OKOŃ W AROMATYCZNYM SOSIESKŁADNIKI:2 kg średniej wielkości okonimąka pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną do panierowania olej SOS:10dkg boczku wędzonego w plastrach10dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula1/3łyżeczki tartego imbirusos sojowy do smaku sól, pieprz, cukier do smaku zielenina do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby sprawić pozostawiając głowy z których usuwamy łuki skrzelowe i oczy,umyć, dokładnie osuszyć , przyprawić solą i pieprzem . Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mąkach i obrumienić na gorącym oleju, odłożyć. Przygotować sos : boczek pokroić w paseczki, cebule i czosnek w kostkę . Na patelni rozgrzać odrobinę oleju , dodać boczek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebule i czosnek,zeszklić dodać imbir, sos sojowy, łyżkę wody, przyprawić .Chwilę gotować . Okonie ułożyć w naczyniu żaroodpornym , polać przygotowanym sosem, zapiec w piekarniku.Przed podaniem udekorować zieleniną .
Mam Edyta małe pytanko mianowicie czy Ty już wypróbowałaś ten przepis,bo chętnie bym go wypróbował-(brzmi wyśmienicie),tylko jakoś nie jestem przekonany do imbiru i sosu sojowego. (2011/05/03 00:22)
Witaj mario73 tak próbowałam ten przepis inaczej bym przepisu nie podawała, i rybka w tym wykonaniu jak dla mnie jest wyśmienita, ale to kwestia smaku , a imbir jak najbardziej do tego pasuje a sos sojowy można zastąpić winem wytrawnym .Co do imbiru to bardzo dobra aromatyczna przyprawa ja nawet dodaję jej trochę zawsze do flaczków , pozdrawiam. (2011/05/03 19:03)
....ja też go próbowałem jest całkiem niezły, zdobyłem go wcześniej z pychotki pl, ale moim zdaniem boczek zabija, delikatny smak okonia poza tym jest ok! (2011/05/22 21:53)