Przygotowanie zapasu kukurydzy

/ 14 odpowiedzi
Witam . Tak jak w tytule - CO ZROBIĆ ŻEBY KUKURYDZA PO UGOTOWANIU NIE KISŁA ? Nie chce mi się za każdym wypadem na ryby moczyć i następnie gotować niewielkich porcji kukurydzy , chciałbym żeby zrobić to raz a porządnie ale jak to zrobić ? Popakować w słoiki ? Może istniejąjakieś lepsze rozwiązania ? Z góry dziękuje za odpowiedzi . 
darek-salamon


Najlepiej zapeklować w sloiczkach i dodać na koniec oleju rzepakowego stworzy cienką barierę dla plesni pod wieczkiem.Jak się produkty pekluje pisze w kazdych poradach dla domu i w kuchni.Po ugotowaniu oby nie za miękko przekładasz w słoiki zalewasz wodą z gotowania i na koniec łyżka oleju.Zakręcasz stawiasz do góry denkiem i okryj sciereczką aż słoiki całkiem wystygną.Olej potem bedzie pływał na wierzchu jak  je z powrotem odwróciszi słoiki wrócą do pionu.Tak możesz trzymać i rok.Uważaj na zakrętki jak poleci woda po odwróceniu słoika zakrętką w dół to lipa.Musi się zassać by nic ze słoika nie wypływało.:-)  (2014/08/09 22:01)

niutek40


Ładuj w słoiki, ich wielkościc w zależności , od Twoich potrzeb. Ja kiedyś tak robiłem, wypad na rybki, a gotowe kuku pod ręką.  (2014/08/10 00:00)

TyberxSpin


Ok. DZięki za odpowiedzi ;) (2014/08/10 10:38)

TyberxSpin


I przy okazji ... jak będe gotował kukurydze to moge w trakcie gotowania dolać do niej miodu ? Kuku będzie miało wtedy fajny smak i aromat a z tego co wiem to miód jest chyba naturalnym konserwantem ?  (2014/08/10 10:42)

frotto


Wystarczy ją zamroźić :) (2014/08/10 11:45)

jarafal


Wystarczy ją zamroźić :)                                                                                                                                  Dokładnie kolego to chyba najlepszy sposób.              (2014/08/10 12:12)

TyberxSpin


No to słoiki rozsadzi :) (2014/08/10 12:15)

darek-salamon


Zamrozić w woreczkach foliowych gdzie w słoikach:-) :-) :-) :-) Poważnie ,raz zamrozona musi być zużyta ,tylko mrozenie bardziej zmiekkcza i po rozmrozeniu jest taka trochę sflaczała.Miód jest konserwantem owszem ale nie w wysokiej temperaturze.Traci na gorąco swoje właściwości konserwujące.Do otwartej musztardy zeby nie wysychała i nie pleśniała tez się leje odrobinę oleju na wierzch.A słoik mały jak dobrze zassie zakrętke to trzyma długo i nie trzeba chować do lodówki. (2014/08/10 18:13)

Jakub Woś


Najlepiej zapeklować w sloiczkach i dodać na koniec oleju rzepakowego stworzy cienką barierę dla plesni pod wieczkiem.Jak się produkty pekluje pisze w kazdych poradach dla domu i w kuchni.Po ugotowaniu oby nie za miękko przekładasz w słoiki zalewasz wodą z gotowania i na koniec łyżka oleju.Zakręcasz stawiasz do góry denkiem i okryj sciereczką aż słoiki całkiem wystygną.Olej potem bedzie pływał na wierzchu jak  je z powrotem odwróciszi słoiki wrócą do pionu.Tak możesz trzymać i rok.Uważaj na zakrętki jak poleci woda po odwróceniu słoika zakrętką w dół to lipa.Musi się zassać by nic ze słoika nie wypływało.:-) 



Ciekawa sprawa, zawsze myślałem, że peklowanie dotyczy jedynie mięsa i jest to przygotowanie do dalszej obróbki termicznej. (2014/08/10 18:32)

ryukon1975


No to słoiki rozsadzi :)



Nie rozsadzi bo nikt myślący w słoikach nie mrozi tylko workach foliowych.

(2014/08/10 18:42)

notaki


spokojnie ( jesli ktoś lubi ) mozna mrozic i w słoikach ( tylko po co ) pod warunkiem, że do sloiczka wsypiemy sama kukurydzę, bez zalewy .

A kolega rzeczywiście, przypadkowo pewnie, pomylił pasteryzację z peklowaniem.
Jedną rzecz bym w jego przepisie zmienił. Odcedzone ( i nawet opłukane ) ziarna zalałbym przegotowaną wodą, z ewentualnym dodatkiem atraktora, miodu etc.
Woda po gotowaniu kukurydzy zawiera masę skrobii kukurydzianej, bedacej znakomita pozywką dla bakterii, grzybów, pleśni etc.
Pasteryzujemy 20 minut, własnie z uwagi na skrobię zawarta w ziarnach.
Dodatek oleju na pewno nie zaszkodzi. (2014/08/10 19:18)

kobylka


WITAM
A DLACZEGO MA NIE KISNĄĆ ,UWAŻAM ŻE NIE MA LEPSZEJ PRZYNĘTY I ZANĘTY NA KARPIA JAK TAKA KUKURYDZA SZCZEGÓLNIE NA SZYBKIE ZASIADKI (2014/08/11 09:58)

darek-salamon


Bogdan Barton na smrodki łowi i makaron smierdzący i jest ok,to co nam wydaje się smierdzące ryba na to zwraca jednak uwagę ,im rybą sie to podoba nam nie musi:-)  (2014/08/11 12:38)

Haryyy5


Kukurydzę wystarczy zamrozić. Proste i skuteczne. Żadnych negatywnych skutków mrożenia nie zauważyłem, nie mięknie ani nic. Nie polecam natomiast słoików. Pewnie to moja wina ale takie domowe weka z kukurydzą rozszczelniły mi się podczas upałów i potem smród był taki że szok. nawet jeśli rybom by to nie przeszkadzało to mi owszem :P (2014/08/11 12:50)