Pęczak proszę o rady i wskazówki!? - forum zanęta na nęcenie wedkuje.pl

wedkuje

» » » » ➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję

Pęczak proszę o rady i wskazówki!?

Witam!  
Mam kilka pytań odnośnie pęczaku. Łowię na nie dużej żwirowni na której nie widziałem jeszcze żeby ktoś używał pęczak. Chciałbym spróbować, ale nie wiem jak dokładnie go przygotować i czy rybki naucza się brać na pęczak. Barwić czy nie? Zakładać 1 czy więcej na haczyk? Jakiego aromatu użyć? Najczęściej łowię tam płocie i leszcze zdarza się karpik. Proszę o rady i z góry dziękuje!

 


zgłoś naruszenie
#104881
wysłano: 2010/06/01 22:48
Płoć i leszcz lubią pęczak. Z tego co pamiętam gotowałem go ok 30 min. Na leszcza możesz dodać troszkę czosnku, bądź uniwersalnie dodaj wanilii. Myślę że haczyk 10-12 będą odpowiednie i eksperymentuj z jednym pęczakiem, dwoma, może nawet trzema. Nigdy nie wiadomo na co ryba ma ochotę:)



zgłoś naruszenie
#104884
wysłano: 2010/06/01 22:50


To jeśli na tym łowisku ryba nie zna pęczaku, to może nie brać. Ale próbować możesz, pewnie. Ugotuj, zaparz go tak, żeby nie rozgotować, możesz dodac barwnik spożywczy, możesz nie barwić, ilość go na haku to w zależności od ryb jakie chcesz łowić i haka. Aromat tez taki, jaki lubi dany gatunek. Płoć, krąp, wzdręga, może leszcz , powinny brać.


zgłoś naruszenie
#104895
wysłano: 2010/06/01 22:56
Pęczak niedrogi można spróbować:) Ale musiałbyś ze dwa dni podnęcić tym pęczakiem albo dodać do jakiejś bazy zanętowej.



zgłoś naruszenie
#104896
wysłano: 2010/06/01 22:57

Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam  . Po około dwóch , trzech  godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty . 

 




zgłoś naruszenie
#104904
wysłano: 2010/06/01 23:06
Najlepiej gotuj go w pończosze. Jak już będzie gotowy to przepłukaj go zimną wodą i wysyp na jakąś ściereczke i wysusz, bedziesz miał fajne nie posklejane ziarenka do zakładania na haczyk.(ja suszylem normalnie suszarką,tylko nie przesadz i nie wysusz za bardzo,ewentualnie na słońcu). Tą część peczaku do nęcenia nie musisz suszyć. Do tego tak jak kolega wcześniej napisał zapach wanilia. Możesz kilka dni nęcić pęczakiem żeby rybki przyzwyczaic.


zgłoś naruszenie

Reklama

#104980
wysłano: 2010/06/02 08:09


mój sposób na peczak jest taki ocze go godzine w wodzie po czym gotuje i dodaje miodu lub cukru waniliowego.. gotuje tak około 30 minut. tak samo przygotowuje pszenice



zgłoś naruszenie
#105016
wysłano: 2010/06/02 09:11

Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam  . Po około dwóch , trzech  godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty . 

 
Stary i skuteczny sposób z termosem - robię tak samo :)





zgłoś naruszenie
#105022
wysłano: 2010/06/02 09:23


bardzo często pęczak dodaję do zanęty na leszcza , płoć i karpika,

po ugotowaniu ( lub zapażeniu jak kto woli ) dokładnie go płuczę wodą, musi być sypki, póżniej dodaję czosnek rozgnieciony lub inne zapachy, wanilia, konopie, truskawkę,

kiedyś moczyłem go w oleju z halibuta, łososia, kraba i też miałem wyniki, tak że sądzę iż trzeba próbować różnych metod i zapachów , wybór zależy od ciebie .................




zgłoś naruszenie
#653011
wysłano: 2013/06/02 16:02
witam ,nie chce zaśmiecać forum nowym tematem o pęczaku dlatego podepnę sie tutaj;) sam stosuję pęczak od jakiegos czasu. gotuje go na wolnym ogniu 15-20minut potem przykrywam pokrywką garnek i zawija w kordłe lub koc zeby napuchł. ale mam problem bo juz rózne kombinacje stosowałem z długością leżakowania w kocu i nie mogeuzyskac takiego efektu pęcznienia jak widziałem w sklepie. mój pęczak zawsze tylko sie zwieksza dwukrotnie a w sklepie gotowy pęczak ma wielkość ziarna grochu. a wam jaki duży sie robi... może podpowiecie mi coś
pozdrawiam



zgłoś naruszenie

Reklama




Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845

Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Pokrowiec na siatkę Jaxon UL-PO0845 Kolekcja toreb, pokrowców do wędzisk, chlebaków - nawiązująca do starych, tradycyjnych wzorów. Pokrowiec TR na siatki 45 cm, średnica: 45 cm.

cena: 41,00 PLN


#653017
wysłano: 2013/06/02 16:28
Ja parze go w termosie zapach moze byc kazdy ale uniwersalna jest wanilia sprawdza sie prawie na wszystko. Ja nie barwie peczaku bo po co mi w nim chemia ? I ważne jest zeby pougotowaniu go nie plukac wielu wiedkarzy wlasnie to robi,a ten kleik ma duzo skladnikow odżywczych i piekny naturalny zapach.


zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


Google