» » » Grupy » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Ile powinno stać wino w balonie?


Witam kolegów
w tym roku poraz pierwszy nastawiłem wino z winogron i własnie zastanawiam sie ile cały ten zacier powinien postac w tym butlu.
Bo widze ze na stronach z winkiem kazdy ma swoje rady i porady.

 


zgłoś naruszenie
#350835
wysłano: 2011/10/20 21:10
Nie wiem ile powinno stać, ale jak szybko go ubywa, to znaczy że jest dobre! :)



zgłoś naruszenie
#350840
wysłano: 2011/10/20 21:12
ale już przestało bomblować?
ja pamiętam jak moja mama robiła takie wino w balonie ok 25 litrów to potem jak nalewaliśmy w butelki z kolegą to byliśmy jak dobre baloniki:D
u mnie w balonie stało aż przestało "chodzić" potem cedzenie fusów i s powrotem do beli i znowu pożywka i specyfiki żeby miało tak więcej niż 15 volt:D mam takie ok 15 lat ma jabłkowe jak się w zimę go podgrzewa to tak jakby spirytus gotował, szklaneczka i już zaczyna kręcić...ale to stare dobre przepisy mamy:d
  eksperymentuj a dojdziesz do perfekcji. pamiętaj spuść wino do szklanych butelek i w ciemne chłodne miejsce ma dwa trzy lata mmmm coś spaniałego potem... 



zgłoś naruszenie
#350858
wysłano: 2011/10/20 21:27
własnie wsadziłem owoce , a wzasadzie miazge z nich i własnie ile ta miazga ma odstac?
potem doleje wody z cukrem do gotowego płynu.
drozdzy nie daje.



zgłoś naruszenie
#350919
wysłano: 2011/10/20 22:55
Nie wiem jak to jest,ale nie mogę się doczekac ;-)))


zgłoś naruszenie
#350930
wysłano: 2011/10/20 23:49
Jeżeli robisz ze samych winogron to dodaj do całości troszeczkę cukru by lepiej bąblowało nie dodawaj żadnych drożdży winnych tylko cukier. Winogrono w pestkach zawiera drożdże więc początkową fazę mógłbyś i całość zepsuć wyjdzie nie zbyt smaczna. Trzymaj w temperaturze około 20 stopni jak przestanie fermentować przecedź, skosztuj sprawdź zawartość alkoholu jak będzie znikoma możesz dołożyć nie wielką ilość drożdży winnych jak będzie mało słodkie weź odlej do pół litrowego garnuszka winka zagrzej wrzuć odpowiednia ilość cukru ( do tego możesz też drożdże wrzucić jakbyś miał zamiar dodawać) jak się rozpuści niech ostygnie i wlej do winka wymieszaj odstaw w temperaturze pokojowej jeszcze delikatnie powinno fermentować około 20 dni. :):):) W ten czas powinno rosnąć w siłę:):):)  jak przestanie już fermentację odlej przecedź resztę osadu najlepiej przez watę wlej w baniaczek lub buteleczki koniecznie szklane, zalej korek woskiem i niech leżakuje, ewentualnie młode winko delikatnie musujące można spożywać. Im dłużej leży tym traci posmak gazowości i robi się cierpkie jak na wino przystało.


Zdróweczko. 


P.S. Zawsze w ten sposób robię. Wychodzi 18 procentowe i za młodu poniewierało nas jak cholera:):):) Teraz wona nie trawie, na okazje zawsze jest jak znalazł.



zgłoś naruszenie

Reklama

#351362
wysłano: 2011/10/22 09:34


Do wina wieloowocowego dodaje drożdże i cierpliwie czekam . Skończy fermentacje to nie odcedzam. Zostawiam na działce aż do niezłych mrozów. W grudniu gdy ściągam ,to z igiełkami.lodu.Ale klarowność tego wina jest niespotykanej jakości.
Moc wina zależy od ilości cukrów w owocach lub od ilości dosypanego. Czym więcej dosypiemy ,tym słodsze wino. Ale nie zawsze przerobi ono cały cukier i jest wtedy do dup....Nadaje się na destylat wysoko procentowy. Bardzo zresztą ceniony w określonych sytuacjach.
Winogrona na wino zbieram jak najpóźniej ,nawet po pierwszych przymrozkach.Daje drożdże by przyśpieszyć ferment. Zwracam baczną uwagę by nie dopuścić powietrza do balonu podczas całego okresu fermentacji.Po skończonej fermentacji ,odcedzam .zostawiam w balonie na kilka dni do sklarowania i czyste zlewam do butelek. Jeśli ma być deserowe to może stać w balonie. Ale ja uwielbiam szampana.Wlewam młode winko do petów po napojach ,zakręcam szczelnie i odstawiam na regał w piwnicy.Po miesiącu jest już wino musujące.
Zostawiłem kilka butelek tak nastawionych na 8 lat . Bo tyle Córce brakowało do pełnoletności.
Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania Otworzenie butelki to był problem ,bo ciśnienie w niej wypychało całą zawartość jak prawdziwy szampan .A w smaku było rewelacyjne , nie do opisania.
Pozdro
ps .
Zastrzegam że to są moje sposoby . Nikomu nie zalecam ich stosowania.




zgłoś naruszenie
#351408
wysłano: 2011/10/22 13:22
ja własnie zbierałem winogrona po przymrozkach dodałem sporo cukru a drozdzy nie daje chce mic taką naturalna fermentacje.



zgłoś naruszenie
#351416
wysłano: 2011/10/22 13:52
Tylko zbyt często nie próbuj czy dobre bo póżniej nic w butelki nie przelejesz :) Szwagier tak miał bo co kilka dni próbowaliśmy :)



zgłoś naruszenie
#351734
wysłano: 2011/10/23 09:55
Pierwszy etap fermentacji tzw. burzliwej bez rurki fermentacyjnej, tylko przysłonięte naczynie lnianą szmatką. Dalszy proces z rurką fermentacyjną. Uwaga na odległość pomiędzy rurką a materiałem, minimum szerekość dłoni. Generalnie jak przestanie bąblować można odcedzić od miąszu i zlać do butelek. Pozdrawiam i smacznego.


zgłoś naruszenie

Reklama




95-07446 WATHOSE GR46

95-07446 WATHOSE GR46 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Solidne, elastyczne i lekkie. Doskonała jakość wykończenia i niewielka waga. W komplecie praktyczna saszetka. Materiał spodniobuty: 100% Nylon pokryty PVC Materiał saszetka: 100% Nylon pokry

cena: 159,00 PLN


#352371
wysłano: 2011/10/24 17:04

Pstrąg222 ile tego cukru na litr?

Marek niech lepiej odpocznie :-)




zgłoś naruszenie
#352419
wysłano: 2011/10/24 18:17
ja na 7 litrów owoców dałem 1kg cukru



zgłoś naruszenie
#352446
wysłano: 2011/10/24 19:18
Będzie ok tylko nie wkładaj żadnej "szmaty" tylko rurkę i pilnuj bo muchówki też kochają ten zapach.


Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 19:20:21
zgłoś naruszenie
#352573
wysłano: 2011/10/24 21:21
teraz jest gaza i ostro bombluje.
he he
jak skonczy to odcedze sam płyn i wtedy zamontuje rurke



zgłoś naruszenie
#352707
wysłano: 2011/10/24 23:59
jak się nie uda to do parnika i coś lepszego wyjdzie (ukapie)  :)



zgłoś naruszenie
#352778
wysłano: 2011/10/25 13:17
wyjdzie wyjdzie juz teraz po tygodniu ładnie bombluje.
a co do lepszego trunku:)
to najlepszy moim zdaniem wychodzi z długo stojacych na pułkach spizarni dzemach i kompotach takich co najmniej 5 letnich
to jest pyszne i mocne bo wychodzi napar 80 volt.



zgłoś naruszenie
#355507
wysłano: 2011/10/30 19:34
Ile cukru wsypać na 5 litrów ? robię winko z winogron , zaraz wlewam wodę . i jaką wodą zalewać ? gorącą czy ciepłą ? dziś wsypuję ok pół kilo cukru . ile go jeszcze dosypać ? :) 
oczekuje szybkiej odpowiedzi i pozdrawiam :) :) :)  

A . i dodam jeszcze że te 5 litrów to ma baniak . ja wsypałem niecałe 3 litry winogron :) 

od razu wstawiłem rurkę. nigdy nie słyszałem że ma postać bez rurki ... jestem dobrej myśli ;)



Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 19:42:28
Ten post był edytowany przez autora o godzinie: 20:26:18
zgłoś naruszenie

 

 

strona główna forum


Google