Ciasto z kaszy manny.

ja robicie ciasto z kaszy manny jakie proporcje ile kaszy na ile wody i jakie dodatki dodajecie????i jak zrobic ciasto zeby nie z pada這 z haczyka przy zarzucie?
Cezary W御icki
czarek 58 (2011/01/02 16:28) 0

ja mieszam z woda i gotuje tak d逝go a si woda wygotuje,ale w garnku aluminiowym 瞠by sie nie przypali這, dodaje szczypt wanili ,albo jakiego innego zapachu

u篡tkownik57785
u篡tkownik57785 (2011/01/02 16:35) 0

Zagotuj kaszk tak jak do jedzenia, tylko mniej wody, cz瘰to mieszaj帷, 瞠by nie przypali do naczynia. Musi by zwarta masa po ugotowaniu. Dodaj troszk m彗i kukurydzianej, aromatu- np. cukier waniliowy. Musi Ci si lepi w palcach jak plastelina, ale nie przywiera do palc闚. Konsystencja jak kulki z chleba. Potem takie ciasto na豉duj do du瞠j strzykawki jednorazowej , 瞠by nie wysycha這 i wyciskaj ile Ci potrzeba na raz na hak.

Jaros豉w  Bajek
Jarek11 (2011/01/02 16:50) 0

Ja robi to tak; odmierzam r闚ne cz窷ci wody i grysiku (wa積e aby to by豉 zwyk豉 manna a nie kaszka b造skawiczna) wod zagotowuj nast瘼nie do wody wsypuj kasze ,mieszam aby r闚nomiernie kasza namok豉  i daj pod koc aby zapobiec szybkiej utracie ciep豉.
Po p馧 godzinie ciep陰 kasze wyci庵am i wyrabiam cm odrobin oleju lub mas豉.
Do wody mo積a doda odrobin cukru lub soli zapachu nie dodaje,uwa瘸m 瞠 kasza ma sw鎩 zapach kt鏎y rybk odpowiada.

Pawe Mika
Mikesz71 (2011/01/03 14:28) 0

Ja robi tak jak Jarek i to ciasto zdaje egzamin jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu.

Andrzej  Waruszewski
bobus86 (2011/01/04 13:33) 0

ja daje rowne proporcje kaszy i wody,np pol szklanki wody i pol kaszy manny.podgrzewam patelnie wlewam wode dodaje kasze,jakis aromat np waniliowy.czy barwnik wszystko podgrzewam i dokladnie mieszam gdy woda odparuje troche ugniatam recami i gotowe

Micha Brix
siwy83 (2011/01/05 15:53) 0

Wsypujemy troch manny do kubeczka i zalewamy wrz徠kiem, ale tak aby nie zatopi kaszy, a jedynie j dobrze zmoczy i nakrywamy na kilka minut. Jeszcze gor帷, ale gdy ju nie parzy, wyjmujemy. teraz trzeba ja wyrobi wygniataj帷 w r瘯ach. Co i raz obtaczamy w kaszy i wyrabiamy, a przestanie si klei do r彗. Gdy ciasto jest ju dobrze wyrobione, dodajemy odrobin oleju s這necznikowego lub oliwy. Teraz mozesz dodac zapach .

Ja jak ide na leszcza to zamiast czystej wody dodaje wode z ugotowanymi klodkami efekty rewelacja .

pozdro i polamania kija.

Przemek Kasprzak
przemo601 (2011/01/05 15:57) 0

Najlepsza wed逝g mnie jest karma chleba z wod. Chleb z co najmniej dw鏂h-trzech dni bierzesz i wk豉dasz do wody p鏦i si nie zmi瘯nie. Potem bierzesz szmat i wycierasz chleb a wszystka woda nie wsi彗nie. Potem dodajesz r騜ne rodzaje aromat闚 wed逝g gustu.   

Dawid Matelski
dawidmati12 (2011/02/02 19:54) 0

A na co te ciasto najbardziej? P這, leszcz?

Kazimierz S豉wi雟ki
kaziks403 (2011/02/02 21:16) 0

Witam.Ja swoje ciasto z manny sporz康zam na patelni. Niewielka ilo嗆 wody, troszk mase趾a lub olejku waniliowego. Sma輳 do momentu a manna si zeszkli a ca這嗆 odpowiednio zg瘰tnieje. Puki jeszcze bardzo ciep貫 wyrabiam w rekach. Je瞠li jeszcze nadal za mi瘯kie, dodaj przez zamaczanie, suchej manny. Barwi na 鄴速o, czerwono i zostawiam oczywi軼ie kolor naturalny.Je瞠li chc mie mann czosnkow, to na samym pocz徠ku dodaj pokrojony czosnek do wi瘯szej ilo軼i wody i czekam a si wygotuje, na tyle aby doda mann. Czosnek oczywi軼ie wyjmuj.

bartek  lach
kick (2011/02/04 20:13) 0

to moja zab鎩cza bro na bia這ryb a tak 瞠 na barzny zagotwujemy mleko dajemy przeci郾i皻y przez prask czosnek i gdy to si zagotuje wsypujemy kasz mann troch wi璚ej ni jest mleka z czosnkiem i mieszamy do mocnego zg瘰tnienia m鎩 rekord na t przyn皻 karp 79 cm .pozdro

Rafa Chabros
LapiePlocie (2011/02/06 07:10) 0

Witaj, widz, 瞠 temat si rozwin i bardzo dobrze bo niekiedy na forum mo積a znale潭 wi璚ej ciekawych informacji ni w wi瘯szo軼i artyku堯w. Spos鏏 przygotowania ciasta zosta ju w ca這軼i opisany, nie b璠 si powtarza dlatego podpowiem ci co innego. Nigdy ale to nigdy nie dodawaj atraktor闚 do gotuj帷ej kaszki, strac smak i zapach. Najlepsza jest czysta kasza manna bez 瘸dnych atraktor闚, chocia r闚nie skuteczna jak kto wy瞠j napisa mo瞠 by z dodatkiem czego naturalnego wyj皻ego z wody, czego co ryby doskonale znaj. Je瞠li 豉piesz na zbiornikach o mulistym dnie, nie k豉d przyponu na dnie, ciasto swoj skuteczno嗆 zawdzi璚za drobnym ziarnom, kt鏎e podczas kontaktu z wod rozczepiaj si doskonale wabi帷 ryby. Mi najlepiej sprawdzi豉 si przy po這wie du篡ch ryb : Kara, Amur, Karp, Gruba p這, Ja. Ryby cho du瞠 豉ma造 wszelkie regu造 je瞠li chodzi o wielko嗆 przyn皻y, bra造 na niedu膨 kulk na haku nr 10, przeznaczonym na p這tki. υwi帷 nie musia貫m wcze郾iej przyzwyczaja ryb do tej przyn皻y, bra造 tak jakby zna造 j ju kawa czasu.

Pozdrawiam
Rafa

Tadeusz ζduch
skubanykaras (2011/02/11 12:08) 0

ja gotuj troch wody w garnuszku wsypuj kasz mann i mieszam co chwil nie dopuszczaj帷 do przypalenia.Nast瘼nie mieszam ciasto z suszon rozwielitk lub cukrem waniliowym.Powodzenia!

sebastian olszewski
bastien (2012/07/23 16:40) 0

Witam wszystkich.Dzis wlasnie przygotowalem kasze na ryby ale wyszla zbyt miekka co moglem zrobic nie tak??

bernard wypi鏎
berthold (2012/07/23 19:21) 0

Witam wszystkich.Dzis wlasnie przygotowalem kasze na ryby ale wyszla zbyt miekka co moglem zrobic nie tak??




ja gotuj sam wod potem wsypuj ilo嗆 kaszy wi瘯sz ni wody i energicznie mieszam tak d逝go a zrobi si twarde ciasto ale do wody przed tym gotowaniem dodaj 1 造瞠czk oleju jadalnego

jerzy bednarek
jobi (2014/05/26 15:31) 0

Przeczyta貫m wszustkie wpisy dot. kaszy mannej jako przynety i dlatego mam pytanie
czy w trakcie przygotowywania kaszy mozna dodac odrobine gumy arabdkiej tak by po delikatnym skubni璚iu nie spadala z haczyka ?

Piotr 好ioch
piotr-snioch (2014/05/26 17:06) 0

Po co dodawa chemie jak to jest naturalna przyn皻a... jak rybki 軼i庵aj manne z haczyka, to przy ugniataniu dodawaj w ma造ch ilo軼iach wat taka rozwarstwiona i rybki nie b璠 mia造 tak 豉two, tego akurat nauczy mnie m鎩 ojciec.

Krzysztof K
89krzysztof (2014/05/26 17:17) 0

Przeczyta貫m wszustkie wpisy dot. kaszy mannej jako przynety i dlatego mam pytanie
czy w trakcie przygotowywania kaszy mozna dodac odrobine gumy arabdkiej tak by po delikatnym skubni璚iu nie spadala z haczyka ?

Guma arabska w wodzie Ci si rozpuszcza, dodaj bentonitu ;)

Jaros豉w  Bajek
Jarek11 (2014/05/26 19:35) 0

Po co dodawa chemie jak to jest naturalna przyn皻a... 


Po pierwsze kolego guma arabska to 篡wica drzew z rodzaju akacji (mo積a na necie poczyta) Jest to w pe軟i naturalny produkt i z "chemi" ma to tyle wsp鏊nego co G...no z czekolad.klej do bia造ch robak闚 to "chyba" nic innego jak w豉郾ie guma arabska.

 
jobiManna nie spada z haka tylko tak jak napisa豉m powinna to by "zwyk豉" kasza manna -grysikKupowana w 1 kg torebce (jak m彗a czy ry)kaszka manna "b造skawiczna" 鈔ednio si nadaje-jest innej granulacji ,l瞠jsza i bardziej "puszysta" po przygotowaniu.
Do manny dobrze jest doda odrobink jadalnego oleju (mo瞠 to by np rzepakowy)O ile nie palisz mo積a mann 簑 (jak gum do 簑cia).
Aha i dobrze stosowa haki z grubego drutu.

jerzy bednarek
jobi (2014/05/26 21:18) 0

A dobrze b璠zie do kaszy dodac atraktora marcela caramel

t..... a.....
adamo0 (2014/05/26 22:56) 0

Jak nie mamy jeszcze wprawy do szybkiego przygotowywania ciasta z kaszki manny,to najlepiej odmierzy tak sam ilo嗆 wody co i samej kaszki i wsadzi do s這iczka a nast瘼nie zanurzy to we wrz徠ku na kilkana軼ie minut. Wiele jednak i tak zale篡 jeszcze od samego   wyrobienia ciasta.Kilka kropelek oleju by nie obsycha豉,zapaszek,barwniczek itp. Zim rzadko wyrobion kaszk nabijam w strzykawk .Wyci郾i皻e kawa貫czki s zajefajne na P這cie!

Bernard Pisz
Bernard51 (2014/05/27 06:43) 0

Ile w璠karzy tyle sposob闚 w przygotowaniu ciasta z manny, najcz窷ciej przygotowuj z mleka rozcie鎍zonego 50/50 z wod,mo積a doda te barwnik, olej ju dodaj przy gotowaniu,oraz zapach przy wygniataniu,przyk豉dowo dziel na trzy cz窷ci i do ka盥ego inny zapach, przy wysokich temperaturach (woda ciep豉) dodaj mi皻 lub majeranek oraz troch ziarna lnu (siemi lnian rozparzone-suche wyp造wa).

jerzy bednarek
jobi (2014/06/21 22:46) 0

s造sza貫m ,瞠 do kaszy mozna dodac z馧tko z jajka  co wy na to?

bernard wypi鏎
berthold (2014/06/22 11:04) 0

s造sza貫m ,瞠 do kaszy mozna dodac z馧tko z jajka  co wy na to?




za 貫bka tak robi貫m i fajne liny wpada造 ale teraz lina u nas ju praktycznie nie ma wi璚 trudno powiedzie

Bernard Pisz
Bernard51 (2014/06/22 11:12) 0

Kiedy na p這tki i nie tylko ciasto z jajkiem (鄴速kiem) robi貫m w ten spos鏏 瞠 z bu趾i wroc豉wskiej ( wek) wyjmowa貫m mi捫sz ( 鈔odek) i namacza貫m w mleku do tego posiekane 鄴速ko cukier wanilinowy troszk serka topionego, nieraz i ziemniaczka gotowanego i to wyrabia這 si r璚znie ugniataj帷, Na wiosn wczesn na dop造wach ala kuleczka na hak i p這cie ok 20-30 cm si wiesza造 pu積iej wiadomo ju cieplej jak by這 to si ochotk z mu逝 p逝ka這 i ona te swoje robi豉 w po這wach.

Napisz odpowied