Wędzenie pstrąga - pstrąg wędzony - sposób prosty - forum przepisy kulinarne przyrządzanie wedkuje.pl

wedkuje

utworzono: 2010/02/13 15:49

Wędzenie pstrąga - pstrąg wędzony - sposób prosty



Ja najbardziej preferuję ryby wędzone słodkowodne.I tak w/g mnie najsmaczniejszą rybą wędzoną jest niezaprzeczalnie karp.Aby wędzić ryby,należy dysponować wędzarką,wyposażoną w siatkę poziomą o oczkach ok.2 cm 2.Do wędzenia używam drewna następujących gatunków:olchy,dzikiej czereśni i wszystkich drzew owocowych oprócz orzecha.
Ryby patroszę pozostawiając koniecznie głowę,wcześniej usuwając oczy i  skrzela.Następnie
w wiaderku układam warstwami soląc obficie/ na biało/.Na drugi dzień rozpalam wędzarkę i nagrzewam ,wcześniej należy z drzewa do wędzenia zdjąć korę / kora powoduje gorzki smak i brudzi ryby sadzą/.Następnie płuczę ryby z soli usuwając śluz.Ryby w wędzarce ustawiam na rozchylonym brzuchu na siatce i paląc w wędzarce suszę ok.1/2 godziny,aż ryby osiągną matowość.Następnie zamykam wędzarkę i wędzę na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Tak można wędzić i inne gatunki ryb,a nawet morskie kupione w sklepach.Pozdrawiam i życzę smacznego.



zgłoś naruszenie
#75490
wysłano: 2010/02/15 20:16
Bardzo prosty sposób na pewno wypróbuję. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wędzenia ryb słodkowodnych ,a że nie lubię komplikacji i udziwnień to ten przepis mi bardzo odpowiada. Zobaczymy jak będą smakować własnoręcznie uwędzone . Pozdrawiam!   



zgłoś naruszenie


#75497
wysłano: 2010/02/15 20:38

sposób naprawde prosty - ale takie są najlepsze :) polecam własnorecznie uwędzonego śledzia (tylko koniecznie musi być świeży) no i oczywiście uwędżcie Panowie kurczka (palce lizać) już sie nie moge doczekać wiosny

Pozdrawiam




zgłoś naruszenie
#75537
wysłano: 2010/02/15 22:15
To ciekawe! Pierwszy raz spotykam się z opinią, że najsmaczniejszą rybą wędzoną jest karp. Najczęściej słyszało się o węgorzach, pstrągach, łososiach, sumikach. No, ale warto spróbować i odkryć nowy smak. Pozdrawiam!



zgłoś naruszenie
#75553
wysłano: 2010/02/15 22:46

Ciekawy sposób . Ja wędzę Leszcze bo są znakomite wędzone , a zwłaszcza natarte i poprzetykane czosnkiem . Z ryb słodkowodnych to jeszcze słyszałem że Brzanę , Suma  można wędzić ale o karpiach to nie wiedziałem .




zgłoś naruszenie

Reklama

#75717
wysłano: 2010/02/16 19:29
Czosnek Kaziu powiadasz? To nieodłączny element kuchni wschodniej. Zawiera fitoncydy - związki chemiczne działające bakteriobójczo, wiec warto spożywać w czasie infekcji. Ma poza tym jeszcze jedną zaletę - odstrasza wampiry. Dlatego w piosence A. Rosiewicza pt. "W Lubartowie" był  taki fragment: 'Rano, w zimę i na wiosnę, wszyscy chętnie jedzą czosnek..."



zgłoś naruszenie
#76068
wysłano: 2010/02/18 04:04
Witam-bardzo ciekawy zposób.



zgłoś naruszenie
#76079
wysłano: 2010/02/18 08:40
Podoba mi się prostota tego przepisu. Muszę koniecznie sam wypróbować. Wędzarke mam, drewno olszowe też, tylko wiosny  nie widać :-) Pozdrawiam!



zgłoś naruszenie
#76290
wysłano: 2010/02/18 22:10
Dwa pytania do tego sposobu. W wedzarni własnej roboty z kumplem wędzimy mięsko.(paluchy lizać z kg szynki surowej wychodzi nam 70 80 dkg a w sklepie 2 kg),słyszałem od znawców tematu,że w wędzarni mięsnej nie wędzi się ryb.Czy to prawda?(od dawna chcemy popróbować) Drugie pytanie,czy wędzisz na przemian zimnym i ciepłym dymem (wymieniane kolejności przypadkowe),a i jeszcze jedno czy jednodniowe leżakowanie to wystarczający czas,a może lepiej zrobić zalewę,a nie sypać solą.Pozdrawiam



zgłoś naruszenie
#76290
wysłano: 2010/02/18 22:10
#76461
wysłano: 2010/02/19 17:33
do wędzenia ryb i mięs używam tej samej wędzarni murowanej.Nie wędzę zimnym dymem,lecz od razu ciepłym.Nie używam solanki,lecz solę jak wspomniałem na" biało",gdyż na drugi dzień płuczę i wraz z solą schodzi śluz,Ryby wtedy są jednolicie posolone.Pozdrawiam i smacznego życzę !



zgłoś naruszenie

Reklama


SeaToSummit - kieszonkowe mydło do prania w listkach

SeaToSummit - kieszonkowe mydło do prania w listkach - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Kieszonkowe mydło do prania firmy Sea to Summit spakowane jest w poręczną paczuszkę zawierającą 50 płatków. Mając te same rozmiary co hotelowe mydełka  nie przekształci się w mok

cena: 13,90 PLN


#77841
wysłano: 2010/02/24 11:08
A powiedz kolego jak to robic gdy mam wędzarkę otwarta czyli z beczki?



zgłoś naruszenie
#77874
wysłano: 2010/02/24 15:24
 Każdy prosty sposób jest dobry, oby wiosna przyszła jak najszybciej, bo ja również mam zamiar wyprubować ten przepis. Na działce mam beczkę, i aby ją zamknąć, poprostu przykrywam górę mokrym jutowym. Pozdrawiam.



zgłoś naruszenie
#87010
wysłano: 2010/03/31 09:23


ja stosuje do wedzenia grilla. przeczytałem o tym ww. i jest to swietny sposub rospalam grila uzywam kawalkow wisni i olchy. klade ruszt i rybki przykrywam lniana szmatka i polewam woda co jakis czas polecam



zgłoś naruszenie
#87011
wysłano: 2010/03/31 09:24


karpia wedzilem ale mi nie smakuje. wole leszcze ale doze i plocie.



zgłoś naruszenie
#87023
wysłano: 2010/03/31 11:26
ja stosuje do wedzenia grilla. przeczytałem o tym ww. i jest to swietny sposub rospalam grila uzywam kawalkow wisni i olchy. klade ruszt i rybki przykrywam lniana szmatka i polewam woda co jakis czas polecam

Podaj więcej szczegółów...



zgłoś naruszenie
#87030
wysłano: 2010/03/31 13:28


Proponuje jeszcze natrzec rybki DELIKATEM DO MIĘS-KNORRA. Tylko nie do ryb!.Palce lizac.



zgłoś naruszenie
#87510
wysłano: 2010/04/02 10:14
  • 4 filety rybne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • groszek konserwowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Z warzyw ugotować wywar. Pod koniec dodać filety, doprawić przyprawami i gotować około 6 minut. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Wywar przelać przez sitko. Rybę rozrywać na mniejsze kawałki i układać w/g fantazji na półmisku. To samo zrobić z marchewką i groszkiem. Żelatynę połączyć z 2 szklankami wywaru. Po przestygnięciu  zapełniać półmiski wywarem. Odstawić do stężenia




zgłoś naruszenie
#87511
wysłano: 2010/04/02 10:15
  • 2 średniej wielkości pstrągi
  • 3 jabłka
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • 700 ml wody
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 opakowanie Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren gorczycy, pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól

Sposób przygotowania:
Sprawione pstrągi pociąć wzdłuż grzbietu na płaty, usunąć kręgosłup i ości, opłukać, osuszyć, pokroić na 5 cm kawałki, skropić sokiem cytrynowym. Do płaskiego garnka wlać wodę, wino, sok jabłkowy, dodać kostki warzywne, przyprawy, wszystko zagotować. Jabłka umyć (wydrążyć gniazda nasienne), pokroić na grubsze plasterki, włożyć do wywaru, gotować

2-3 minuty, wyłożyć na talerz, gdy ostygną usunąć delikatnie skórkę. Kawałki ryby gotować 5-6 minut na wolnym
ogniu. Wywar przecedzić, dolać wody do objętości 1,5 l, dosolić do smaku, zagotować. Żelatynę wsypać do wywaru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Do formy keksowej o wymiarach 35×11 cm wlać na dno trochę galarety, zostawić do stężenia, następnie ułożyć gałązki koperku, na nich na przemian kawałki ryby i plasterki jabłek, zalać wywarem z żelatyną, wstawić do lodówki
do stężenia. Ułożyć następną warstwę, zalać pozostałym płynem


zgłoś naruszenie
#87513
wysłano: 2010/04/02 10:16
  • 1
    pstrąg na osobę
  • 1/4 kwaśnego soczystego
  • zielonego jabłka
  • 50 g soku jabłkowego
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz czarny lub biały
  • „naparstek” calvadosu lub polskiego odpowiednika

Sposób przyrządzania:
1.Ze sprawionego pstrąga usuwamy skrzela. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny (drugą ćwiartkę zostawiamy do dekoracji).
2.Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, do brzucha wkładamy ćwiartkę jabłka i polewamy sokiem jabłkowym. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka.
3.Wkładamy do nagrzanego (150°C) piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Odparowany sok uzupełniamy.
4.Na talerz wylewamy zagęszczony sok, na którym układamy pstrąga. Całość dekorujemy upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny.
5.Wspaniały efekt osiągniemy, polewając gorącą rybę calvadosem i podpalając przy podawani




zgłoś naruszenie
#87515
wysłano: 2010/04/02 10:19
  • Filet z sandacza 160g
  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • Masło
  • Przyprawy
  • Koperek świeży

Sposób przygotowania:
Fileta z sandacza szykujemy krojąc w eskalopki i naciunajac skóre w celu uniknięcia deformacji ryby podczads smażenia

. Cukinię kroimy na kształt spaghetti
a papryke w kostkę. Na maśle dusisz wpierw paprykę gdyż potrzebuje więcej czasu od cukini, która dodajesz dopiero jak papryka będzie miękka. Całość doprawiasz i na końcu dodajesz koperek. Fajnie smakują warzywa z dodatkiem alkoholu anyżowego. Sandacza smażysz na dobrze rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry a nastepnie przewracasz i ściągasz patelnię z gazu tak aby delikatnie sam “doszedł” wtedy pozostanie soczysty. Danie gotowe składamy w głębokim talerzu ponieważ ryba lubi pływać


zgłoś naruszenie
#87544
wysłano: 2010/04/02 12:26
Ja też mam wędzarke metalową o700mm i spokjnie wędze mięsa i ryby w tym karpie takie2 -3kg pokrojone w dzwonko moczone w solance 1 dobę następnie natarte przyprawą do ryb Kamis ma lekką nutę czosnku .W ciepłym dymie około 2 godz.Pycha palce lizać



zgłoś naruszenie
#87545
wysłano: 2010/04/02 12:28
Witam kolega ma racje karp wedzony palce lizac warto spróbować



zgłoś naruszenie
#87566
wysłano: 2010/04/02 14:31
Dla mnie na pierwszym miejscu są ryby łososiowate,oraz węgorz.Przepyszne są leszcze ale takie powyżej 3kg.Raz uwędziłem szczupaka,mi smakował.A gdy łowie na fiordach to makrelki są najlepsze do wędzenia.



zgłoś naruszenie
#87875
wysłano: 2010/04/03 18:08


Wszyscy mówicie że wypuszczacie ryby a tu sami mięsiarze , którzy tylko myślą o tym jak by tu co uwędzić lub na obiadek zabrać, żenada i ściema wielcy no kilowcy



zgłoś naruszenie
#87879
wysłano: 2010/04/03 18:22


Wypisujecie bzdety o wypuszczeniu ryb a każdy z was zabiera to co sie mu na  haku zawiesi .A to sie leszcza uwędzi a to karpia to uklejkę ,karasia się zamarynuje ,węgorza oczywiście bo dobry i palce lizać a z sandaczem i szczupakiem to ho ho



zgłoś naruszenie
#87882
wysłano: 2010/04/03 18:27


tu się promuje to ;jak zabierać ryby nawet te uważane za ościste lub nie dobre .Nawet brzana jest dobra a co wam ku..a nie smakuje ??????????????



zgłoś naruszenie






strona główna forum


Google