Lin - jak pozbyć się zapachu mułu?

Witam Brać Wędkarską.Mam pytanie ,które mnie nurtuje od kilku lat.Jaki jest sprawdzony sposób by lin po np. usmażeniu nie :pachniał" mułem i smakował jak muł. Ja próbowałem w maślance moczyć i sodzie ale efekt kiepski.Pozdrawiam.
Jan Teska
janush1987
(2009/08/13 11:02) 0

Witam kolegę ja również borykałem się z tym problemem i zauważyłem że jeśli takiego gotowego i wypatroszonego lina zamrozimy na kilka dni smakuje o wiele lepiej i nie czuć tak tego mułu. Proponuje spróbować . pozdrawiam

Kamil Racinowski
stream85
(2009/08/13 11:39) 0

Zamrażanie generalnie pomaga, ale z drugiej strony taka rozmrożona rybka już nie smakuje tak jak świeża... Co do linka to nie będę się wypowiadał, bo nie pamietam kiedy ostatnio go jadłem i czy czuć było mułem....

użytkownik8030
użytkownik8030 (2009/08/13 11:49) 0

Lina zamrozić -racja. Po wyjęciu z zamrażarki zalej drania mlekiem w miseczce, tak by był zakryty, Do mleka wkrój ładną cebulę i ząbek , albo dwa ząbki czosnku, dodaj odrobinę soli. przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Ale rybę zamrożoną wkładaj do mleka. Po upichceniu rybe skrop odrobiną przyprawy maggi a do środka włóż plasterki cytryny. Na rybe połóż ładną łychę kwaśnej śmietany kremówki. Możesz posypać natką pietruszki. Jaki muł?! :-))

użytkownik8030
użytkownik8030 (2009/08/13 11:53) 0

Ja robie lina tylko na maśle z przyprawami. Jego mulisty posmak to własnie sedno linowego smaku. Ale zdaję sobie sprawę, że może to kogoś odrzucać. Dlatego podałem powyższy sposób, bo go testowałem na potrzeby rodziny. Jest dość skuteczny. No chyba że ten lin bedzie złowiony w odciętym oczku, w którym jest tylko zgnilizna. Miałem takie wzdręgi -nawet pies nie chciał zjeść tego, czego my nie daliśmy rady. Ale takiej ryby nie odmulisz inaczej, jak zwracając jej wolność, lub zakopując głęboko.

Paweł Ciechanowicz
izkpaw
(2009/08/13 12:28) 0

A kolega zdradzi jakie przyprawy używa??

użytkownik14499
użytkownik14499 (2009/08/13 13:46) 0

Witam. Jeśli moge cosik doradzić i poradzić ,to ja po złowieniu linka skrapiałem GO bardzo mocno sokiem z cytryny.Żonka mówiła,że dobre i prawie nie czuć było mułem. Pozdrawiam.

użytkownik8030
użytkownik8030 (2009/08/13 14:19) 0

Do lina używam tylko soli, czasem z małym dodatkiem wegety. Oczywiście czosnek do pichcenia jak najbardziej, cebula jak kto lubi, ale pod koniec smażenia. Jeśli użyjesz czosnku granulowanego, to tez na koniec, bo gorzknieje.

użytkownik8030
użytkownik8030 (2009/08/13 14:21) 0

Skrapianie sokiem z cytryny jest dobre do wszystkich ryb. Ale to już na talerzu.

użytkownik1805
użytkownik1805 (2009/08/13 14:41) 0

Lina po sprawieniu nie należy smażyć jak byle rybkę. Można go posolić obtoczyć w mące i smażyć na maśle, po czym przełożć do innego garnka zalać 30% śmietaną z dodatkiem kilku ziarenek ziela angielsiego i kilku listków laurowych, duści około 15-20 min na wolnym ogniu. Lub bez smażenia dusić bezpośrednio w śmietanie z powyższymi dodatkami,lub nie. Powinno pomóc.

Sławek Sobolewski
saw
(2009/08/13 19:42) 0

Żywą rybę należy wpuścić na 2-3 dni do większego zbiornika (wanna, duże akwarium) nie podawać pokarmu, po tym czasie dopiero sprawić i przygotować do spozycia, innego sposobu na skuteczne pozbycie się woni mułu chyba nie ma.

użytkownik2569
użytkownik2569 (2009/08/13 19:54) 0

podobny dylemat miałem z zupą rybną, i mój kolega (Rybak ) u którego próbowałem pierwszy raz takiej zupki doradził aby użyć pod koniec gotowania trzech czterech sporych ziemniaków i smak mułu znika. Co do smażonych to zgadzam się w 110% z przedmówcami ja sam używam czosnku i octu w trakcie smażenia ( ostatnio limonki, są lepsze moim zdaniem od cytryny) Po za tym jak ryby nie czuć delikatnie wodą to co to za ryba?

Paweł Ciechanowicz
izkpaw
(2009/08/15 18:28) 0

Witam,dzisiaj wyjąłem lina (37 cm) i popróbuję przepisów na pozbycie się mułu.

Karol Mirowski
loli_83
(2009/08/15 18:44) 0

Proponuję przefiltrować ;). Pozdro

Marek Zajdel
coralgol73
(2009/08/15 18:55) 0

A może zacznij łowić ryby w rzece. Rzeczne ryby nie śmierdzą mułem. Lina raczej ciężko będzie złowić w rzece. Pozdrawiam!

Karol Mirowski
loli_83
(2009/08/15 19:04) 0

Zgadzam się z kolegą coralgol73. To jest najlepszy przepis na "odmulenie" ryb takich jak lin... innego sposobu nie ma ;). Pozdrawiam

użytkownik8030
użytkownik8030 (2009/08/15 19:33) 0

Lin, to ryba przydenna. Muł, to jego ulubione miejsce żerowania. Nie wyobrażam sobie lina, który by nie miał tego smaczku.... mulistego. To specyficzna ryba. Są sposobyt by złagodzic posmak mułu, ale pozbyc sie go nie można. On tak ma smakować. Jeśli ktoś nie lubi linów za ich smak, niech je poławia dla estetycznych wrażeń, bo to ryba przepiękna, warta 300 razy więcej niż karpole całego świata razem wzięte.

Tadeusz Michał Pietrykowski
maksymilian 42
(2009/08/16 00:27) 0

Podam przepis mojej Babuni aby lina czy karpia by niemiał posmaku mułu. weź sprawioną i wypatroszoną rybę(lin,karp)włóż do wody z octem(do pięciu litrów wody wlej pół litra octu 10 cio%) i trzymaj około15 -stu minut w tym roztworze.Muł na rybie zetnie się,wystarczy zdjąć nożem ten muł.Cały posmak mułu przestanie istnieć.Sposób sprawdzony i wypróbowany,polecam! Pozdrawiam maksymilian 42

Paweł Ciechanowicz
izkpaw
(2009/08/16 09:03) 0

Jutro wypróbuję ten przepis .Poza tym na rzeki to ja dopiero zaczynam chodzić ,muszę się sporo przestawić z łapania nad jeziorami.Ale mam kolegę fachowca i wdraża mnie pomału w arkana rzecznych połowów.

Paweł Pietras
pawel1975
(2009/08/16 20:56) 0

Mój sposób jest taki-po oskrobaniu lina polewasz go bardzo gorącą wodą. Gorącą ale nie wrzątkiem. Następnie zbierasz resztę osadu ze skóry ryby. Po takim zabiegu linek staje się biało-seledynowy i zaręczam że nie będzie go czuć mułem. Jeżeli ''oparzysz'' go dodatkowo przed skrobaniem znacznie ułatwi to skrobanie.

Krzysztof Andrzejewski
Figaro
(2009/12/07 13:10) 0

Stosuje od paru lat metodę "odmulania" lina czy karasia, przez obłozenie sprawionej ryby plasterkami cebuli. Wyciąga ten specyficzny smaczek i zapaszek dosyc skutecznie. Stosuję jeszcze taką mieszankę pt. zioła polskie które zastosowane w niewielkiej ilości wspaniale podkreślają smak lina. Przed smażeniem dobrze jest też skropic go sokiem z cytryny. A w ogóle to nabrałem apetytu na lina..... Pozdrawiam 

 

Jakub Aleksander Jefremienko-Przyłubski
JakubUrsynow
(2009/12/09 10:30) 0

Lina wystarczy dobrze oskrobać, może będzie mniej chrupiący bo pozbędziemy się topiącej się łuski ale razem z nią powinien odejść mulisty zapach. W grę wchodzi jeszcze moczenie w mleku chyba ( sam nie próbowałem ).

agata czekała
ogtw
(2015/02/15 12:08) 0

Na miesiąc do czystej wody.

Dariusz Piasek
podzjazdem
(2015/02/15 20:48) 0

Przede wszystkim zależy z jakiego akwenu pochodzi ryba. Jakiś czas temu jadłem lina z czystej zaporówki i żadnego posmaku mułu nie miał, specjalnych środków do  "odmulania" nie używałem. Jedyne co robię, to nie skrobię ryby w tradycyjny sposób, a używam druciaka do szorowania garów.

Artur Sadłowski
Artur z Ketrzyna
(2015/02/15 22:24) 0

Ja każdą rybkę, po oskrobaniu i wypatroszeniu, Moczę w zimnej wodzie. Tak by wyszła z niej cała krew. 2 zmiany wody wystarczą.
Lina nie wycieram w piasku jak kiedyś, teraz czysta sól kuchenna. Nie moczę w mleku, jak robiła mama. Jedynie czasami smażoną skropię cytrynką.
O jakiegoś czasu lobię go w lekkiej zaprawie octowej.

Zgodzę się że smak ryby zależy od łowiska.

Ale jeśli komuś przeszkadza jakiś smak ryby, to czemu tak usilnie próbuje go zmienić, zamiast datować jej życie?

Paweł nazaruk
nazarek
(2015/02/15 22:45) 0

Żywą rybę należy wpuścić na 2-3 dni do większego zbiornika (wanna, duże akwarium) nie podawać pokarmu, po tym czasie dopiero sprawić i przygotować do spozycia, innego sposobu na skuteczne pozbycie się woni mułu chyba nie ma.



zgadzam sie w 100% po tygodniu to nawet kolor łuski jaśnieje troche