Skuteczny sposób na skrobanie okonia

Witam!

Otóz mam taki mały problemik, zawsze mnie nurtowało i zniechęcało skrobanie okonia. Słyszałem m.in., wrzucenie na minutkę do wrzątku ale jakoś nie znalazłem w necie na ten sposób nic. I moje pytanie dotyczy czy może macie jakiś skuteczny sposób? Bo np., skrobanie 20 sztuk przy długości każdego min., 2o cm nożem do zbyt wielkiej przyjemności nie należy...

artur krzyżak
zaku81 (2011/05/08 20:59)

było, było na forum :) skrobaczka zrobiona z drewna z nabitymi kapslami przykładowo od browarka hehe!

Seweryn xxx
simo (2011/05/08 21:16)

Mój teść zrobił sobie skrobaczke, szkoda że mieszka 650km odemnie to bym fotke zrobił ale wygląda ona tak jakby małe grabki hmmmm.

Metalowa skrobaczka na końcu blachy zagięty kawałek kąt prosty i takie ząbki hmm 0.5-1cm wycięte takie trójkąciki normalnie super sprawa jak to widziałem jak skrobie pare machnięć ręką i jeden bok rybki czyściutki.

Marek Dębicki
marek-debicki (2011/05/08 21:17)

Skrobanie a może golenie. Temat zaiste nie nowy ale ciekawy. Metoda skrobania widelcem, skrobaczką na kapsle, jak przytoczył Kolega itp., itd. Jest jednak nieskomplikowany sposób. Wystarczy w google wklepać w okienku hasło "skrobanie okonia" i okazuje się, że mamy konpedium wiedzy na powyższy temat!!! Pozdrawiam.

użytkownik57785
użytkownik57785 (2011/05/08 21:24)

Ja okoni nie skrobię. Nacinam im skórę wzdłuż grzbietu i ściągam jak z banana.

Henryk  Skwierawski
niutek40 (2011/05/08 21:36)

Skrobanie okonia , lina to temat rzeka. Ja szczerze mówiąc nie Mam żadnego problemu ze skrobaniem okonia . Skrobie tym nożem do obierania warzyw i ziemniaków (musi być bardzo ostry )i po sprawie .

daniel bronisz
dealer081 (2011/05/08 22:17)

okonia wlladam tak na 10-15sekund do wrzatku i idzie super a lina nie skrobie bo jego lusla sie stapia

Sławomir Z...ski
123sl (2011/05/08 22:53)

Ja skrobię okonki i pstrągi  takim nożykiem do pomidorów, bardzo sprawnie mi idzie :)

marcin  rapala
jakub naklicki
pstrag222 (2011/05/09 12:40)

kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej

użytkownik64718
użytkownik64718 (2011/05/09 13:46)

Ja również okonia nie skrobie tylko ściągam z niego skóre.

Łukasz Ostrowski
Algen (2011/05/09 16:59)

Całkiem nieźle idzie kapselkiem od piwa/napoju. :D

Z P
zbynio5o (2011/05/09 17:13)

kolego ja okoni nie skrobie , przyrządzam je z łuska. przeczytaj wpis Smaczne okonie na moim blogu , a dowiesz się więcej

Pytanko: czy tą skóre zjadasz ?  Czy nie smakuje to  czasem jak   chipsy rybne ? :)


jakub naklicki
pstrag222 (2011/05/09 18:13)

skórka właśnie robi się taka fajna chrupiąca.:)

Piotr Zygmunt
barrakuda81 (2011/05/09 19:33)

Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...

Piotr Zygmunt
barrakuda81 (2011/05/09 19:33)

Smaczne te okonie ale skrobanie to udręka.Ja wszystkie wypuszczam i po problemie.Ograniczajmy zakusy kulinarne bo garbusów coraz mniej...

Dawid Śliwiński
sliwka15 (2011/05/09 19:59)

Okonia jeszcze nie próbowałem ponieważ nigdy niezabierałem tej rybki do domu, ale ostatnio wziąłem przykład z przepisu jednego z kolegów i skrobałem Lina widelcem. Muszę przyznać że byłem pod wrażeniem ,bardzo ładnie schodziła łuska ;)

Piotr Garczyk
piotrbiniu83 (2011/05/09 21:46)

Dzięki chłopaki za odpowiedzi :) Zastosowałem tą metodę ze zdzieraniem skóry i powiem że jestem pod wielkim wrażeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam

adam lewczuk
adams2 (2011/05/09 22:52)

Niektóre wędkarskie nóże mają "skrobaczkę ",to ta część z ząbkami.Wystarczy to robić pod pewnym kątem (od grzbietu do brzucha),no i przed skrobaniem odciąć płetwy!

Jarek Dębski
jbkka (2011/05/09 23:14)

Okoń jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb, ale skrobanie łatwe nie jest. Jest wiele sposobów usuwania łuski (odzieranie ze skóry nie dla mnie). Ja biorę kij od szczotki i wkładam w pysk tak głęboko jak się da i sztywnym ostrym nożem w ciągu minuty obieram rybę z łuski. Aha nie biorę mniejszych okoni niż 30 cm.

Z P
zbynio5o (2011/05/09 23:27)

I jeszcze o jednym trzeba pamiętać. Łuska schodzi najlepiej zaraz po uśmierceniu ryby.

Im póżniej sie skrobie tym gorzej schodzi łuska.

Michał Podliński
misiek1493 (2011/05/10 13:14)

Trzeba je sparzyć w gorącej wodzie przed obieraniem ;)

Jarosław Szczepaniak
69Cricket (2011/05/10 13:44)

Dokładnie!!! Trzeba okonka sparzyć w gorącej wodzie i wtedy nie ma znaczenia czy od razu po uśmierceniu rybki czy po pewnym czasie. Osobiście wolę sposób z filetowaniem. Odcinam płetwy boczne i grzbietowe, nacinam wzdłuż po grzbiecie i ściągam skórkę. Schodzi elegancko i jest mniej bałaganu bo nie trzeba łusek po całej kuchni szukać:)))) No ale każdy ma swój sposób wypracowany. A to że to już było na forum? Może i tak ale wśród tylu postów zanim się coś znajdzie to lepiej się na nowo zapytać przy okazji się przypomni co nieco a temat naprawdę ciekawy bo niejeden się już zastanawiał co tu zrobić z tą rybką. Pozdrawiam:)

Jacek Markowicz
msjack (2011/05/10 21:31)

Ja też ściągam skórę ale wtedy traci się trochę mięsa z brzucha (coś za coś).

Wojciech Szymański
cytryn74 (2011/05/10 22:00)

A mi najlepiej idzie skrobanie tarką  taką do placków kartoflanych MEGA SPOSÓB polecam.A jak chcecie się pobawic to można z takiej tarki wyciąć kawałek za pomocą nożyc do blachy czy flexsa umocowac na jakiejś deseczce (ja wykorzystałem po starej szczotce drucianej) i macie profesjonalną skrobaczkę do okoni :)P.S.Nie wyobrażam sobie zrezygnować z najsmaczniejszej skórki i go z niej obrać.  :(

Kacper Grześkowiak
karpiarz24 (2011/05/11 07:34)

To wszystko co piszecie próbowałem. I jak nie wątpię nikt z was nie był w 100% zadowolony. Ja mam stary mało znany sposób którego mnie nauczył mój dziadek (doświadczony skrobacz okoni!)
A mianowicie włóżcie okonia do octu na parę chwil aż zrobi się trochę biały. To wystarczy by pory w skórze się rozszerzyły i bez problemu uwalniały łuski. Po takim zabiegu skrobać można wszystkim ale najlepsza jest płytka z nabitymi kapslami od piwka które wcześniej się wypiło:)
Pozdrawiam i dajcie znać czy mój sposób się podoba.

Dodaj wątek na forum