Łosoś na surowo!

Bierzemy surowy (NIE WĘDZONY!) filet łososia (bez skóry), posypujemy go z obu stron solą, cukrem i drobno posiekanym koprem. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową, kładziemy na talerzu (może puszczać soki), przykrywamy go mniejszym (dla lekkiego obciążenia) i chowamy do lodówki na 3 dni. 
Pychota! Po pikusiu gorzałki i smacznego!



 
Mateusz Mazur
Matteo1987
(2010/03/06 23:57) 0

Łosoś w takim wykonaniu nazywa się Gravad lax.Jest jedną z najsłynniejszych skandynawskich przystawek.

Błażej Sroczyński
maestrol
(2010/03/07 04:08) 0

O!
Dziękuję!
Wiedziałem że to skandynawska przystawka, ale nie wiedziałem że tak się nazywa!
Pozdrawiam!

Dariusz Krystosiak
sacha
(2010/03/10 08:38) 0

Pozwolę sobię trochę zmodyfikować chociaż nie wątpię że jest dobry Twój przepis.

Dwa równe filety surowego łososia ze skórą posypujemy grubą solą,cukrem,grubo mielonym pieprzem i wcieramy w filety tak ze 100g brandy(w przepisie był koniak ale ja nie lubię koniaku a np. jak użyję 100g Metaxy 5* to resztę z dziką radością wypiję)i na koniec wcieramy koperek,można też położyć łodygi.Składamy filety mięsem do siebie i zawijamy w papier do pieczenia,musi być ściśle więc jeszcze ściskam taśmą samoprzylepną.

Pakunejk wyjeżdża na balkon (zimne miejsce) i przygniatam go czymś ciężkim i tak leży 24h,po 24h obracam,znowu przygniatam i dalsze 24h leżakuje.

Odwijamy,usuwamy łodygi kopru i bardzo ostrym długim nożem kroimy cienkie plastry.

No i faktycznie dobrze zmrożona wódeczka jest wskazana żeby sobie ryba nie pomyślała że ją świnia je.Doskonale też pasuje jakieś schłodzone wino typu chardonney.


 


marcin konarzewski
mar83
(2010/03/12 13:33) 0

Z opisu wynika,że to japoński specjał Byłem w Norwegii dwa tygodnie ale przyznam,że nie spotkałem się z taką przystawką Lecę do sklepu  muszę spróbować tego specjału. (zapas norweski rozdałem znajomym i rodzinie) Dobrze czytać forum zawsze człowiek dowie się czegoś nowego.Dzięki

Patryk Mąka
O2on
(2010/03/14 01:06) 0

Polecam Karpaczio z łososia na surowo ! Tzn. filet łososia kroimy na ciekie płaty układamy na talerzu obojetnie i jak komu pasuje troche soli i pieprzu na wierzch na srodek taleza troche sałaty moze byc mix kupna ze sklepu . nastepnie tylko sos nam zostaje czyli oliwa z oliwek sul pieprz sytryna odrobina octu winnego a nastepnie polewamy wymiesznymi składnikami łososia i sałate mozna dla tekoracji i jak ktos lubi pomidora shery dla tekoracji Smacznego Pozdrawiam !!