użytkownik104859
użytkownik104859 (2012/03/03 09:34) 0

Ludzie o czym wy mowicie to jest szybkowar ryba rozdenta w parze wlasnej plus zapach trocin pod siatka jezeli ktos uwaza rybe w ten sposob przyrzadzona za wedzona to gratuluje i zycze smacznego.
Wolal bym z kamieni i w ziemi prowizorke zrobic nad woda i w tej prowizorce wedzic, przynajmniej smak ryby zrekompensowal by mi trudy budowy

Ludwik Subocz
subocz123
(2012/03/03 15:36) 0

Spożywałem ryby z takiej wędzarki. Cały proces polega na tym że w szczelnie zamkniętym pojemniku i wysokiej temperaturze prażą się (bez ognia) drobne kawałki np. olchy. Bez możliwości
wydobycia się z pojemnika gęsty dym osadza się na ściankach jak również kawałkach ryb coś w
rodzaju smoły. Da się to zjeść, jednakże wolę tradycyjne wędzenie. Poza tym nikt nie badał
kwestii zdrowotności takiej wędzonki.

użytkownik54091
użytkownik54091 (2012/03/08 19:44) 0

Ludzie o czym wy mowicie to jest szybkowar ryba rozdenta w parze wlasnej plus zapach trocin pod siatka jezeli ktos uwaza rybe w ten sposob przyrzadzona za wedzona to gratuluje i zycze smacznego.
Wolal bym z kamieni i w ziemi prowizorke zrobic nad woda i w tej prowizorce wedzic, przynajmniej smak ryby zrekompensowal by mi trudy budowy


Maciek! aby coś o czymś powiedzieć (lub napisać) to trzeba coś o tym wiedzieć i w tym przypadku spróbować! Proponuje Ci. Spróbuj - posmakuj a potem pisz. Pozdrawiam Bogdan
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,wedzok-to-tez-moj-sprzet-wedkarski,31522

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto zaloguj się

użytkownik54091
użytkownik54091 (2012/03/09 18:02) 0

surowa olcha




Sama olcha da bardzo gorzki smak. Proponuje drewno z drzew owocowych. Ale aby uzyskać ładny, złoty kolor można dodać troszeczkę olchy.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

załóż konto zaloguj się

Andrzej Pachuta
jacek placek
jacek placekkk
(2012/03/22 18:53) 0

Wędził ktoś z was może jesiotra ?

użytkownik104859
użytkownik104859 (2012/04/23 08:04) 0

Czy ktos juz cos wedzil? Ja uwedzilem 2 pstragi 5 okoni i dwa karpie, po tak dlugim okresie smakowaly wysmienicie. Pozdrawiam!

robert nosidrzewo
sarnina
(2012/04/23 09:02) 0

surowa olcha




Sama olcha da bardzo gorzki smak. Proponuje drewno z drzew owocowych. Ale aby uzyskać ładny, złoty kolor można dodać troszeczkę olchy.



Kto ci powiedzal ze olcha daje gorzki smak, jezeli ci taki wyszedl to znaczy ze cos spaprales, ja wedze sama olcha i nigdy gorzkiego smaku nie mialem, zanim cos napiszesz to najpierw dobrze to sprawdz bo wprowadzasz w DUZY blad pozostalych uzytkownikow. Polecam ci ta stronke http://wedlinydomowe.pl/

Jacek Rowicki
jacenty75
(2012/04/23 09:50) 0

A belony ktoś z was wędził? Chętnie bym się dowiedział czegoś praktycznego.

Bernard Pisz
Bernard51
(2012/04/23 10:42) 0

surowa olcha




Sama olcha da bardzo gorzki smak. Proponuje drewno z drzew owocowych. Ale aby uzyskać ładny, złoty kolor można dodać troszeczkę olchy.



Kto ci powiedzal ze olcha daje gorzki smak, jezeli ci taki wyszedl to znaczy ze cos spaprales, ja wedze sama olcha i nigdy gorzkiego smaku nie mialem, zanim cos napiszesz to najpierw dobrze to sprawdz bo wprowadzasz w DUZY blad pozostalych uzytkownikow. Polecam ci ta stronke http://wedlinydomowe.pl/

Daj spokój kazdy rejon w polsce ma swoje (nie pisze metody) praktyki z pokolenia na pokolenie
napewno bardzo nam smakuje to co rodzice przyrzadzali  i dzis my tez to staramy sie robic wazne jest ze chcemy i mamy jakas motywacje aby samemu zrobic dla rodziny i swojego uksztaltowanego smaku ( przez rodziców) i jestesmy dumni i szczycimy sie tym.
A odnosnie stronki --kazdy moze taka zalozyc co to ma wspólnego z rzeczywistoscia

robert nosidrzewo
sarnina
(2012/04/27 20:44) 0

surowa olcha




Sama olcha da bardzo gorzki smak. Proponuje drewno z drzew owocowych. Ale aby uzyskać ładny, złoty kolor można dodać troszeczkę olchy.



Kto ci powiedzal ze olcha daje gorzki smak, jezeli ci taki wyszedl to znaczy ze cos spaprales, ja wedze sama olcha i nigdy gorzkiego smaku nie mialem, zanim cos napiszesz to najpierw dobrze to sprawdz bo wprowadzasz w DUZY blad pozostalych uzytkownikow. Polecam ci ta stronke http://wedlinydomowe.pl/

Daj spokój kazdy rejon w polsce ma swoje (nie pisze metody) praktyki z pokolenia na pokolenie
napewno bardzo nam smakuje to co rodzice przyrzadzali  i dzis my tez to staramy sie robic wazne jest ze chcemy i mamy jakas motywacje aby samemu zrobic dla rodziny i swojego uksztaltowanego smaku ( przez rodziców) i jestesmy dumni i szczycimy sie tym.
A odnosnie stronki --kazdy moze taka zalozyc co to ma wspólnego z rzeczywistoscia
Jak to, co ma wspolnego z rzeczywistoscia???  Czy ty wogole przeczytales to co napisales?
Wejdz na forum z tej stronki, wybierz dzial ryby i zobaczysz ze tam pisza ludzie naprawde doswiadczeni, niektorzy z nich to technologowie od zywnosci na dodatek chca sie podzielic swoim doswiadczeniem z innymi, promuja zdrowa zywnosc (bez chemii),  a ty sie pytasz co oni maja wspolnego z rzeczywistoscia, najpierw zapoznaj sie z trescia tej strony i ich forum a potem mozesz wyrazic swoje zdanie na ten temat. Co do gorzkich wedzonek to przyczyn moze byc kilka:
Nie byly obsuszone przed wedzeniem( poprstu mokre prosto z solanki)
Mokre drewno (swieze, nie lezakowane)
Zbyt maly przeplyw dymu(wedzonki sie wtedy kisza)


andrzej
jendreczek
(2012/04/27 21:17) 0

Koledzy goszki smak daje kora sprubujcie pozbyć się kory a poczujecie  nowy  smak rybki wędzonej wiem co mówie bo przez długi czas byłem serwisantem na masarniach.