011/05/09 10:43

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,patroszenie-ryb,15436

znajdziesz tam cos o patroszeniu ryb i o sciaganiu skory z okonia...




zgłoś naruszenie
#278530
wysłano: 2011/05/09 10:43
#278568
wysłano: 2011/05/09 12:40
kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej



zgłoś naruszenie

Reklama



#278593
wysłano: 2011/05/09 13:46


Ja również okonia nie skrobie tylko ściągam z niego skóre.


zgłoś naruszenie
#278676
wysłano: 2011/05/09 16:59
Całkiem nieźle idzie kapselkiem od piwa/napoju. :D



zgłoś naruszenie
#278682
wysłano: 2011/05/09 17:13
kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej


Pytanko: czy tą skóre zjadasz ?  Czy nie smakuje to  czasem jak   chipsy rybne ? :)





zgłoś naruszenie
#278708
wysłano: 2011/05/09 18:13
skórka właśnie robi się taka fajna chrupiąca.:)



zgłoś naruszenie
#278745
wysłano: 2011/05/09 19:33
Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...



zgłoś naruszenie
#278746
wysłano: 2011/05/09 19:33
Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...



zgłoś naruszenie
#278763
wysłano: 2011/05/09 19:59
Okonia jeszcze nie próbowałem ponieważ nigdy niezabierałem tej rybki do domu, ale ostatnio wziąłem przykład z przepisu jednego z kolegów i skrobałem Lina widelcem. Muszę przyznać że byłem pod wrażeniem ,bardzo ładnie schodziła łuska ;)



zgłoś naruszenie
#278849
wysłano: 2011/05/09 21:46
Dzięki chłopaki za odpowiedzi :) Zastosowałem tą metodę ze zdzieraniem skóry i powiem że jestem pod wielkim wrażeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam


zgłoś naruszenie
#278880
wysłano: 2011/05/09 22:52
Niektóre wędkarskie nóże mają "skrobaczkę ",to ta część z ząbkami.Wystarczy to robić pod pewnym kątem (od grzbietu do brzucha),no i przed skrobaniem odciąć płetwy!


zgłoś naruszenie
#278891
wysłano: 2011/05/09 23:14
Okoń jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb, ale skrobanie łatwe nie jest. Jest wiele sposobów usuwania łuski (odzieranie ze skóry nie dla mnie). Ja biorę kij od szczotki i wkładam w pysk tak głęboko jak się da i sztywnym ostrym nożem w ciągu minuty obieram rybę z łuski. Aha nie biorę mniejszych okoni niż 30 cm.



zgłoś naruszenie
#278896
wysłano: 2011/05/09 23:27

I jeszcze o jednym trzeba pamiętać. Łuska schodzi najlepiej zaraz po uśmierceniu ryby.

Im póżniej sie skrobie tym gorzej schodzi łuska.




zgłoś naruszenie
#278998
wysłano: 2011/05/10 13:14
Trzeba je sparzyć w gorącej wodzie przed obieraniem ;)



zgłoś naruszenie
#279005
wysłano: 2011/05/10 13:44
Dokładnie!!! Trzeba okonka sparzyć w gorącej wodzie i wtedy nie ma znaczenia czy od razu po uśmierceniu rybki czy po pewnym czasie. Osobiście wolę sposób z filetowaniem. Odcinam płetwy boczne i grzbietowe, nacinam wzdłuż po grzbiecie i ściągam skórkę. Schodzi elegancko i jest mniej bałaganu bo nie trzeba łusek po całej kuchni szukać:)))) No ale każdy ma swój sposób wypracowany. A to że to już było na forum? Może i tak ale wśród tylu postów zanim się coś znajdzie to lepiej się na nowo zapytać przy okazji się przypomni co nieco a temat naprawdę ciekawy bo niejeden się już zastanawiał co tu zrobić z tą rybką. Pozdrawiam:)



zgłoś naruszenie
#279248
wysłano: 2011/05/10 21:31
Ja też ściągam skórę ale wtedy traci się trochę mięsa z brzucha (coś za coś).



zgłoś naruszenie
#279281
wysłano: 2011/05/10 22:00
A mi najlepiej idzie skrobanie tarką  taką do placków kartoflanych MEGA SPOSÓB polecam.
A jak chcecie się pobawic to można z takiej tarki wyciąć kawałek za pomocą nożyc do blachy czy flexsa umocowac na jakiejś deseczce (ja wykorzystałem po starej szczotce drucianej) i macie profesjonalną skrobaczkę do okoni :)
P.S.
Nie wyobrażam sobie zrezygnować z najsmaczniejszej skórki i go z niej obrać.  :(



Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 22:02:46
zgłoś naruszenie
#279384
wysłano: 2011/05/11 07:34
To wszystko co piszecie próbowałem. I jak nie wątpię nikt z was nie był w 100% zadowolony. Ja mam stary mało znany sposób którego mnie nauczył mój dziadek (doświadczony skrobacz okoni!)
A mianowicie włóżcie okonia do octu na parę chwil aż zrobi się trochę biały. To wystarczy by pory w skórze się rozszerzyły i bez problemu uwalniały łuski. Po takim zabiegu skrobać można wszystkim ale najlepsza jest płytka z nabitymi kapslami od piwka które wcześniej się wypiło:)
Pozdrawiam i dajcie znać czy mój sposób się podoba.



zgłoś naruszenie






strona główna forum


Google