Ciasto na ryby - Jak zrobić ciasto na ryby?

Witam , chciałbym się dowiedzieć jak zrobić ciasto wędkarskie .
Damian Drosiński
drogba (2011/08/30 14:07) 0

no to tak do garczku dajesz troche wody i masla!!!dajesz garczek na palnik i gdy sie wszystko ładnie rozpuści w tedy dajesz kasze mannei jednocześnie mieszasz gdy będzie się ciężko mieszać <bedzie sie robiło ciasto> wyłanczasz palnik i dajesz np na deskę to ciastow tedy możesz dodać np aromatu waniliowego i wszystko dokładnie rekami ugnieć pare minut ugniataj i ciasto waniliowe gotowe;):)

Tomasz Oleszkiewicz
Maly123 (2011/08/30 14:14) 0

drogba wszystko napisał :)

Damian Drosiński
drogba (2011/08/30 14:18) 0

ano trzeba pomagać wędkarzom ;)

Mateusz Kubicki
Damian Drosiński
drogba (2011/08/30 14:25) 0

spoko nie ma sprawy;)

Damian Drosiński
drogba (2011/08/30 14:25) 0

napisz jak ci wyjdzie;)

ŁUKASZ HOUDA
halwwa2804 (2011/09/04 15:39) 0

ja zrobilem według twojego przepisu i kicha,ciasto wyglada bardzo ładnie smakuje nieżle zapaszek dodałem waniliowy  poprostu bajka ale jak dojechalem nad wode dopiero spostrzeglem ze ciasto spada z haka zaraz po zarzuceniu wedki jest bardzo rzadkie,co zrobiłem nie tak??

Andrzej Adamczyk
ayem (2011/09/04 15:48) 0

pon wpisaniu w przeglądarkę znalazłem do ściągnięcia w pdf 60 przepisów na ciasto wędkarskie

Jędrzej K.
Jędrula (2011/09/04 15:56) 0


        

Dodałeś za dużo wody , zawsze miej z zapasie trochę grysiku aby w razie potrzeby dosypać i dognieść do do ciasta aby stwardniało . Druga ważną rzeczą to aby ciasto transportować i przechowywać w bawełnianej szmatce albo w innym oddychającym i niesztucznym materiale , absolutnie nie w workach foliowych bo się zaparzy i będzie rozlazłe . Dodam jeszcze , że zamiast masła dodaj oleju gdyż masło szybciej jełczeje i ciasto może gorzej pachnąć choć powiem , że dla wielu ryb zapach lekko zjełczałego masła to rarytas .


      

ŁUKASZ HOUDA
halwwa2804 (2011/09/04 16:00) 0

wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)

Jędrzej K.
Jędrula (2011/09/04 16:03) 0

wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)








:))))))))


Milosz Ferszt
milo24 (2014/10/13 18:38) 0

Pasta z czosnkiem:
Do bułki pszennej bez skórki około 100 gram dodać 2 gotowane ziemniaki bez skórki.Przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,utrzeć na miazgę 3 ząbki czosnku. Wszysko dobrze ugnieść dodając kilka kropel oleju jadalnego.
Pasta dobra na:-płocie-karasie-krąpie-leszcze

Adam
notaki (2014/10/13 19:47) 0

Twój przepis, to było podstawowe ciasto na spławik w latach sześćdziesiatych i siedemdziesiątych.
Szło się nad jezioro, prosiło kogokolwiek ( zwykle jakąś  kucharkę w ośrodku nad jeziorem  ) o ugotowanego ziemniaka, kupowalo się pół chleba i ugniatało  miekisz chleba z ziemniakiem.
I ciasto było gotowe.. a jakie skuteczne !!!! :-)

Milosz Ferszt
milo24 (2014/10/13 20:21) 0

Dokładnie mam 4 wielkie księgi zrobione z tygodnika z lat 70 :) Łącznie ponad 1500 stron.Co prawda nieaktualne ale ciekawe rzeczy tam są :)

agata czekała
ogtw (2015/06/19 15:52) 0

Kawałek bułki zanurzyć na chwilę w wodzie i wygnieść. (chyba najprostszy przepis)

Wiesław Wojtel
QBS (2015/06/19 19:05) 0

Albo miąższ chleba wymielić w ustach kilka minut :)

Napisz odpowiedź