Jak pozbyć się ości z leszcza ? - forum przepisy kulinarne przyrządzanie wedkuje.pl

wedkuje

utworzono: 2011/01/15 22:21

Jak pozbyć się ości z leszcza ?



Witam, czy może ktoś wie jak pozbyć się ości z rybki typu leszcz okoń( kiedyś ktoś mi powiedział że przed smażeniem trzeba ponacinać i dobrze posolić to ości "znikną") proszę o ewentualne porady



zgłoś naruszenie
#197730
wysłano: 2011/01/15 22:52

zgłoś naruszenie


#197776
wysłano: 2011/01/16 07:44
Łuski i płetw tak się pozbędziesz ale nawet w okoniu kręgosłup zostaje. Leszcz ma do tego masę drobnych ości i filetowanie nie jest proste. Jeżeli wogóle możliwe. Z tym okonie starczy teraz przeciąć na pół wzdłuż kręgosłupa, odciąć z drugiej połówki i delektować się pysznym mięskiem.


zgłoś naruszenie
#199527
wysłano: 2011/01/17 22:38


Witam, czy może ktoś wie jak pozbyć się ości z rybki typu leszcz okoń( kiedyś ktoś mi powiedział że przed smażeniem trzeba ponacinać i dobrze posolić to ości "znikną") proszę o ewentualne porady


ja mam dwa sposoby na pozbycie a raczej zmiejszenia ilości ości w leszczu.pierwszy to wyfiletowanie leszcza od kręgosłupa powoli w strone brzucha wtedy grube ości żebrowe zostaną razem z kręgosłupem,potem filet na patelnie i w zalewe octową po tygodniu rarytas można bez strachu dawać dziecią niema ości i aż rozpływa się w ustach.Drugi sposób to wędzenie,ja wędze w beczce drewnem olchowym,po około 2 godz wędzenia ryba się otwiera i ości same odchodzą i jest bardzo smaczne mięso>pozdrawiam


zgłoś naruszenie
#199587
wysłano: 2011/01/17 23:39
Ja nacinam grzbiet i część ogonową ostrym nożykiem. Tak co 3mm cięcie, aż do grubych ości, od góry w dół. Tylko nie nacinam na żebrach bo tam leszcz tych cienkich ościków nie posiada. Po takim zabiegu prosto na patelnię i można zajadać jak wymiarową płotkę, wymiarową bo plotka ponad 20cm to ma ości tak samo jak leszcz. :)



zgłoś naruszenie

Reklama

#202074
wysłano: 2011/01/21 21:57

witam

 mówimy o leszczu około 2kg. bo co najmniej takie tylko zabieram.

 ja nie skrobię nawet nie patroszę.

ostrym norzem do filetowania zaczynam od głowy po grzbiecie w kierunku ogona oddzielam płat mięsa od kręgosłupa,  pootem przesuwam norzem po rzebrach w kierunku brzucha.

po  oddzieleniu mam dwa płaty bez kręgosłupa i rzeber.

Następnie kładę płat na stole skurą do blatu i zaczynając od strony ogona oddzielam  skurę z łuskami

otrzymuję piękny filet z leszcza bez skury i głównych ości.

pozostaje w całości głowa z wypreparowanum szkieletem i wnętrznościami pod rzebrami.

pozdrawiam.  

ps. karp na zdięciu ma 6,50kg




zgłoś naruszenie






strona główna forum


Google