jak zbudować wędzarnie ?

Witam.
Ostatnio zakupiłem sobie wędzarke turystyczną. Taki prostokątny klocek z dwoma palnikami na dole. Jakiś czas temu miałem okazje ją przetestować. Niestety mimo wielkich chęci wędzenie ryby nie wyszło. Ryba miała smak benzyny! Na początku facet w sklepie polecił mi jakąś substancje, której później użyłem i miałem efekt jak wyżej, za drugim razem użyłem denaturatu i efekt ten sam. Czy ktoś może mi pomóc i przesłać "instrukcje obsługi" tego urządzenia? Czy poprostu jest to takie super urządzenie? PS. użyłem trocin do tego przeznaczonych!
Arkadiusz Wideński
Misiaczek (2009/01/14 19:03) 0

Nie wiem, czemu tak się stało. Ja wędziłem na wakacjach ryby w wędzarce ustawionej na żarzącym się ognisku z drewna które było w pobliżu i było ok.

Ryszard Troncik
rysiek38 (2009/01/14 19:21) 0

i tu jest sedno sprawy-drewno panowie a nie chemia i to najlepiej z drzewa owocowego,wazna tez jest odpowiednia marynata w kturej musza najpierw moczyc sie rybki

Ryszard Troncik
rysiek38 (2009/01/14 19:24) 0

a ten wynalazek odstaw facetowi co ci go wcisnal-niech sie przy nim ogrzeje bo zimno ale najpierw rozbierz go do majtek za ten kit

użytkownik5522
użytkownik5522 (2009/01/14 22:52) 0

Jeździłem z moim tatą na mazury na ryby i tam zawsze na koniec pobytu wędziliśmy ryby. Najlepsza jest leszczyna, wtedy wszystkie wędzarki chodziły na leszczynie, nie wiem jak jest teraz, ale znając mazurów nic się nie zmieniło. Nie wiem, czy da się twoją wędzarkę postawic nad ognisko, ale to najlepszy sposób. Co do przygotowania ryb do wędzenia, to znam sposób, którego nauczyłem się od wędzarzy mazurskich. Sposób jest taki: do wiadra lejesz wodę, wrzucasz kartofla obranego średniej wielkości nie za duży i nie za mały. Sypiesz sól i mieszasz, solisz wodę dotąd, aż ziemniak zacznie pływac w toni. Ryby patroszysz bez obcinania głowy! Wkładasz do tak przygotowanej solanki i moczysz dopóki oczy rybom nie zaczną robic się białe(ryby muszą byc świerze oczywiście!!)czym bardziej robią się biae, tym bęą bardziej słone, czyli moczysz według uznania. Potem to tylko na patyk i do wędzarki. Trochę się rozpisałem może nie na temat. Wracając do wędzarki, to tak jak napisał Rysiek38 tylko drewno!!!Żadnych denaturatów!!!!Nikt nie informuje że są szkodliwe i podczas wypalania opary przenikają do potraw(jestem zawodowym kucharzem:) )Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia rybki na ognisku, super sprawa

Ryszard Troncik
rysiek38 (2009/01/14 22:58) 0

a nie dodajesz zadnych innych przypraw?tak jak do peklowania qwedlin?ja na takiej zaprawie wedzilem liny i szczupaki z tym ze na zimnym dymie czyli b.dlugo ale byly przednie i to nie moja ocena ale tych co mi to zjedli-czyli musialo smakowac

Rafał Anyszka
rafal_anyszka (2009/01/15 16:00) 0

No tak. Czyli kupiłem jakieś g... Trochę to dla mnie dziwne. Pomysł na zakup takiej wędzarki urodził się po tym jak obejrzałem (o ile dobrze pamiętam) film "mazurski zwiad" nakręcony przez chłopaków z WMH. Posiadali dokładnie taką samą i na ekranie węgorz tam przygotowany wyglądał pysznie. Wędzarka była dokładnie z takimi samymi palnikami! Dlatego też jestem trochę zdziwiony sytuacją. Generalnie dziękuje za wpisy i pomoc oraz za alternatywne sposoby wędzenia ryb. Jednakże chciałbym zaprezentować tą wędzarke http://www.swistak.pl/aukcje/1952620,Wedzarko-grill-BEHR-NEW-Wedzarka-grill-KORMORAN.html
Pytanie może powinienem zadać inne. Co się wlewa do tych dwóch palników?

Maciej Kowalski
klocek (2009/01/15 16:47) 0

Słuchaj mam podobną wędzarkę tylko że własnej roboty i nie raz wędziłem ryby z tym że ja do ogrzania używam małej butli gazowej z podwójnym palnikiem...stawiam na niej wędzarkę wsypuje do niej trociny(używam olchowych),a na kratkę układam przygotowane ryby,zamykam i podpalam gaz i ustawiam na nieduży płomień.Trociny pięknie się tlą i po około 20-30 min(zależy od ilości i wielkości ryb)pyszne danie jest gotowe!!!

Ryszard Troncik
rysiek38 (2009/01/15 20:05) 0

ale pieczone lyb gotowane-w pol godziny nic sie nie uwedzi ba nawet smak dymu nie przejdzie - daje glowe ze to niemozliwe no chyba ze na opakowaniu paliwa napis aromat identyczny z naturalnym ale nie o to chyba chodzi

Maciej Kowalski
klocek (2009/01/15 20:20) 0

To jest wędzenie w gorącym dymie bo wióry które leża na dnie wędzarki tlą się w skutek podgrzewania i gdy wędzarka jest zamknięta to w środku jest wysoka temperatura i działa to jak piekarnik i gwarantuje że przechodzi dymem i to bardzo intensywnie

użytkownik5522
użytkownik5522 (2009/01/17 14:11) 0

Klocek ma rację, to też dobry patent a ryba spokojnie się "upiecze"bo dym jest gorący, także to jest takie pieczenie-wędzenie, ale ryba pierwsza klasa. Jeżeli chodzi o mój patent na przyprawianie, to nie używam innych przypraw niż sól do takiego wędzenia-pieczenia. Jedynie do grillowania, ale tu jest mowa o wędzeniu, chyba, że ktoś chce dobry przepis na doprawienie np pstrąga złapanego przez siebie do pieczenia na grillu, to mogę podać przez pocztę naszą do konkretnych osób. Także wracając do tematu Panie Rysiu38 Klocek ma rację, można też na wiórach olchowych, na których wędzi się mięso i wędliny, ale ja wolę leszczynę mimo wszystko. Rzecz gustu, albo może pbardziej
przyzwyczajenia:)))

Ryszard Troncik
rysiek38 (2009/01/17 19:38) 0

wiadomo ze wedzenie w normalnej wedzarce tzw.na zimno to duzo czasu i zachodu wiec pewnie ten drugi sposob jest prostszy,jak sadze te rybki wedzone w sklepach tez sa wedzone na skróty bo bylyby kilkakrotnie drozsze

sebastian olszewski
bastien (2013/01/04 17:56) 0

Witajcie.Niedawno zakonczylem budowe wedzarni o wym 60/60 wys 80cm.Wedzarnia jest skladana z drzewa jest oddzielne palenisko..i teraz pytanie czy odleglosc wedzarni od paleniska  2m bedzie odpowiednia? i najwazniejsze jaka srednica rury doprowadzajacej dym czy wystarczy 100mm czy wieksza?  Pozdrawiam.

ireneusz borysowski
irex (2013/01/04 19:51) 0

Kolego może z tą wędzarnią jest wszystko ok tylko trzeba ją mocno wygrzać żeby wypaliły się wszystkie syfy.

Michał P
mikefish (2013/10/29 09:41) 0

Własnej konstrukcji wędzarnia...a produkty finalne - mniam - palce lizać.

Ważne tylko, aby ryby dobrze "wykąpać" w odpowiedniej solance, dobrać dobre drewno oraz odpowiednio długo w odpowiedniej temp wędzić rybie mięso.

 

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto zaloguj się

Michał P
mikefish (2013/10/29 09:41) 0

Własnej konstrukcji wędzarnia...a produkty finalne - mniam - palce lizać.

Ważne tylko, aby ryby dobrze "wykąpać" w odpowiedniej solance, dobrać dobre drewno oraz odpowiednio długo w odpowiedniej temp wędzić rybie mięso.

 

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto zaloguj się

Michał P
mikefish (2013/10/29 09:41) 0

Własnej konstrukcji wędzarnia...a produkty finalne - mniam - palce lizać.

Ważne tylko, aby ryby dobrze "wykąpać" w odpowiedniej solance, dobrać dobre drewno oraz odpowiednio długo w odpowiedniej temp wędzić rybie mięso.

 

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto zaloguj się

Krzysztof Świątko
haja (2013/10/29 10:47) 0

Już widzimy... :) Profeska.

Ja zrobiłem wędzarkę  z obudowy wirówki do ubrań. No i się też pięknie wędzą.

Napisz odpowiedź