Bardzo dobrze reagują na nie BRZANY, a także ryby żerujące podobnie jak płoć nad dnem,
czyli KLENIE, LINY, JAZIE, KRąPIE i KARPIE.
Przed gotowaniem trzeba namoczyć je na około 3 godziny
i gotować aż łupinka otworzy się i z środka wyjdzie biały miąższ.
Po ugotowaniu ziarna studzić przez ok 1 min pod zimną wodą, tak by przerwać wrzenie.
Jeśli je przegotujesz, zanadtto popękają i będą zbyt miękkie.
Suche ziarna zmielić kilkakrotnie w młynku do kawy i przesiać przez gęste sitko, aby usunąć osłonki.
Mączkę zaparzyć w termosie wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
Uzyskana w ten sposób papka konopna wymieszana pół na pół z tartą bułką i COCO BELGE jest wspaniałą zanętą.
Z zparzonej mączki konopnej jest również znakomite ciasto, wyrobione z mąką kukurydzianą
i zapachem [np: nostrzykiem]. Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata
i nie jest ani zbyt twarde [takiego ryby nie chcą skubać], ani zbyt miękkie [będzie spadało z haczyka].
Ciasto można barwić na różne kolory.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.