» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Jak zrobić ciasto na ryby?


Witam , chciałbym się dowiedzieć jak zrobić ciasto wędkarskie .

 


zgłoś naruszenie
#328823
wysłano: 2011/08/30 14:07
no to tak do garczku dajesz troche wody i masla!!!
dajesz garczek na palnik i gdy sie wszystko ładnie rozpuści w tedy dajesz kasze manne
i jednocześnie mieszasz gdy będzie się ciężko mieszać <bedzie sie robiło ciasto> wyłanczasz palnik i dajesz np na deskę to ciasto
w tedy możesz dodać np aromatu waniliowego i wszystko dokładnie rekami ugnieć 
pare minut ugniataj i ciasto waniliowe gotowe;):)



zgłoś naruszenie
#328828
wysłano: 2011/08/30 14:14
drogba wszystko napisał :)



zgłoś naruszenie
#328831
wysłano: 2011/08/30 14:18
ano trzeba pomagać wędkarzom ;)


zgłoś naruszenie
#328835
wysłano: 2011/08/30 14:21
Dziękuje ci za pomoc


zgłoś naruszenie
#328841
wysłano: 2011/08/30 14:25
spoko nie ma sprawy;)


zgłoś naruszenie

Reklama

#328842
wysłano: 2011/08/30 14:25
napisz jak ci wyjdzie;)


zgłoś naruszenie
#331338
wysłano: 2011/09/04 15:39
ja zrobilem według twojego przepisu i kicha,ciasto wyglada bardzo ładnie smakuje nieżle zapaszek dodałem waniliowy  poprostu bajka ale jak dojechalem nad wode dopiero spostrzeglem ze ciasto spada z haka zaraz po zarzuceniu wedki jest bardzo rzadkie,co zrobiłem nie tak??



zgłoś naruszenie
#331345
wysłano: 2011/09/04 15:48
pon wpisaniu w przeglądarkę znalazłem do ściągnięcia w pdf 60 przepisów na ciasto wędkarskie



zgłoś naruszenie
#331350
wysłano: 2011/09/04 15:56


        

Dodałeś za dużo wody , zawsze miej z zapasie trochę grysiku aby w razie potrzeby dosypać i dognieść do do ciasta aby stwardniało . Druga ważną rzeczą to aby ciasto transportować i przechowywać w bawełnianej szmatce albo w innym oddychającym i niesztucznym materiale , absolutnie nie w workach foliowych bo się zaparzy i będzie rozlazłe . Dodam jeszcze , że zamiast masła dodaj oleju gdyż masło szybciej jełczeje i ciasto może gorzej pachnąć choć powiem , że dla wielu ryb zapach lekko zjełczałego masła to rarytas .


      




zgłoś naruszenie

Reklama



#331353
wysłano: 2011/09/04 16:00
wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)



zgłoś naruszenie
#331354
wysłano: 2011/09/04 16:03
wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)









:))))))))





zgłoś naruszenie
#787163
wysłano: 2014/10/13 18:38
Pasta z czosnkiem:

Do bułki pszennej bez skórki około 100 gram dodać 2 gotowane ziemniaki bez skórki.Przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,utrzeć na miazgę 3 ząbki czosnku. Wszysko dobrze ugnieść dodając kilka kropel oleju jadalnego.

Pasta dobra na:
-płocie
-karasie
-krąpie
-leszcze



zgłoś naruszenie
#787199
wysłano: 2014/10/13 19:47
Twój przepis, to było podstawowe ciasto na spławik w latach sześćdziesiatych i siedemdziesiątych.
Szło się nad jezioro, prosiło kogokolwiek ( zwykle jakąś  kucharkę w ośrodku nad jeziorem  ) o ugotowanego ziemniaka, kupowalo się pół chleba i ugniatało  miekisz chleba z ziemniakiem.
I ciasto było gotowe.. a jakie skuteczne !!!! :-)




zgłoś naruszenie
#787212
wysłano: 2014/10/13 20:21
Dokładnie mam 4 wielkie księgi zrobione z tygodnika z lat 70 :) Łącznie ponad 1500 stron.Co prawda nieaktualne ale ciekawe rzeczy tam są :)


zgłoś naruszenie

 

strona główna forum


Google